Η SpaceX προσγείωσε επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο στην Καλιφόρνια

524

Η SpaceX εκτόξευσε και προσγείωσε επιτυχώς τον πύραυλο Falcon 9, σηματοδοτώντας την 62η πτήση του και τη 12η προσγείωση πυραύλου στη στεριά. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια και μετά το πέρας της αποστολής του προσγειώθηκε για πρώτη φορά στη δυτική ακτή.

Ο πύραυλος της SpaceX μετά την προσγείωσή του. Πηγή: Elon Musk (twitter)

Έως τώρα η SpaceX προσγείωνε τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους της σε ρομποτικά πλοιάρια (drone ships) στη θάλασσα ή στο ακρωτήρι Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Αυτή τη φορά όμως η προσγείωση έγινε στην Καλιφόρνια, κοντά στο σημείο της εκτόξευσης του πυραύλου.

Η SpaceX προσπαθούσε από το 2015 να λάβει άδεια για προσγειώσεις πυραύλων στην αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια (η ίδια βάση είχε χρησιμοποιηθεί επίσης για εκτοξεύσεις πυραύλων Titan) ενώ χρησιμοποιούσε ρομποτικά πλοιάρια για την προσγείωση των πυραύλων της στον Ειρηνικό ωκεανό.

εικόνα: Elon Musk (twitter)

Οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν τρεις δυνατούς βρόντους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατά την επιστροφή του πυραύλου στη γη, καθώς κινούνταν με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτής του ήχου.

Η αποστολή, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, ήταν να τεθεί σε τροχιά ο δορυφόρος SAOCOM 1A για λογαριασμό της διαστημικής υπηρεσίας της Αργεντινής. Το βάρος του δορυφόρου ανέρχεται στα 1.587 κιλά, ενώ φέρει ειδικό ραντάρ το οποίο θα βοηθήσει στον εντοπισμό φυσικών καταστροφών και στην παροχή δεδομένων στη γεωργική βιομηχανία (ποσοστό υγρασίας εδάφους κλπ). Πρόκειται για το πρώτο μέρος της αποστολής, καθώς ο πανομοιότυπος δορυφόρος SAOCOM 1B αναμένεται να τεθεί σε τροχιά εντός του 2019.

Ο πύραυλος Falcon 9 που χρησιμοποιήθηκε είχε εκτοξευθεί και κατά το παρελθόν από τη συγκεκριμένη βάση (στις 25 Ιουλίου). Είχε μεταφέρει 10 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους της Iridium και είχε προσγειωθεί σε ρομποτικό πλοιάριο.

Πρόκειται για τη 17η φετινή εκτόξευση της SpaceX. Το ρεκόρ εκτοξεύσεων ανέρχεται στις 18 και επετεύχθη το 2017. Για φέτος η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τις 24 εκτοξεύσεις, στόχο που οι ειδικοί εκτιμούν ως μη εφικτό.

 

ΣΧΟΛΙΑ