27.6 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων & ΟΤΕ πρωτοπορούν στην ανάπτυξη τεχνικών τεχνικής νοημοσύνης για δίκτυα 6G

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η έκτη γενιά τεχνολογίας ασύρματων επικοινωνιών (6G), υπόσχεται να «ξεκλειδώσει» μια νέα εποχή συνδεσιμότητας και ψηφιακών εμπειριών σε διάφορους τομείς όπως, χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων, η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και το εμπόριο. Το 6G έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομία μέσω των μετασχηματιστικών του δυνατοτήτων, σε πολλαπλά επίπεδα αναφοράς καθώς δύναται να ασκεί καταλυτική επίδραση σε πολλούς τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.)/Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας Α.Ε. (ΟΤΕ) πρωτοπορούν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 6G αναπτύσσοντας νέες αρχιτεκτονικές βασισμένες σε διάφορες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και πειραματικές πλατφόρμες νέων υποδομών έρευνας στις τεχνολογίες 6G, για την πραγματοποίηση δοκιμών στις διάφορες προτεινόμενες τεχνολογίες.

Η ερευνητική ομάδα SMARTECH του ΙΝΒΙΣ/Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ της οποίας ηγείται το συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ Καθ. Χρήστος Βερυκούκης και η ομάδα του Δρ. Ιωάννη Χοχλιούρου από τη Διεύθυνση Core Network DevOps & Technology Strategy, Fixed & Mobile / Υποδιεύθυνση Έρευνας & Ανάπτυξης, Σταθερής και Κινητής του ΟΤΕ συμμετέχουν από κοινού σε τρία έργα σχετικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών 6G, στα οποία συντονιστής είναι το ΙΝΒΙΣ/Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ, και τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Smart Networks Systems Joint Undertaking (SNS-JU) της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτών των έργων, αμφότεροι οι φορείς  ΙΝΒΙΣ/Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ και ΟΤΕ συνεργάζονται με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής όπως ενδεικτικά η Ericsson, η SIEMENS, η ORANGE και η IBM, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους από την Ελλάδα (όπως χαρακτηριστικά η INTRACOM, η SPACE-HELLAS και η SATWAYS) συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου και διαδραστικού «οικοσυστήματος» προκειμένου να ενισχύσουν τον ρόλο τους στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της επερχόμενης 6ης γενιάς.

To SUNRISE-6G το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο, ως προς την έκταση και ως προς το θεματικό πεδίο δράσεων, έργο μεταξύ των προαναφερθέντων, αποσκοπεί στο να κατασκευάσει την πρώτη επεκτάσιμη, ανοιχτή και συμβατή με συναφή πρότυπα πανευρωπαϊκή πλατφόρμα υποδομής 6G για ανάπτυξη κάθετων εφαρμογών συνενώνοντας 14 κλίνες δοκιμών (testbeds) 6G από διάφορες ερευνητικές ομάδες στην Ευρώπη. Το ΑΘΗΝΑ/ ISI ηγείται μιας κοινοπραξίας 28 εταίρων από 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 13 εκατομμυρίων Ευρώ. Το SUNRISE-6G επιδιώκει ώστε να προσφέρει επίσης πρόσβαση σε μία ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη με τεχνικές λύσεις, βασισμένες σε Τεχνητή Νοημοσύνη, για την επόμενη γενιά δικτυών 6G. Τα οφέλη της πειραματικής πλατφόρμας θα παρουσιαστούν για περιπτώσεις χρήσης ψηφιακού σύμπαντος (metaverse), συνεργατικής ρομποτικής εξερεύνησης σε περιβάλλοντα εξόρυξης και κινητικότητας σε υπέργεια δίκτυα.

Το έργο 6G-BRICKS, περιλαμβάνει 17 εταίρους από 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, με συνολική χρηματοδότηση 8 εκατομμυρίων Ευρώ, φέρνοντας σε επαφή ειδικούς σε πρωτοποριακές τεχνολογίες 6G, όπως δικτύωση χωρίς κυψέλες (cell-free networking), κατανεμημένη επεξεργασία (distributed processing) και επαναδιαρθρώσιμες ευφυείς επιφάνειες (Reconfigurable Intelligent Surfaces – RIS), υιοθετώντας τις αρχές της εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης (AI), αρθρωτής κατασκευής – δομοστοιχείωσης (modularity) και λογισμικοποίησης (softwarization) για την παροχή της πρώτης πολυδιάστατης πειραματικής πλατφόρμας τεχνολογίας 6G σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Το έργο 6G-BRICKS θα δομήσει τις διάφορες βαθμίδες αρχιτεκτονικής γύρω από την ιδέα των «LEGO Bricks», παρέχοντας αυτόνομους κόμβους δοκιμών (testbed nodes) που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε υποδομές πειραματικών δοκιμών. Οι προηγμένες περιπτώσεις χρήσης στην ολογραφική επικοινωνία, το ψηφιακό σύμπαν (metaverse) και τα ψηφιακά δίδυμα (digital twinning), θα παρουσιάσουν τα οφέλη των πρωτοποριακών τεχνολογιών και αρχιτεκτονικών 6ης γενιάς.

Το έργο INTENSE-6G με 11 εταίρους από 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και με συνολική χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων Ευρώ, προτείνει μια νέα αρχιτεκτονική αυτοματισμού για δίκτυα 6ης  γενιάς, βασισμένη σε μία εργαλειοθήκη εγγενούς Τεχνητής Νοημοσύνης που διευκολύνει τη δήλωση προθέσεων, τη διαπραγμάτευση και την αυτοματοποίηση αποφάσεων σε αυτόνομους τομείς ενός δικτύου 6G με τη χρήση μεγάλων μοντέλων γλωσσικής επεξεργασίας. Επιπλέον, η ανίχνευση υιοθετείται ως μια κύρια τεχνική, για την υποβοήθηση στην πλοήγηση της πολυπλοκότητας και την έλλειψη αξιοπιστίας του βαθέως άκρου.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ