30.2 C
Athens
Πέμπτη, 01 Οκτ 2020
ΟΔΗΓΟΙ | ΚΟΛΠΑ | ΜΥΣΤΙΚΑ Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018: συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018: συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς

Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα!

-

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Για το 2018, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου είναι σήμερα και έχει θέμα “ Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα!”. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την πρόληψη και τη θεραπεία της εξάρτησης από τα τεχνολογικά προϊόντα, είναι σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να βάζουν (φυσιολογικά) όρια στη χρήση του Internet από παιδιά και εφήβους. Χωρίς να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ειδικούς, προτείνουμε μερικές απλές, ίσως και απλοϊκές, συμβουλές που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν τα παιδιά να απολαύσουν ένα καλύτερο Internet και τους γονείς και εκπαιδευτικούς να καταλάβουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Το ασφαλές Internet είναι ομαδική δουλειά

Η δική σας καλή γνώση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια στο Internet είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να παρέχετε έγκυρη πληροφόρηση και νιώσετε άνετα συζητώντας για παρόμοια θέματα με τα παιδιά και τους εφήβους. Μία ενδελεχής έρευνα στο internet θα σας βοηθήσει να συλλέξετε πολλές πληροφορίες για τις παγίδες που κρύβονται εκεί αλλά και τα πολλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από τη χρήση του.

Κόκκινες γραμμές και ευθύνες

Συζητήστε για υποθετικές καταστάσεις που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει ενώ σερφάρει στο Internet π.χ. ένα post στο Instagram με τη φωτογραφία ενός συμμαθητή που έχει εσκεμμένα παραποιηθεί από τους υπόλοιπους συμμαθητές για να τον κοροϊδέψουν. Ενθαρρύνετε την αντικειμενική κριτική, τις κόκκινες γραμμές του “καθενός” και τονίστε τη δυνατότητα διαχείρισης, π.χ. σύστασης, καταγγελίας κλπ, μίας τέτοιας κατάστασης στο περιβάλλον του Internet.

Απόσταση

Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη προκαλούν στρες, βλάβες στα μάτια και άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα υγείας. Καλό είναι να υπάρχουν περιορισμοί ως προς το χρόνο που χρησιμοποιεί ένα παιδί τον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet. Εκτός από τη συζήτηση και τη συμφωνία με το παιδί για τις ώρες που θα τα χρησιμοποιεί, υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το χρόνο χρήσης της κάθε συσκευής από τον ανήλικο χρήστη.

Έρευνα

Ελέγχετε συχνά ποιες εφαρμογές είναι εγκατεστημένες στις συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι έφηβοι. Προσέξτε ιδιαίτερα τις εφαρμογές chat και αν υπάρχει επικοινωνία με γνωστούς ή – ακόμα χειρότερα – άγνωστους σε εσάς ενήλικες. Ο όγκος και τα χαρακτηριστικά των πληροφοριών που μπορούν να αντληθούν μέσω αυτών των εφαρμογών παίζουν μεγάλο ρόλο για την ασφάλεια και την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Ενσυναίσθηση

Πίσω από κάθε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει ένας άνθρωπος. Ενισχύστε την ενσυναίσθηση και βοηθήστε να μεγαλώσουν άνθρωποι που σαν ενήλικες θα είναι περισσότερο δεκτικοί και λιγότερο επικριτικοί.

Ο “κανόνας της γιαγιάς”

Αν πιστεύετε ότι τη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν θα τη δείχνατε ποτέ στη γιαγιά σας, τότε αυτή η φωτογραφία δεν είναι κατάλληλη για να δημοσιευτεί στο Internet.

Το καλό παράδειγμα

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να ανεβάσετε μία φωτογραφία στο Internet ή να κάνετε check-in, σκεφτείτε το λίγο περισσότερο και αξιολογείστε αν αυτό το υλικό και οι πληροφορίες αξίζουν να κοινοποιηθούν, εκθέτουν ανήλικους και αποτελούν απειλή για την ασφάλειά σας. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές. Δώστε το καλό παράδειγμα.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

NewsDeskhttp://www.tecky.eu
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πως ασφαλίζουμε το οικιακό δίκτυο μας

Δουλεύετε από το σπίτι; Η ασφάλεια του οικιακού δικτύου σας είναι το πιο σοβαρό θέμα που πρέπει να κοιτάξετε και για αυτό το λόγο...

Εύρεση εργασίας στο εξωτερικό: oι καλύτερες ιστοσελίδες

Βλέποντας τη μεγάλη προτίμηση σας στο άρθρο μας για τις ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, σκεφτήκαμε να επανέλθουμε σε αυτό το δημοφιλές θέμα και...

Netflix: απενεργοποιήστε την αυτόματη αναπαραγωγή των τρέιλερς / κλιπς

Όσο και αν το περιβάλλον χρήστη του Netflix είναι χρόνια μπροστά από οτιδήποτε άλλο έχουμε συναντήσει σε αντίστοιχες πλατφόρμες στην Ελλάδα (εξαιρούνται το Amazon...

Πως θα σταματήσουν να μας καλούν εταιρείες προώθησης και διαφήμισης

Σχεδόν 18 μήνες μετά την εφαρμογή στην Ελλάδα του GDPR, στα ελληνικά Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων, οι Έλληνες μικροϋπεργολάβοι (call center) των μεγάλων εταιρειών προώθησης...

Εκτύπωση Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων 2020 [video]

Ήρθε και πάλι η κλασική στιγμή της χρονιάς που αναρωτιόμαστε γιατί πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας και αν λαμβάνουμε αντίστοιχες υπηρεσίες βάση των χρημάτων που πληρώνουμε....

Εμφάνιση εφαρμογών στο Apple Watch σε προβολή λίστας

Όλοι μας γνωρίζουμε τον κλασικό, πολύ όμορφο τρόπο προβολής των εφαρμογών στο Apple Watch. Η Apple τον αποκαλεί προβολή πλέγματος, ενώ στο χωριό μου...

Σχετικάάρθρα