Η εταιρεία ερευνών IDC εξέδωσε τα ευρήματα της έρευνάς της για τις πωλήσεις των κατασκευαστών συσκευών tablet κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Όπως έχουμε ξαναπεί, η αγορά των tablets εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτή των smartphones. Μία στις τρεις συσκευές tablet που πωλήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ήταν iPad.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η αγορά κατά το Q2 σμικρύνθηκε, καθώς πωλήθηκαν πέντε εκατομμύρια λιγότερες συσκευές σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 (-13,5%).

Η Apple στην ουσία διέθεσε τον ίδιο αριθμό συσκευών (11,5 εκατ.), ανέβασε όμως το μερίδιό της στο 34,9% λόγω της πτώσης των συνολικών πωλήσεων. Σημειώστε πως ακόμα η εταιρεία δεν έχει λανσάρει τα φετινά μοντέλα iPad Pro, αν και όλα δείχνουν πως τη ”βρώμικη δουλειά” την έκαναν τα ”προσιτά” iPads του 2017 και του 2018.

Η Samsung διέθεσε ένα εκατομμύριο λιγότερες συσκευές εμφανίζοντας πτώση (-16,1%) μεγαλύτερη από αυτή του κλάδου. Το μερίδιό της περιορίστηκε στο 15,1% και πλέον, απειλείται σοβαρά από τη Huawei.

Η Huawei, μετά τον άθλο της με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην αγορά των smartphones, κινείται θετικά και στην αγορά των tablets. Μπορεί η αύξηση των πωληθέντων συσκευών να αφορά ”μόνο” τριακόσιες χιλιάδες τεμάχια (αύξηση στις αποστολές: 7,7%), σε μία αγορά όμως που κινείται πτωτικά μεταφράζεται σε αύξηση μεριδίου αγοράς κατά 2,1%. Πλέον το μερίδιο της Huawei επί των συνολικών πωλήσεων φθάνει το 10,3%.

Στην τέταρτη θέση συναντάμε την ”κοινοπραξία” Lenovo & Fujitsu. Από τους διαθέσιμους πίνακες της IDC διαλέξαμε αυτόν που στο Q2 ’17 εμφανίζονται αθροιστικά οι πωλήσεις των δύο κατασκευαστών, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η σύγκριση. Οι Lenovo & Fujitsu λοιπόν, διέθεσαν διακόσιες χιλιάδες λιγότερες συσκευές και απέσπασαν μερίδιο αγοράς 6%. Λόγω των μειωμένων πωλήσεων του κλάδου, η κοινοπραξία αύξησε το μερίδιό της (+0,1%), ενώ διέθεσε λιγότερες συσκευές κατά 10,9%.

Η Amazon πλέον βρίσκεται στην πέμπτη θέση (από την τέταρτη). Η εταιρεία εμφάνισε μειωμένες πωλήσεις (κατά οκτακόσιες χιλιάδες συσκευές) και μειωμένο μερίδιο αγοράς κατά 1,5 μονάδα που πλέον αγγίζει το 4,9%.

Το ισχυρότερο όμως ”χτύπημα” δέχτηκαν οι λοιποί κατασκευαστές. Διέθεσαν 3,5 εκατ. λιγότερες συσκευές και το μερίδιό τους περιορίστηκε στο 28,8% (από το 34% του αντίστοιχου τριμήνου του 2017).

Δυο λόγια

Στον τομέα των tablets η Apple – προς το παρόν – δεν έχει αντίπαλο. Η ”ζαριά” που έριξε ο Τιμ Κουκ με το ”προσιτό” iPad, του βγήκε. Τα νούμερα των πωλήσεων ίσως τελικά θα έπρεπε να αποτελέσουν και οδηγό για την αύξηση των πωλήσεων του iPhone.

Ως προς τους υπόλοιπους κατασκευαστές, μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο. Εάν πιστεύουν στην αγορά των tablets γενικότερα, θα πρέπει να αποδειχθούν πιο συνεπείς προς τους πελάτες τους και καταναλωτές, παρουσιάζοντας με σταθερό ρυθμό αναβαθμισμένες και βελτιωμένες συσκευές.

Σε αντίθεση με την αγορά των smartphones είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει το μέλλον του κλάδου των tablets. Η Google θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους developers για τη δημιουργία περισσότερων εφαρμογών ειδικά για συσκευές tablet. Οι χρήστες πλέον δεν προτιμούν ”τραβηγμένες” εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για οθόνες συσκευών smartphone. Εάν το καταφέρει, θα έχει ”ματσάρει” ένα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του iPad.

Μακροπρόθεσμα εκτιμάμε πως το Android θα ανέβει από το 65,1% στο 75%-78%.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ