Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Riviera Beach στη Florida ψήφισε αυτήν την εβδομάδα για την καταβολή 600 χιλιάδων δολαρίων προκειμένου να ανακτηθούν τα δεδομένα της πόλης που είχαν κρυπτογραφηθεί από λυτρισμικό (ransomware) πριν περίπου τρεις εβδομάδες.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το CBS News, προέκυψε αφού οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την ανάκτηση των δεδομένων αυτών.

Η πρόσβαση στα δεδομένα της πόλης είχε διακοπεί από τις 29 Μαΐου, όταν και ένας υπάλληλος αστυνομικού τμήματος άνοιξε ένα κακόβουλο ηλεκτρονικό μήνυμα αλληλογραφίας το οποίο και επέτρεψε τη διάδοση του λογισμικού / ιού σε ολόκληρο το δίκτυο της πόλης. Το λυτρισμικό κρυπτογράφησε όλα τα αρχεία και μπλοκάρισε όλες τις υπηρεσίες της πόλης, εκτός από τις βασικές λειτουργίες των επειγόντων περιστατικών.

Η ιστοσελίδα, ο διακομιστής αλληλογραφίας, το σύστημα τιμολόγησης της πόλης και οτιδήποτε άλλο υπήρχε στο δίκτυο έπαψε να λειτουργεί. Έκτοτε οι επικοινωνίες γίνονται δια ζώσης, τηλεφωνικά ή μέσω εκτυπώσεων.

Στην πρώτη συνάντηση των τοπικών αρχόντων που είχε γίνει στις 3 Ιουνίου είχε αποφασιστεί να μην πληρωθούν τα λύτρα. Το πλάνο προέβλεπε την αγορά νέου εξοπλισμού, 310 επιτραπέζιων και 90 φορητών υπολογιστών, αξίας 941 χιλιάδων δολαρίων και τη σταδιακή ανάκτηση των αρχείων.

Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος ανάκτησης των αρχείων (δεν υπήρχαν σωστά αντίγραφα ασφαλείας) και πως η υποδομή πληροφορικής της πόλης δεν γινόταν να στηθεί από το μηδέν. Έτσι, σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε χθες Τετάρτη, αποφασίστηκε η πληρωμή των απατεώνων με το ποσό των 65 bitcoins, που τη δεδομένη στιγμή αντιστοιχούσε σε 603 χιλιάδες δολάρια. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (5-0) και πάρθηκε εντός δύο λεπτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πόλεις, φορείς ή εταιρείες καθίστανται ψηφιακοί όμηροι απατεώνων. Το Jackson στην πολιτεία της Τζόρτζια κατέβαλε πριν λίγους μήνες 400.000 δολάρια για την ανάκτηση πρόσβασης στα Δημοτικά έγγραφα, ενώ το ρεκόρ κρατάει η κορεατική εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων Nayana, η οποία είχε καταβάλει σε bitcoins το ποσό του 1,14 εκ. δολαρίων, τον Ιούνιο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ