Χθες αργά το βράδυ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «διέταξε» τη Samsung να καταβάλλει 539 εκατομμύρια δολάρια στην Apple για παραβίαση πατεντών σε πέντε συσκευές [της Samsung] που διατέθηκαν στην αγορά το 2010 και το 2011, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNET.

Το ποσό των $533.316.606 επιδικάστηκε για την παραβίαση τριών πατεντών που αφορούν σχέδια του iPhone (design patents) ενώ το ποσό των $5.325.050 αφορά δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας (utility patents).

Οι δύο εταιρείες επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες καθώς η Samsung εφεσίβαλε την προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η ποινή τότε είχε αγγίξει τα $399 και οι εκπρόσωποι της Samsung πίστευαν πως είναι δυσανάλογη ως προς τις παραβιάσεις που έγιναν.

Μία από τις σημαντικές παραμέτρους ήταν το κατά πόσο το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί επί των συνολικών πωλήσεων των συσκευών iPhone ή αν θα έπρεπε να κρίνεται μόνο επί των στοιχείων του iPhone που έχουν αντιγραφεί.

Τελικά η τελευταία έφεση της Samsung τις στοίχισε 140 εκατ. δολάρια (νέα απόφαση $539 εκατ – παλαιά απόφαση $399 εκατ). Ακολουθούν οι δηλώσεις των εκπροσώπων των δύο εταιρειών:

Apple

«Είναι γεγονός πως η Samsung αντέγραψε το σχέδιό μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη νέα απόφαση των δικαστών και χαιρόμαστε που η Samsung συμφωνεί πως πρέπει να πληρώσει για την αντιγραφή των προϊόντων μας.»

Samsung

«Η σημερινή απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της Samsung σχετικά με το εύρος των ζημιών για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχεδιασμού. Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές μας για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν εμποδίζει τη δημιουργικότητα.»

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ