30.2 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπ 2020
ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η κατάθεση του Mark Zuckerberg στο Κογκρέσο για το...

Η κατάθεση του Mark Zuckerberg στο Κογκρέσο για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την παρουσία του ιδιοκτήτη του Facebook σε δύο διαφορετικές επιτροπές

-

Η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και οι έντονες πιέσεις που αυτή προκάλεσε, έπεισαν τελικά τον Mark Zuckerberg όχι μόνο να απολογηθεί στους χρήστες του Facebook αλλά και να δεχθεί την κλήση για ακρόαση από δύο διαφορετικές επιτροπές του Αμερικανικού Κογκρέσου. Οι καταθέσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο και μεθαύριο, αναμένεται ότι θα είναι μαραθώνιες και θα τραβήξουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, τόσο των χρηστών του Facebook όσο και πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων.

Όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο Zuckerberg έχει ήδη παραδώσει στο Κογκρέσο το βασικό κείμενο με το οποίο θα ξεκινήσει η αυριανή κατάθεσή του και το οποίο δίνει τη “γραμμή” που αναμένεται να ακολουθήσει. Διαβάζοντας το κείμενο αυτό, βλέπουμε ότι ο Zuckerberg επιχειρεί για άλλη μία φορά να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα, προσπαθώντας να απομακρύνει το ενδιαφέρον από την ουσία της υπόθεσης. Που δεν είναι άλλη από τη χρήση ιδιωτικών πληροφοριών 50 εκατ ψηφοφόρων για την παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις αρκετών χωρών, χωρίς αυτό βέβαια να έχει γνωστοποιηθεί με σαφήνεια στους ίδιους τους ψηφοφόρους.

Με το αρχικό κείμενο της κατάθεσης του Zuckerberg και τις διαροές από το στενό περιβάλλον του, επιχειρείται να δημιουργηθεί μία μεγάλη εικόνα που περιλαμβάνει – λίγο πολύ – τα εξής:

  • Το Facebook υπάρχει και δουλεύει μόνο για το καλό της ανθρωπότητας. Ολόκληρης της ανθρωπότητας. Μόνο για το καλό που στο τέλος θα νικήσει.
  • Ο Zuckerberg δεν είναι κάποιος Πρόεδρος πολυεθνικής που είναι κλεισμένος όλη την ημέρα στο γραφείο του. Είναι ένας φυσιολογικός καθημερινός άνθρωπος και πατέρας δύο μικρών παιδιών που (έχει τις ικανότητες και πρέπει να) εργάζεται σκληρά κάθε μέρα μαζί με τους προγραμματιστές του για να υπηρετούν το καλό.
  • Το Facebook φροντίζει για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών του, θα φροντίσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον και για αυτό το σκοπό θα προσλάβει περισσότερους εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα. Για την ασφάλεια και – επίσης – για το καλό της ανθρωπότητας.
  • Κανονικά, θα έπρεπε να είχαν καλέσει – εκτός από το Facebook – και τα Twitter και YouTube. Μήπως εκεί δεν υπάρχει πολιτική προπαγάνδα από κράτη που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία; Όλοι το ξέρουν.
  • Είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για το καθεστώς των πολιτικών διαφημίσεων στο Internet που θα παρέχει όρους μεγαλύτερης διαφάνειας για αυτούς που πληρώνουν το κόστος των διαφημίσεων. Αυτό χρειάζεται και όχι η διαφάνεια για τις διαδικασίες που ακολουθεί το Facebook όσον αφορά στη διαχείριση των δεδομένων.
  • Για όλα φταίει ο Aleksandr Kogan που έφτιαξε εκείνο το quiz προσωπικότητας το 2014. Ίσως φταίνε και κάποιες εταιρείες, ιδιαίτερα από την περιοχή του Cambridge, που είπαν ότι θα διέγραφαν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του Facebook από τα αρχεία τους αλλά, τελικά, παρέλειψαν να το κάνουν.

Εκτός από την “ειλικρινή μεταμέλεια” του Mark Zuckerberg για την ανάμειξη του Facebook στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η παρουσία του στο Κογκρέσο αναμένεται να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους λαϊκιστές και ακραίους πολιτικούς να “κατατροπώσουν” τον πάμπλουτο νέο που “πίνει το αίμα” αθώων πολιτών, αποφεύγοντας να φωτίσουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι αποδέκτες των πληροφοριών είναι τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων τους.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων...

Σχετικάάρθρα