Η Intel επιβεβαίωσε πως η πρώτη της ανεξάρτητη / αυτόνομη (dedicated) κάρτα γραφικών θα κυκλοφορήσει το 2020. Η είδηση αυτή ερμηνεύεται από τον Τύπο ως ένας νέος γύρος ανταγωνισμού στον ήδη υπάρχοντα των Nvidia και AMD και κατ’ επέκταση ως κίνηση που θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.

Το πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνισμού στον κλάδο των καρτών γραφικών κρατάει χρόνια. Ενώ στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) ο ανταγωνισμός μεταξύ των Intel και AMD θεωρείται (πλέον) υγιής, στις κάρτες γραφικών η Nvidia κατέχει «δεσπόζουσα» θέση στην αγορά, έχοντας παραμερίσει εντελώς την AMD (κάτι που βέβαια συνέβη και από πολλές λανθασμένες επιλογές των υπευθύνων της AMD).

Πλέον, στη συγκεκριμένη αγορά θα υπάρχει και ένας νέος παίκτης, αυξάνοντας τις επιλογές των χρηστών.

Οι φήμες για την είσοδο της Intel στην αγορά των dedicated καρτών γραφικών είχαν κάνει αρχικώς την εμφάνισή τους πέρυσι, χωρίς όμως να έχει αναφερθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Πλέον όμως, γνωρίζουμε:

Αν και η Intel δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, από τα πρωτότυπα που έχουν επιδειχθεί έως και σήμερα εκτιμάται πως δεν πρόκειται απλά για «ακόμα έναν μέσο κατασκευαστή που μπήκε στο χώρο», αλλά για μία κίνηση που έχει ως στόχο να θέσει την Intel στο ρόλο του πρωταγωνιστή και στη συγκεκριμένη αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι ιθύνοντες της Nvidia δεν δείχνουν να ανησυχούν, ποντάροντας στο γεγονός πως η Intel προσέλαβε στελέχη της AMD, δηλαδή από ένα brand που «έχει νικηθεί» από την Nvidia στο χώρο των καρτών γραφικών.

Στα διεθνή μέσα αναφέρεται πως η Intel «τρέχει» δύο διαφορετικά projects με διαφορετικές ομάδες. Οι κωδικές τους ονομασίες είναι Arctic Sound και Jupiter Sound. Η μία ομάδα θα εστιάσει στο video streaming σε επίπεδο data center και η άλλη στο gaming.

Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός ωφελεί τους καταναλωτές και από την Intel αναμένουμε να είναι έντονος.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ