Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής, είναι και ο καθρέφτης της καρδιάς, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές της Google. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, που ανήκουν στο δυναμικό της εταιρείας Verily του Ομίλου Alphabet, κατάφεραν να εκπαιδεύσουν ένα νευρωνικό δίκτυο ώστε να εντοπίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εμφράγματος και εμφάνισης άλλων σοβαρών παθήσεων μέσω σάρωσης του αμφιβληστροειδούς των ματιών.

Στη μελέτη της Verily που δημοσιεύτηκε στο Nature Biomedical Engineering στις 19 Φεβρουαρίου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής σε 300.000 ανθρώπους, στους οποίους η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρού καρδιαγγειακού περιστατικού (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο) προβλέφθηκε με ποσοστό επιτυχίας 70%.

Πως δουλεύει η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) της Verily; Η εικόνα των αιμοφόρων αγγείων δίνει πολλά χρήσιμα στοιχεία για την κατάσταση της καρδιάς αλλά το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν όλα τα αγγεία είναι καλά κρυμμένα κάτω από το δέρμα ή μέσα στους ιστούς και η λεπτομερής εξέτασή τους γίνεται κυρίως με επεμβατικές μεθόδους. Τα μόνα αγγεία που είναι ορατά βρίσκονται στα μάτια μας και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς.

Μέχρι τώρα, οι γιατροί εξετάζουν τον αμφιβληστροειδή για να εντοπίσουν το γλαύκωμα ή άλλες παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη. Η εφαρμογή της Verily είναι μία απλή, μη επεμβατική μέθοδος που σαρώνει το μάτι με κάμερα για να εντοπίσει βλάβες που έχουν υποστεί τα αιμοφόρα αγγεία από χοληστερόλη, κάπνισμα, υπέρταση και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Αν και ένα ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 70% είναι αρκετά χαμηλότερο από την ακρίβεια των αποτελεσμάτων υφιστάμενων προληπτικών εξετάσεων, όπως οι εξετάσεις αίματος ή το τεστ κόπωσης, οι επιστήμονες της Google πιστεύουν ότι ο αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης της εφαρμογής της Verily μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και η συγκεκριμένη εφαρμογή να γίνει στο μέλλον μία απλή, εύκολη, γρήγορη και φτηνή προληπτική εξέταση που θα μπορεί να την κάνει ο καθένας από εμάς μόνος του στο σπίτι του.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ