Η Intel ανακοίνωσε νέους επεξεργαστές με πυρήνες γραφικών της AMD

Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε λεπτότερα και ελαφρύτερα laptops που θα μπορούν πραγματικά να "παίξουν" παιχνίδια

1074

Η ανέλπιστη συνεργασία μεταξύ των Intel και AMD απέδωσε τους πρώτους της καρπούς. Η Intel ανακοίνωσε την όγδοη γενιά των επεξεργαστών της Core CPU με πυρήνες γραφικών AMD RX Vega M.

Πρόκειται για το συνδυασμό των ταχύτερων επεξεργαστών της Intel για φορητές συσκευές με δυνατότητες γραφικών που έως σήμερα υπήρχαν μόνο στις ξεχωριστές – dedicated – κάρτες γραφικών.

Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε λεπτότερα και ελαφρύτερα laptops που θα μπορούν πραγματικά να «παίξουν» παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Αν και οι πρώτες αναφορές από την Intel είχαν γίνει το Νοέμβρη, στα πλαίσια της έκθεσης CES η εταιρεία ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συγκεκριμένη κλάση επεξεργαστών, συνήθως συνδυάζονταν με ξεχωριστές κάρτες γραφικών. Πλέον, η Intel παρέχει μία all-in-one υλοποίηση. Η εταιρεία παρέχει δύο εκδόσεις των chips γραφικών της AMD: την RX Vega M GL που προορίζεται για φορητούς υπολογιστές και την GH που προορίζεται για συσκευές desktop.

Ο χρονισμός των εκδόσεων RX Vega M GL είναι μεταξύ 931MHz και 1.011MHz (20 compute units), ενώ των εκδόσεων RX Vega M GΗ είναι μεταξύ 1.063MHz και 1.190MHz (26 compute units). Ενώ η υλοποίηση της έκδοσης RX Vega M GL θα διατίθεται στους επεξεργαστές Core i5 και i7, την υλοποίηση RX Vega M GΗ θα τη συναντήσουμε μόνο στους επεξεργαστές i7.

Η Intel παρέθεσε και μερικά παραδείγματα. Σε ένα laptop που θα φέρει την υλοποίηση RX Vega M GL, στο παιχνίδι Hitman οι επιδόσεις θα είναι βελτιωμένες κατά 40% σε σύγκριση με τη χρήση της κάρτας γραφικών NVIDIA GTX 1050. Στην περίπτωση της υλοποίησης με τον πυρήνα γραφικών RX Vega M GH, οι επιδόσεις είναι βελτιωμένες κατά 10% σε σύγκριση με αυτές της κάρτας γραφικών NVIDIA GTX 1060 με CPU έβδομης γενιάς.

Η εταιρεία εκτιμά πως στα περισσότερα παιχνίδια νέας γενιάς θα μπορούμε να παίζουμε σε ανάλυση 1080p στα 60 frames ανά δευτερόλεπτο, επίδοση που θα ζήλευαν και ξεχωριστές – dedicated – κάρτες γραφικών.

Η Intel, προκειμένου να «χωρέσει» στους επεξεργαστές της τους πυρήνες γραφικών της AMD, υιοθέτησε ένα νέο, πιο «πλατύ» σχέδιο. Με τη νέα διάταξη, στο ολοκληρωμένο κύκλωμα μπορούν να περιληφθούν ο επεξεργαστής 8ης γενιάς της Intel, ο πυρήνας γραφικών της AMD, αλλά και 4GB μνήμης HBM2 (High Bandwidth Memory Gen 2).

H εταιρεία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο «σύστημα γέφυρα», το οποίο και θα ενώνει τα ξεχωριστά αυτά τμήματα του ολοκληρωμένου της κυκλώματος. Ονομάζεται EMIB (Embedded Multi-Die Interconnected Bridge) και εγγυάται την απρόσκοπτη σύνδεση των επί μέρους chips.

Ο επεξεργαστής i5-8305G είναι χρονισμένος στα 2.8GHz – 3.8GHz, ενώ ο i7-8809G στα 3.1GHz – 4.2GHz. Πρόκειται για τετραπύρηνους επεξεργαστές, οι οποίοι (περιέργως) θα δέχονται και υπερχρονισμό (overclocking) στη CPU, στη GPU αλλά και στο module της μνήμης.

Στους επεξεργαστές αυτούς θα συνυπάρχει ο πυρήνας γραφικών Intel HD 630, ο οποίος και θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των γραφικών όταν αυτά δεν είναι τόσο απαιτητικά ώστε να χρειάζεται η ενεργοποίηση του πυρήνα γραφικών της AMD.

Η Intel ανέφερε πως αναμένει τη δημιουργία φορητών υπολογιστών με βάρος περίπου δύο κιλών, πάχος 17 χιλιοστών και ενεργειακής αυτονομίας 9,3 ωρών. Πριν τρία χρόνια, ένα αντίστοιχο notebook ζύγιζε 2,7 κιλά, είχε πάχος 33 χιλιοστών και η ενεργειακή αυτονομία του έφτανε τις 4,7 ώρες.

Ως προς την υλοποίηση με τον πυρήνα RX Vega M GH, η Intel ανέφερε πως είναι αντίστοιχα ισχυρή με ένα μέσο desktop σύστημα τριετίας.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ