Η IDC εξέδωσε τη λίστα με τις εκτιμήσεις της σχετικά με τις αποστολές φορετών συσκευών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Να σημειωθεί πως στην έρευνα της IDC περιλαμβάνονται πλέον και τα ακουστικά, ενώ μέχρι και το προηγούμενο τρίμηνο υπήρχαν μετρήσεις μόνο για τα έξυπνα ρολόγια, τα bands και τους activity trackers.

Η Apple κατέκτησε την πρώτη θέση διαθέτοντας στην αγορά 16,2 εκατομμύρια φορετές συσκευές. Σύμφωνα με τις σημειώσεις της IDC 10,4 εκατομμύρια ήταν συσκευές Apple Watch ενώ δια της ατόπου επαγωγής συμπεραίνουμε πως πώλησε περίπου 5 εκατομμύρια ζεύγη AirPods (στο brand ανήκει επίσης το Beddit Sleep Monitor, το οποίο δεν έχει δεχθεί καλές κριτικές και η πορεία του πλέον είναι από κακή έως μέτρια). Η εταιρεία ναι μεν πέτυχε μερίδιο αγοράς 27,4%, η επίδοση όμως αυτή είναι μειωμένη από την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους (Q4′ 2017 – 29,6%) καθώς η συνολική αύξηση του κλάδου ήταν μεγαλύτερη από αυτή της Apple.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Xiaomi, διαθέτοντας 7,5 εκατομμύρια φορετές συσκευές και κατακτώντας μερίδιο αγοράς 12,6%. Οι αποστολές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 43,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Το brand παραμένει ισχυρό στην Κίνα ενώ με τις πρόσφατες επενδύσεις της Xiaomi σε άλλες Ασιατικές χώρες και στην Ευρώπη αναμένεται συνέχιση των θετικών επιδόσεων. Το Mi Band 3 αποτέλεσε το 30% των πωληθέντων τεμαχίων.

Ακολουθεί η Huawei, η οποία συνεχίζει την ανοδική της πορεία σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται και ας μην έχει πρόσβαση στην Αμερικανική αγορά. Πώλησε 5,7 εκατομμύρια συσκευές, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της κατά 248,5%, κατακτώντας μερίδιο αγοράς της τάξεως του 9,6%. Αν και σημειώνεται πως οι επιδόσεις αυτές προήλθαν από τις προσφορές της εταιρείας, στις οποίες με αγορά συγκεκριμένων μοντέλων smartphone ο καταναλωτής έπαιρνε δώρο μία φορετή συσκευή, τονίζεται επίσης η καλή πορεία των συσκευών Watch GT και FreeBuds 2 Pro.

Στην τέταρτη θέση συναντάμε την Fitbit με 5,5 εκατομμύρια αποστολές και μερίδιο αγοράς 9,4%. Η εταιρεία αύξησε ελάχιστα τις αποστολές της (3%) σε μια αγορά που κινήθηκε ανοδικά κατά 31,4%. Σύμφωνα με την έρευνα οι επιδόσεις της εταιρείας σταδιακά ανακάμπτουν παρουσιάζοντας θετική προοπτική. Ως αιτίες αναφέρονται οι τρέχουσες προσφορές, η συσκευή Charge 3 και οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι συνεργασίες στις ΗΠΑ με τις Blue Cross Blue Shield και UnitedHealthcare.

Η Samsung βρέθηκε στην πέμπτη θέση διαθέτοντας στην αγορά 4 εκατομμύρια συσκευές καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο 105,6%. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας ανήλθε στο 6,8%. Οι πωλήσεις της εταιρείας επηρεάστηκαν έντονα (θετικά) από τις προσφορές, καθώς συνδυάστηκαν (υπό μορφή δώρου) με τις πωλήσεις συσκευών smartphone της Samsung. Όμως, σημειώνεται πως το νέο Galaxy Watch πήγε καλά και πως το παλαιότερο Gear S3 έκανε αξιοσημείωτες πωλήσεις.

Εκτίμηση tecky: οι αποστολές φορετών συσκευών για το τρίμηνο που διανύουμε αναμένεται να εμφανίσουν μεγάλη άνοδο για τη Sammy. Στις προ-παραγγελίες για τις συσκευές Galaxy S10 δίνονται δώρο τα Galaxy Buds.

Μικρή άνοδο (15,6%) σημείωσαν και οι λοιποί παίκτες της αγοράς, αποστέλλοντας 20,3 εκατομμύρια συσκευές. Το μερίδιό τους όμως μειώθηκε από το 38,9% στο 34,3%.

Σε ετήσια βάση η αγορά κινήθηκε ανοδικά κατά 27,5%. Σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων, κατά το 2018 διατέθηκαν 37 εκατομμύρια περισσότερες φορετές συσκευές σε σύγκριση με το 2017. Επίσης, η σταδιακή συγκέντρωση της αγοράς συνεχίζεται τη στιγμή που η άνοδος των λοιπών κατασκευαστών δεν αγγίζει τα επίπεδα της συνολικής ανόδου του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ