Προ ολίγων ημερών η Huawei ανακοίνωσε την εντυπωσιακή συσκευή-ναυαρχίδα της, Mate 30 Pro. Ο κινεζικός κολοσσός όμως αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με τις πωλήσεις της συσκευής στις ευρωπαϊκές και σε άλλες αγορές του «δυτικού κόσμου». Ο λόγος είναι η απουσία των εφαρμογών της Google (GMS – Google Mobile Services core) από τη συσκευή και πιο συγκεκριμένα, του Google Play Store, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων του προέδρου Τραμπ. Αν και στην Κίνα αυτό δεν αναμένεται να αποδειχθεί πρόβλημα, στις άλλες αγορές εκτιμάται πως θα αποτελέσει τροχοπέδη στις πωλήσεις.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Richard Yu, διευθύνοντα σύμβουλο της Huawei, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στη Γερμανία. Το Mate 30 Pro θα διατεθεί με τα Huawei Mobile Services. Το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Huawei περιλαμβάνει 45 χιλιάδες εφαρμογές, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμύριων δολαρίων για την προώθηση και την ανάπτυξή του. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει και τον πραγματικό βαθμό της εξάρτησης της Huawei από τη Google.

Αρκετοί αναλυτές αισιοδοξούν πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα δοθεί τελικά λύση. Είτε μέσω της ακύρωσης των απαγορεύσεων είτε μέσω πλαγίων τρόπων: το Reuters αναφέρει πως «η Huawei μέσω του δικού της περιβάλλοντος χρήστη θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές της Google».

Η Meizu είχε κυκλοφορήσει συσκευές στην Ευρώπη με το δικό της app store, το οποίο περιείχε την εφαρμογή «Google Installer», μέσα από την οποία οι χρήστες μπορούσαν να εγκαταστήσουν τα Google services. Η Google όμως στη συνέχεια υλοποίησε τεχνικές και απαιτήσεις πιστοποίησης που απέτρεπαν τη διαδικασία αυτή, ενώ έφτασε και στο σημείο να δοκιμάσει το μπλοκάρισμα από τις υπηρεσίες της των μη πιστοποιημένων συσκευών.

Μπορεί η Huawei να τα καταφέρει χωρίς το Google Play Store εκτός Κίνας; Πιθανώς ναι, αλλά την απώλεια μέρους των εν δυνάμει πωλήσεων της μάλλον θα πρέπει να τη θεωρούμε ως δεδομένη.

ΣΧΟΛΙΑ