Στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο των Προγραμματιστών της Apple, η ανακοίνωσε την υιοθέτηση δύο νέων formats εικόνας και video, τα HEVC and HEIF. Με τη χρήση των συγκεκριμένων φορμάτ, υπολογίζεται πως γίνεται εξοικονόμηση χώρου 50% κατά την αποθήκευσή των video και των φωτογραφιών μας, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα.

Σαφώς και οι κάτοχοι συσκευών με μικρό αποθηκευτικό χώρο θα είναι και οι μεγάλοι ωφελημένοι από την αλλαγή αυτή.

Γιατί η Apple έκανε αυτή την αλλαγή;

Τα προηγούμενα χρόνια, οι iOS συσκευές έκαναν χρήση της συμπίεσης h.264 για τα αρχεία video και JPG για τις φωτογραφίες. Η Apple, αν και δεν έχει συμμετάσχει στη δημιουργία των HEIF και HEVC formats, για τα οποία τα τελευταία έτη οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, τα επέλεξε ως τα φορμάτ αποθήκευσης φωτογραφιών και video.

Έτσι, επιτυγχάνεται 50% οικονομία κατά την αποθήκευση μίας φωτογραφίας ή ενός video, ενώ ταυτόχρονα, τα αρχεία video είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν on line, καταναλώνοντας λιγότερο bandwidth.

Με την υιοθέτηση των formats High Efficiency Video Coding (HEVC) and High Efficiency Image File Format (HEIF), η Apple προετοιμάζεται για το μέλλον της δημιουργίας και κατανάλωσης περιεχομένου.

Πώς τα ενεργοποιώ στο iPhone; (iOS 11)

Αν και λογικά η αποθήκευση στα νέα formats είναι εξ αρχής προεπιλεγμένη, μπορούμε να επιλέξουμε τον παλιό ή τον νέο τρόπο αποθήκευσης από τις Ρυθμίσεις > Κάμερα > Μορφές. Το νέο format είναι η επιλογή “Υψηλή απόδοση”, ενώ το παλιό, η επιλογή “Πιο συμβατή μορφή”.

FaceTime

Η Apple έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τη νέα κωδικοποίηση video στις video κλήσεις μέσω FaceTime. Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, κυρίως για τις περιπτώσεις που το bandwidth δεν είναι επαρκές. Σημειώστε πως για την ίδια video κλήση, θα καταναλώσετε περίπου 50% λιγότερα δεδομένα από το πρόγραμμά σας, εάν δεν βρίσκεστε σε δίκτυο Wi-Fi.

HEVC Deblocking Image Filter

Συμβατότητα

Τα αρχεία φωτογραφιών και video που δημιουργούνται δεν είναι συμβατά με την πλειοψηφία των συσκευών (smartphones, PC, παλαιότεροι υπολογιστές Mac κλπ). Αλλά, κατά τον διαμοιρασμό τους μετατρέπονται στα κλασικά formats, οπότε δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα συμβατότητας.

Τα νέα αυτά formats θα είναι διαθέσιμα με το iOS 11 στις συσκευές που φέρουν επεξεργαστή Α9 ή νεότερο.

Δυο λόγια

Τα νέα, είναι καλά. Πλέον, οι φωτογραφίες και τα videos που συλλαμβάνουμε θα καταλαμβάνουν 50% λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, ενώ παράλληλα κατά την εξαγωγή ή τον διαμοιρασμό τους θα μετατρέπονται σε συμβατά με όλες τις συσκευές formats.

Well done, Apple!

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ