Η Ρωσία θα αποσυνδεθεί από το internet στα πλαίσια τεχνικών δοκιμών

Υλοποιείται σταδιακά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της χώρας για το διαδίκτυο

219

Οι Αρχές της Ρωσίας σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους παρόχους διαδικτύου σχεδιάζουν την αποσύνδεση της χώρας από τον παγκόσμιο ιστό, στα πλαίσια τεχνικών δοκιμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου RosBiznesKonsalting (RBK). Ο λόγος των δοκιμών αυτών είναι η συγκέντρωση πληροφοριών και ο εντοπισμός πιθανών προβλημάτων που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε τροποποιήσεις του προτεινόμενου νόμου που εισήχθη στο Ρωσικό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2018.

info: οι Ρωσικές Αρχές το 2017 έθεσαν ως στόχο έως το 2020 το 95% της διαδικτυακής κίνησης να δρομολογείται τοπικά – από εξυπηρετητές εντός της χώρας

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι πάροχοι διαδικτύου της Ρωσίας θα πρέπει να εξασφαλίσουν πως αν χρειαστεί, η κίνηση του διαδικτύου θα μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά εντός της χώρας (Runet). Πιο απλά, θα πρέπει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αποσυνδέσουν τη χώρα από το internet. Έως τώρα υπάρχει το προσχέδιο (draft) του νόμου και πριν την πλήρη εφαρμογή του θα πρέπει να διασφαλιστεί πως αυτά που αναφέρονται σε αυτόν είναι τεχνικώς εφικτά. Έτσι, η δοκιμή αυτή θα δείξει τις αδυναμίες του νομοσχεδίου και θα βοηθήσει στην προσθήκη των κατάλληλων τροποποιήσεων.

Οι πάροχοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν τεχνικά μέσα (technical means) με τα οποία θα ανακατευθύνεται ολόκληρη η διαδικτυακή κίνηση της χώρας σε εγκεκριμένους και διαχειριζόμενους από την Roskomnadzor κόμβους (exhanges). Η Roskomnadzor, θα ελέγχει τα δεδομένα μπλοκάροντας το απαγορευμένο περιεχόμενο, εξασφαλίζοντας παράλληλα πως τα ιντερνετικά δεδομένα μεταξύ των Ρώσων χρηστών θα παραμένουν εντός της χώρας και δεν θα ανακατευθύνονται μέσω διεθνών εξυπηρετητών (servers).

info: η Roskomnadzor είναι ο κυβερνητικός οργανισμός ελέγχου του περιεχομένου που διακινείται στα ηλεκτρονικά μέσα της Ρωσίας

Αν και οι πάροχοι διαδικτύου της Ρωσίας συμφωνούν με τον επερχόμενο νόμο, υπάρχει διαφωνία ως προς τον τρόπο που αυτός θα υλοποιηθεί από τεχνικής άποψης. Η δοκιμή που θα διεξαχθεί σε άγνωστο χρόνο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα έως την 1η Απριλίου (λήξη προθεσμίας για την υποβολή τροποποιήσεων του νόμου), θα τροφοδοτήσει τους ISPs με σημαντικές πληροφορίες ως προς τη «συμπεριφορά» των δικτύων τους υπό πραγματικές συνθήκες απομόνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ