15.1 C
Athens
Τρίτη, 13 Απρ 2021
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ iOS iOS 11 Preview: 50% εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου με τα...

iOS 11 Preview: 50% εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου με τα HEIF/HEVC κάμερα formats

Τα πλεονεκτήματα της συμπίεσης εικόνας και video HEIF/HEVC. Πώς ενεργοποιούμε αυτά τα formats στο iPhone;

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΣτο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο των Προγραμματιστών της Apple, η ανακοίνωσε την υιοθέτηση δύο νέων formats εικόνας και video, τα HEVC and HEIF. Με τη χρήση των συγκεκριμένων φορμάτ, υπολογίζεται πως γίνεται εξοικονόμηση χώρου 50% κατά την αποθήκευσή των video και των φωτογραφιών μας, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα.

Σαφώς και οι κάτοχοι συσκευών με μικρό αποθηκευτικό χώρο θα είναι και οι μεγάλοι ωφελημένοι από την αλλαγή αυτή.

Γιατί η Apple έκανε αυτή την αλλαγή;

Τα προηγούμενα χρόνια, οι iOS συσκευές έκαναν χρήση της συμπίεσης h.264 για τα αρχεία video και JPG για τις φωτογραφίες. Η Apple, αν και δεν έχει συμμετάσχει στη δημιουργία των HEIF και HEVC formats, για τα οποία τα τελευταία έτη οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, τα επέλεξε ως τα φορμάτ αποθήκευσης φωτογραφιών και video.

Έτσι, επιτυγχάνεται 50% οικονομία κατά την αποθήκευση μίας φωτογραφίας ή ενός video, ενώ ταυτόχρονα, τα αρχεία video είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν on line, καταναλώνοντας λιγότερο bandwidth.

Με την υιοθέτηση των formats High Efficiency Video Coding (HEVC) and High Efficiency Image File Format (HEIF), η Apple προετοιμάζεται για το μέλλον της δημιουργίας και κατανάλωσης περιεχομένου.

Πώς τα ενεργοποιώ στο iPhone; (iOS 11)

Αν και λογικά η αποθήκευση στα νέα formats είναι εξ αρχής προεπιλεγμένη, μπορούμε να επιλέξουμε τον παλιό ή τον νέο τρόπο αποθήκευσης από τις Ρυθμίσεις > Κάμερα > Μορφές. Το νέο format είναι η επιλογή “Υψηλή απόδοση”, ενώ το παλιό, η επιλογή “Πιο συμβατή μορφή”.

FaceTime

Η Apple έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τη νέα κωδικοποίηση video στις video κλήσεις μέσω FaceTime. Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, κυρίως για τις περιπτώσεις που το bandwidth δεν είναι επαρκές. Σημειώστε πως για την ίδια video κλήση, θα καταναλώσετε περίπου 50% λιγότερα δεδομένα από το πρόγραμμά σας, εάν δεν βρίσκεστε σε δίκτυο Wi-Fi.

HEVC Deblocking Image Filter

Συμβατότητα

Τα αρχεία φωτογραφιών και video που δημιουργούνται δεν είναι συμβατά με την πλειοψηφία των συσκευών (smartphones, PC, παλαιότεροι υπολογιστές Mac κλπ). Αλλά, κατά τον διαμοιρασμό τους μετατρέπονται στα κλασικά formats, οπότε δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα συμβατότητας.

Τα νέα αυτά formats θα είναι διαθέσιμα με το iOS 11 στις συσκευές που φέρουν επεξεργαστή Α9 ή νεότερο.

Δυο λόγια

Τα νέα, είναι καλά. Πλέον, οι φωτογραφίες και τα videos που συλλαμβάνουμε θα καταλαμβάνουν 50% λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, ενώ παράλληλα κατά την εξαγωγή ή τον διαμοιρασμό τους θα μετατρέπονται σε συμβατά με όλες τις συσκευές formats.

Well done, Apple!

 

 

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα