Η IBM ανακοίνωσε πως κατάφερε να αναπτύξει τον πρώτο κβαντικό επεξεργαστή στα 50 (κβαντικά) μπιτ (qubits). Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο και ασφαλώς αποτελεί ορόσημο στη μεγάλη και δύσκολη διαδρομή για τη δημιουργία του πρώτου κβαντικού υπολογιστή.

Οι κβαντικοί υπολογιστές αναμένεται να επιτύχουν ταχύτητες πολλαπλάσιες από αυτές των σημερινών, παραδοσιακών μοντέλων. Ένα τυπικό μπιτ μπορεί να λάβει δύο τιμές: μηδέν ή ένα. Ένα κβαντικό μπιτ όμως (qubit, cubit στην Ισπανική ορολογία) δέχεται τρεις τιμές: μηδέν, ένα ή μηδέν και ένα.

Η IBM θα διαθέσει φέτος online τον κβαντικό επεξεργαστή της στα 20bit προκειμένου να εκτελεστούν κβαντικά πειράματα από την κβαντική κοινότητα, αλλά και να διερευνηθούν περαιτέρω πιθανότητες πρακτικής εφαρμογής της κβαντικής τεχνολογίας. Πρόκειται βέβαια για την απάντηση της IBM στην Intel, η οποία με μια αιφνιδιαστική της κίνηση είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη του δικού της κβαντικού επεξεργαστή στα 17bit, στις αρχές του Οκτώβρη.

Ο νέος κβαντικός επεξεργαστής της IBM στα 50bit θα ενσωματωθεί στην επόμενη γενιά των κβαντικών συστημάτων της, IBM Q. H εταιρεία δεν έμεινε όμως μόνο στην ανάπτυξη του σχετικού hardware, αλλά αναπτύσσει και ένα οικοσύστημα κβαντικής υπολογιστικής που περιλαμβάνει ανοικτό λογισμικό, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό για την κοινότητα.

Έως και σήμερα, πάνω από 60 χιλιάδες χρήστες (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια κλπ) έχουν διεξάγει 1,7 εκατομμύρια online κβαντικά πειράματα στους υπολογιστές της IBM. Παράλληλα η εταιρεία διερευνά και άλλες εφαρμογές (βιομηχανικές, πρακτικές κλπ) της τεχνολογίας της μέσω συνεργασιών (Samsung, Honda, Canon κλπ).

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως το πρώτο κβαντικό υπολογιστικό σύστημα που διατέθηκε προς τους ενδιαφερόμενους είχε κυκλοφορήσει από την IBM τον Μάιο του 2016 (ως πλατφόρμα του λογισμικού είχε επιλεγεί το IBM Cloud Platform). Από τότε, οι μηχανικοί της IBM έχουν επιτύχει σημαντικές προόδους και στην τεχνολογική πιάτσα η πρωτοπορία της εταιρείας στον συγκεκριμένο τομέα θεωρείται ως κάτι το δεδομένο.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ