35.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Η Microsoft προκαλεί τη Google, προσθέτοντας τεχνητή νοημοσύνση στο Bing και τον Edge

Η OpenAI θα βοηθήσει τη Microsoft να επεκτείνει το μερίδιο του 9% που κατέχει, σε βάρος της Google

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Η Microsoft ανανεώνει τη μηχανή αναζήτησης Bing και το πρόγραμμα περιήγησης Ιστού Edge με τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη, σηματοδοτώντας τη φιλοδοξία της να ανακτήσει το προβάδισμα στις αγορές καταναλωτικής τεχνολογίας όπου έχει μείνει πίσω.

Ο εταιρεία που κατασκευάζει το λειτουργικό σύστημα Windows ποντάρει το μέλλον της στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσω επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς αμφισβητεί άμεσα την Google της Alphabet Inc, η οποία για χρόνια έχει ξεπεράσει τη Microsoft στην τεχνολογία αναζήτησης και περιήγησης.

Τώρα, η Microsoft λανσάρει ένα έξυπνο chatbot δίπλα στα αποτελέσματα αναζήτησης του Bing, τοποθετώντας τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να συνοψίσει ιστοσελίδες, να συνθέσει διαφορετικές πηγές, ακόμη και να συντάξει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να τα μεταφράσει,. Η Microsoft αναμένει ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα μεριδίου που κερδίζει θα αποφέρει άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από διαφημίσεις αναζήτησης.

Σε συνεργασία με την startup OpenAI, η Microsoft στοχεύει να ξεπεράσει τον αντίπαλό της στη Silicon Valley και να διεκδικήσει δυνητικά τεράστιες αποδόσεις από εργαλεία που γενικά επιταχύνουν τη δημιουργία περιεχομένου, αυτοματοποιώντας τις εργασίες, αν όχι τις ίδιες τις θέσεις εργασίας. Αυτό θα επηρέαζε προϊόντα για επιχειρήσεις, όπως τα εργαλεία cloud-computing και τα εργαλεία συνεργασίας που πουλά η Microsoft, καθώς και το Διαδίκτυο για τους καταναλωτές.

«Αυτή η τεχνολογία πρόκειται να αναδιαμορφώσει σχεδόν κάθε κατηγορία λογισμικού», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον.

Το μερίδιο αναζήτησης της εταιρείας μέχρι στιγμής είναι περίπου το ένα δέκατο της αγοράς. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές βλέπουν τη νέα τεχνολογία ως νίκη για όλους τους παίκτες. Η μετοχή της Microsoft έκλεισε με άνοδο 4,2% την Τρίτη, ενώ η Alphabet κέρδισε 4,6%.

Η δύναμη της λεγόμενης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει σχεδόν οποιοδήποτε κείμενο ή εικόνα φάνηκε στο κοινό πέρυσι με την κυκλοφορία του ChatGPT, του καταπληκτικού chatbot της OpenAI. Οι ανθρώπινες απαντήσεις του σε οποιαδήποτε εντολή έδωσαν στους ανθρώπους νέους τρόπους να σκεφτούν τις δυνατότητες στο μάρκετινγκ, τη σύνταξη αναφορών ή ειδήσεων ή τον τρόπο αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Η νέα μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft είναι live σε περιορισμένη προεπισκόπηση σε desktop υπολογιστές και θα είναι διαθέσιμη για κινητές συσκευές τις επόμενες εβδομάδες. Η εταιρεία ελπίζει ότι τα σχόλια των χρηστών θα βελτιώσουν την τεχνητή νοημοσύνη της, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους της Microsoft μπορεί να εξακολουθεί να παράγει πρακτικά ανακριβείς πληροφορίες. Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να εργάζεται ώστε στην προστασία από την κακή χρήση της τεχνολογίας της.

Το υπόβαθρο του νέου Bing είναι αυτό που η Microsoft αποκαλεί το μοντέλο Prometheus – η πιο ισχυρή τεχνολογία του OpenAI που ενημερώνεται όπως απαιτείται από δεδομένα ιστού σε πραγματικό χρόνο από το Bing. Αυτό σημαίνει ότι το chatbot της Bing μπορεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα τρέχοντα γεγονότα, ένα βήμα πέρα από τις απαντήσεις του ChatGPT που επί του παρόντος περιορίζονται σε δεδομένα από το 2021.

Ο Jordi Ribas, εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft για την αναζήτηση και την τεχνητή νοημοσύνη, είπε στο Reuters ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που γνώρισε η ομάδα του το περασμένο καλοκαίρι ενθάρρυναν την εταιρεία να προχωρήσει με ένα Bing με τεχνητή νοημοσύνη.

Ο οικονομικός διευθυντής της Microsoft είπε επίσης ότι η τεχνολογία “νέας, επόμενης γενιάς” της  OpenAI τροφοδοτεί τη μηχανή αναζήτησής της, αν και οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν εάν αυτό συνεπαγόταν την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της startup, γνωστής ως GPT-4.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Η Microsoft στοχεύει να διαθέσει την τεχνολογία της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, στους πελάτες της στο cloud και να προσθέσει την ίδια ισχύ σε ολόκληρη τη σειρά προϊόντων της, όχι μόνο στην αναζήτηση.

Βραχυπρόθεσμα, ο αναλυτής της Gartner Jason Wong είπε ότι η «συνεργασία της Microsoft με την OpenAI είναι πιο σημαντική για τους επιχειρηματικούς πελάτες της». Ωστόσο, είπε, θα μπορούσε να προσφέρει «ανατρεπτικές ευκαιρίες» και στις καταναλωτικές επιχειρήσεις.

«Εκτός από το gaming, η Microsoft δεν ήταν ηγέτης σε βασικές τεχνολογίες καταναλωτών, όπως η αναζήτηση, τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Google απάντησε στην πρόκληση της Microsoft. Τη Δευτέρα αποκάλυψε ένα δικό της chatbot που ονομάζεται Bard, ενώ σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το δικό της AI στην αναζήτηση που μπορεί να συνθέσει υλικό, όταν δεν υπάρχει απλή απάντηση στο διαδίκτυο.

Η απόφαση της Microsoft να ενημερώσει το πρόγραμμα περιήγησής της Edge θα εντείνει επίσης τον ανταγωνισμό με τον ανταγωνιστή Chrome της Google. Ωστόσο, η εταιρεία με έδρα το Redmond αναμένει να κυκλοφορήσει το ενημερωμένο Bing σε άλλα προγράμματα περιήγησης τελικά.

Ο ανταγωνισμός στην αναζήτηση είναι πλέον ανάμεσα στους μεγαλύτερους του κλάδου της τεχνολογίας, καθώς η OpenAI θα βοηθήσει τη Microsoft να επεκτείνει το μερίδιο του 9% που κατέχει, σε βάρος της Google, δήλωσε ο Daniel Ives, αναλυτής της Wedbush Securities.

Για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, η Alphabet ανέφερε 42,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αναζήτηση Google και άλλα έσοδα, ενώ η Microsoft ανακοίνωσε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις αναζήτησης και ειδήσεων.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Τα στελέχη της Microsoft είπαν ότι το νέο Bing θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ένα chatbot, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να βελτιώσουν τα ερωτήματα πιο εύκολα και να δώσουν πιο σχετικά, ενημερωμένα αποτελέσματα.

Η μηχανή αναζήτησης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να δίνει σαφείς απαντήσεις σε απλή γλώσσα, συνθέτοντας ό,τι βρήκε ο Bing στον Ιστό και στις δικές του βάσεις δεδομένων, αντί να βγάζει απλώς συνδέσμους σε ιστότοπους. Τα ερωτήματα για τα τρέχοντα γεγονότα θα αντλούσαν περισσότερα από ζωντανά δεδομένα στο διαδίκτυο.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής μάρκετινγκ καταναλωτών της Microsoft Yusuf Mehdi έδειξε πώς η μηχανή αναζήτησης με βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τις αγορές. Έδειξε πώς ο Bing μπορούσε να εκτιμήσει, για παράδειγμα, εάν ένας συγκεκριμένος τύπος καθίσματος θα μπορούσε να χωρέσει στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου, συγκεντρώνοντας δεδομένα ιστού για τις διαστάσεις του οχήματός του και για το εν λόγω προϊόν αγορών.

Στο πρόγραμμα περιήγησης Edge, η τεχνητή νοημοσύνη του Bing μπορεί να παρουσιάσει πληροφορίες για οικονομικά αποτελέσματα ή άλλες ιστοσελίδες, με στόχο να σώσει τους αναγνώστες από το να χρειάζεται να κατανοήσουν ένα μακρύ ή περίπλοκο έγγραφο, είπε η Microsoft. Μπορεί επίσης να προτείνει κώδικα προγραμμματισμού.

Πίσω από αυτές τις προσπάθειες βρίσκεται το σχέδιο της Microsoft να επενδύσει στην ανάπτυξη υπερυπολογιστών και στην υποστήριξη cloud, ώστε η OpenAI να μπορεί να κυκλοφορήσει ακόμα πιο εξελιγμένη τεχνολογία και να στοχεύει στο επίπεδο νοημοσύνης μηχανών που ονειρεύεται η επιστημονική φαντασία.

Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας εμφανίζονται πέρα από την αναζήτηση. Την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη της startup θα δημιουργήσει σημειώσεις συσκέψεων στο Teams, το λογισμικό συνεργασίας της, καθώς και θα προτείνει απαντήσεις μέσω email σε προμηθευτές χρησιμοποιώντας τη συνδρομή της στο Viva Sales.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ