Η Huawei ανακοίνωσε πως το κινητό της τηλέφωνο με αναδιπλούμενη οθόνη Mate X θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη, δηλαδή λίγο μετά από το αρχικό πλάνο, καθώς η εταιρεία διεξάγει περαιτέρω δοκιμές για να αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Samsung κατά τη διαδικασία των reviews της αντίστοιχης συσκευής της.

Εκπρόσωπος του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC πως η εταιρεία θέλει να λανσάρει το Mate X σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας όμως προτεραιότητα στις αγορές που φέρουν ενεργά εμπορικά δίκτυα 5G. Το Mate X, του οποίου η τιμή ξεκινάει από τα 2.300€ υποστηρίζει την τεχνολογία 5G.

Η συσκευή παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ως αρχικός στόχος είχε αναφερθεί η κυκλοφορία της «στα μέσα του 2019». Τον Απρίλιο, μέσω non-papers σε κινεζικά μέσα η Huawei είχε θέσει ως πιο συγκεκριμένη ημερομηνία – στόχο, τον Ιούνιο. Πλέον, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε στο CNBC πως η ημερομηνία αυτή μετατίθεται για το Σεπτέμβρη λόγω περισσότερων δοκιμών αντοχής της συσκευής τονίζοντας τη βούληση της Huawei για επίδειξη μεγαλύτερης προσοχής μετά το συμβάν της Samsung με τα άκρως προβληματικά Galaxy Folds. Πρόσθεσε επίσης πως ο χρόνος αυτός θα είναι χρήσιμος και για τους developers προκειμένου να βεβαιωθούν πως οι εφαρμογές τους τρέχουν σωστά όταν η οθόνη της συσκευής αποκαλύπτεται πλήρως.

«Δεν θέλουμε να λανσάρουμε ένα προϊόν και να καταστρέψουμε τη φήμη μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Huawei.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα στην κατασκευή των νέων συσκευών της λόγω του αμερικανικού εμπάργκο και της αδυναμίας της να εξασφαλίσει τα απαραίτητα εξαρτήματα. Η διαβόητη πλέον «Entity List» απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξαρτήματα, λογισμικό και άλλες τεχνολογίες στη Huawei.

Στον ειδικό Τύπο αναφέρεται πως η νέα πραγματικότητα απειλεί τις ανοδικές τάσεις της εταιρείας στην αγορά των smartphones, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον η εταιρεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την κορεατική Samsung.

Σχετικά με το εμπάργκο της Google ως προς το Android, ο εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε «βέβαιος» πως η εταιρεία του θα μπορέσει να κυκλοφορήσει το Mate X, καθώς η αρχική – έστω και σε βαθμό πρωτότυπης συσκευής – κυκλοφορία του σημειώθηκε πριν το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ.

Ο κινεζικός κολοσσός έχει πλάνα για όλα τα ενδεχόμενα, όπως τη δημιουργία του δικού του λειτουργικού συστήματος το οποίο και θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Android στις φορητές συσκευές του. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Huawei το λειτουργικό σύστημα «HongMeng» (θέλουμε να πιστεύουμε πως η ονομασία είναι προσωρινή ή πως απλά είναι η ονομασία του project) θα είναι συμβατό με το Android και θα κυκλοφορήσει στα τέλη του φθινοπώρου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στην Κίνα.

Βέβαια, αξιωματούχοι της εταιρείας τόνισαν στο δίκτυο πως αυτό είναι το «plan B » και πως το επιθυμητό λειτουργικό σύστημα είναι το Android, μεταθέτοντας παράλληλα την πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας του HongMeng κατά λίγους μήνες:

«Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας συστήματα, καθώς απολαμβάνουμε τη συνεργασία που είχαμε με την Google κατά τα προηγούμενα χρόνια. Αν αναγκαστούμε όμως να το κάνουμε, είμαστε έτοιμοι. Μπορούμε να το κάνουμε εντός των επόμενων 6-9 μηνών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Huawei στο CNBC.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το περασμένο Σάββατο (15 Ιουνίου) η Vodafone στην Ισπανία εγκαινίασε το 5G δίκτυό της το οποίο και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Huawei.

ΣΧΟΛΙΑ