Η Microsoft προετοιμάζεται για την κυκλοφορία μίας πολύ σημαντικής ενημέρωσης του εργαλείου της ανάπτυξης λογισμικού (SDK), η οποία θα επιτρέψει στους δημιουργούς την ενσωμάτωση της υπηρεσίας Xbox Live σε οποιοδήποτε τίτλο τρέχει σε PC, στο Xbox, στο iOS, στο Android και στο Nintendo Switch. Η αναφορά που προδίδει τις σχετικές ανακοινώσεις της Microsoft – οι οποίες αναμένονται τον επόμενο μήνα – αποκαλύφθηκε από το Windows Central.

Ήδη κάποια παιχνίδια στο Android και στο iOS υποστηρίζουν τα Επιτεύγματα (achievements) της υπηρεσίας Xbox Live, πρόκειται όμως για πολύ περιορισμένο αριθμό τίτλων που προέρχονται από τα Microsoft Studios. Η Microsoft, περιγράφει το επερχόμενο λανσάρισμα ως κάτι πολύ μεγαλύτερο: «η υπηρεσία Xbox Live επεκτείνεται από τις 400 εκατ. συσκευές παιχνιδιών και ένα κοινό 68 εκατομμυρίων χρηστών σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια συσκευές, με την κυκλοφορία του νέου, δια-πλατφορμικού μας XDK».

Με τη δια-πλατφορμική (cross-platform) λειτουργικότητα της υπηρεσίας Xbox Live, οι δημιουργοί θα μπορούν να ενσωματώσουν τις Λίστες Φίλων, το multiplayer gaming και τα Επιτεύγματα της υπηρεσίας, στα υπάρχοντα κοινά παιχνίδια για φορητές συσκευές.

Πρόκειται για μία κίνηση της Microsoft που αποτελεί μέρος της γενικότερης στρατηγικής της για την παροχή λογισμικού, υπηρεσιών και παιχνιδιών σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες. Η εταιρεία εργάζεται επίσης για μία υπηρεσία ροής με την ονομασία xCloud, η οποία θα επιτρέπει το streaming των παιχνιδιών του Xbox σε PCs, κονσόλες και φορητές συσκευές. Το επίσημο λανσάρισμα του xCloud αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος.

Σε συνδυασμό με την υπηρεσία Xbox Game Pass, η Microsoft προσπαθεί να δημιουργήσει το Netflix των παιχνιδιών, αν και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί και από τις προθέσεις των δημιουργών.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο Game Developers Conference που ξεκινάει στις 18 Μαρτίου στο Σαν Φρανσίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ