Η Samsung υπενθύμισε στους χρήστες των έξυπνων τηλεοράσεών της πως πρέπει να σκανάρουν τις συσκευές τους για κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιώντας το προ-εγκατεστημένο software ασφαλείας της εταιρείας. «Αποτρέψτε επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό στην τηλεόρασή σας σαρώνοντας για ιούς κάθε λίγες εβδομάδες», ανέφερε το – πλέον διαγραμμένο – tweet του αμερικάνικου τμήματος υποστήριξης της εταιρείας, το οποίο είχε ως επισυναπτόμενο και ένα video με τις σχετικές οδηγίες.

Στιγμιότυπο οθόνης του πλέον διαγραμμένου tweet της Samsung

Τα σχόλια από το διεθνή ειδικό τύπο ήταν καυστικά και ιδιαίτερα για τη μη αυτοματοποίηση της διαδικασίας, τη στιγμή που οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν καν πώς να ρυθμίσουν πιο συνηθισμένες λειτουργίες των συσκευών τους, πόσω μάλλον να τρέχουν και τακτικά antivirus. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι μπηχτές για την εμπιστοσύνη που (δεν) δείχνει η Samsung στο ίδιο της το λειτουργικό σύστημα, Tizen.

Δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο αν επρόκειτο για μία απλή υπενθύμιση ή αν υπήρξε κάποια νέα απειλή από κακόβουλο λογισμικό. Αν και κατά το παρελθόν υπήρξαν σοβαρές ευπάθειες στο λειτουργικό σύστημα Tizen (λογισμικό της CIA «Weeping Angel» που μετέτρεπε τους δέκτες σε συσκευές εγγραφής κ.ά.), τους τελευταίους 20 περίπου μήνες δεν έχει ακουστεί κάτι το (επικίνδυνο) νέο.

εικόνα: Samsung

Σε κάθε περίπτωση, το tweet της Samsung μας υπενθυμίζει πως όλες οι συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο είναι επιρρεπείς και μπορούν ανά πάσα στιγμή να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό. Όσο πιο δημοφιλής είναι μία ομάδα συσκευών, άρα όσο πιο πολλούς χρήστες έχει, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για τη δημιουργία κακόβουλων λογισμικών. Βλέπετε, οι οικονομίες κλίμακας (/κος), ενώ ξεκίνησαν ως ένας απλός οικονομικός όρος του καπιταλισμού, στην πορεία υιοθετήθηκαν ως πράξεις και από τους «μη συστημικούς».

ΣΧΟΛΙΑ