18.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Interpol προετοιμάζεται για την αστυνόμευση του Metaverse

Η Interpol έχει δημιουργήσει τον δικό της χώρο εικονικής πραγματικότητας (VR), όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν εκπαίδευση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ, δήλωσε ότι η παγκόσμια αστυνομική υπηρεσία διερευνά πώς η οργάνωση θα μπορούσε να αστυνομεύσει το έγκλημα στο Metaverse.

Το μετασύμπαν, αν και δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, είναι η ευρέως συζητημένη έννοια ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα αντιπροσωπεύονται από τρισδιάστατα είδωλα στη διαδικτυακή τους ζωή.

Η Interpol έχει δημιουργήσει τον δικό της χώρο εικονικής πραγματικότητας (VR), όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν εκπαίδευση και να παρακολουθούν εικονικές συναντήσεις.

Ο κ. Στοκ είπε ότι είναι σημαντικό για τον οργανισμό να μην μείνει πίσω.

«Οι εγκληματίες είναι εξελιγμένοι και επαγγελματίες στο να προσαρμόζονται πολύ γρήγορα σε κάθε νέο τεχνολογικό εργαλείο που είναι διαθέσιμο για τη διάπραξη εγκλήματος», είπε.

Πρέπει να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτό. Μερικές φορές οι νομοθέτες, η αστυνομία και οι κοινωνίες μας μένουν λίγο πίσω.

Είδαμε ότι αν το κάνουμε πολύ αργά, έχει ήδη αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, και ως εκ τούτου στο metaverse. Σε παρόμοιες πλατφόρμες που υπάρχουν ήδη, οι εγκληματίες το χρησιμοποιούν.”

Το περιβάλλον, στο οποίο είναι προσβάσιμο μόνο μέσω ασφαλών διακομιστών, δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να βιώσουν τι θα μπορούσε να είναι το metaverse, δίνοντάς τους μια αίσθηση των εγκλημάτων που θα μπορούσαν να συμβούν και πώς θα μπορούσαν να αστυνομευτούν.

Τι είναι το μετασύμπαν;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μετασύμπαν θα μπορούσε να είναι το μέλλον του Διαδικτύου.

Η πεποίθηση είναι ότι, η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ό,τι το σύγχρονο smartphone για τα πρώτα βαρετά κινητά τηλέφωνα της δεκαετίας του 1980.

Αντί να βρίσκεστε σε υπολογιστή, στο μετασύμπαν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ακουστικό για να εισέλθετε σε έναν εικονικό κόσμο που συνδέει κάθε είδους ψηφιακό περιβάλλον.

Αλλά επειδή εξακολουθεί να είναι απλώς μια ιδέα, δεν υπάρχει ενιαίος συμφωνημένος ορισμός για το Metaverse.

Με πολλά λόγια, το να αποκαλούμε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας μετασύμπαν είναι λίγο σαν να αποκαλούμε την Google το Διαδίκτυο.

Πώς μπορεί λοιπόν η Interpol, ένας οργανισμός που διευκολύνει την παγκόσμια αστυνομική συνεργασία, να ερευνήσει το μετασύμπαν, αν δεν υπάρχει ακόμη;

Εδώ είναι που οι εικονικοί κόσμοι έρχονται στο προσκήνιο.

Αλλά μέσα σε αυτούς τους εικονικούς κόσμους υπήρξαν προβλήματα στην πραγματική ζωή.

Το 2022, μια έρευνα του BBC εντόπισε ζητήματα σχετικά με τη λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση στα παιχνίδια VR, τα οποία ένας δημοσιογράφος χαρακτήρισε «ενοχλητικά».

Και αργότερα εκείνο το έτος, οι ακτιβιστές είπαν ότι το avatar ενός 21χρονου ερευνητή δέχτηκε σεξουαλική επίθεση στην πλατφόρμα VR Horizon Worlds της Meta.

Τι αποτελεί έγκλημα στο Metaverse;

Ο Δρ Μαντάν Ομπερόι, εκτελεστικός διευθυντής τεχνολογίας και καινοτομίας της Interpol, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα με τον ορισμό του εγκλήματος στο Metaverse.

«Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία δεν ξέρω αν μπορoύν να χαρακτηριστούν έτσι ή όχι», είπε.

«Για παράδειγμα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Αν κοιτάξεις τους ορισμούς αυτών των εγκλημάτων στο φυσικό χώρο και προσπαθήσεις να το εφαρμόσεις στο μετασύμπαν, υπάρχει μια δυσκολία.

«Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε έγκλημα ή όχι, αλλά αυτές οι απειλές υπάρχουν σίγουρα, επομένως αυτά τα ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί».

Είπε ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Interpol είναι η ευαισθητοποίηση για αυτά τα προβλήματα.

«Το τυπικά χρησιμοποιούμενο παράδειγμά μου είναι ότι αν πρέπει να σώσεις έναν πνιγμένο, πρέπει να ξέρεις κολύμπι», είπε.

«Ομοίως, εάν οι αρχές επιβολής του νόμου ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν πληγωθεί στο μετασύμπαν, πρέπει να γνωρίζουν για το μετασύμπαν.

«Και αυτός είναι ένας από τους στόχους μας – να βεβαιωθούμε ότι το προσωπικό επιβολής του νόμου θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το metaverse και θα αποκτήσει την αίσθησή του.

«Με αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικό».

Νομοθέτηση και Έρευνα στο Metaverse

Όσον αφορά τη νομοθέτηση, η Nina Jane Patel, συνιδρυτής και επικεφαλής του ερευνητικού οργανισμού Kabuni, δήλωσε: «Αυτό που είναι παράνομο και επιβλαβές στον φυσικό κόσμο θα πρέπει να είναι παράνομο και στον εικονικό συνθετικό κόσμο.

«Σε αυτό το πεδίο σύγκλισης, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση εάν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με έναν συγκεκριμένο τρόπο στον εικονικό κόσμο, αλλά όχι στον φυσικό κόσμο.

«Και θα προκαλέσουμε μεγάλη αποσύνδεση και κακή επικοινωνία μεταξύ της αποδεκτής ανθρώπινης συμπεριφοράς στον ψηφιακό μας κόσμο και του φυσικού μας κόσμου».

Και ο κ. Stock είπε ότι η θέση της Interpol θα είναι κρίσιμη για τη διερεύνηση μελλοντικών εγκλημάτων στο metaverse.

«Με ένα κλικ του ποντικιού, τα στοιχεία βρίσκονται σε άλλη ήπειρο», είπε. «Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι από τη φύση του διεθνές.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Interpol είναι τόσο σημαντική, επειδή δεν υπάρχει μόνο εθνικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο – σχεδόν όλες οι υποθέσεις έχουν διεθνή διάσταση.

«Αυτό καθιστά τον ρόλο της Interpol, σχεδόν 100 χρόνια μετά τη δημιουργία της, τόσο κρίσιμο στον σημερινό κόσμο, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει αυτά τα είδη εγκλημάτων μεμονωμένα.

«Γι’ αυτό υπάρχει η Interpol με 195 χώρες μέλη, όλες χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου εγκλήματος».

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ