30.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιούλ 2020
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ANDROID Η Google το 2017 αφαίρεσε από το Play Store...

Η Google το 2017 αφαίρεσε από το Play Store 700.000 κακόβουλες εφαρμογές

-

Η Google εργάζεται συνεχώς για να διατηρεί το Play Store ασφαλές και “καθαρό” από κακόβουλες εφαρμογές και “πονηρούς” προγραμματιστές. Η διαδικασία ναι μεν ξεκινά πριν τη διάθεση μιας εφαρμογής στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας, αλλά συνεχίζεται και μετά, καθώς η Google ελέγχει και πάλι τις αρχικώς εγκεκριμένες εφαρμογές.

Πρόκειται άλλωστε για το ηλεκτρονικό κατάστημα που συγκεντρώνει δισεκατομμύρια καταναλωτών, οπότε η Google συνεχίζει να εξελίσσει τις τεχνικές της για την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού.

Κατά το 2017, η Google “κατέβασε” από το κατάστημά της 700.000 εφαρμογές που παραβίαζαν τους όρους χρήσης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Google Play, Andrew Ahn, ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη “εκκαθάριση” του 2016.

“Όχι μόνο αφαιρέσαμε περισσότερες εφαρμογές, αλλά καταφέραμε να τις εντοπίσουμε και να τις απορρίψουμε νωρίτερα. Στην πραγματικότητα, το 99% των εφαρμογών με καταχρηστικό περιεχόμενο που εντοπίστηκαν και απερρίφθησαν, δεν είχαν ακόμη εγκατασταθεί σε κάποια συσκευή.”

Ο Ahn ανέφερε επίσης πως η εταιρεία “διέγραψε” – μέσω βελτιωμένων τεχνικών ανίχνευσης – 100.000 developers που αναρτούσαν κακόβουλες εφαρμογές, κάνοντας ταυτόχρονα πιο δύσκολη τη διαδικασία για την επανεμφάνισή τους στο κατάστημα μέσω νέων, ψευδών λογαριασμών.

Οι εφαρμογές που αφαιρέθηκαν ανήκαν σε τρεις κατηγορίες:

  • Copycats: δηλαδή εφαρμογές που εσκεμμένα ήταν ίδιες ή έμοιαζαν με άλλες, γνωστές εφαρμογές
  • Απρεπές περιεχόμενο: πορνογραφία, έντονη βία, μίσος και παράνομες δραστηριότητες
  • Πιθανώς επιβλαβείς εφαρμογές: malware κλπ

Αν και μέσω του Google Play Protect έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί από το store πολλές κακόβουλες εφαρμογές, ο Ahn παραδέχεται πως υπάρχουν ακόμα πολλά που η Google πρέπει να πράξει.

“Γνωρίζουμε πως ακόμα κάποιες εφαρμογές καταφέρνουν να παρεισφρήσουν στο store “εξαπατώντας” τις γραμμές της άμυνάς μας. Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά συνεχίζοντας να βελτιώνουμε την ικανότητα ανίχνευσης των συστημάτων μας ούτως ώστε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από τις κακόβουλες εφαρμογές και τους υπεύθυνους που βρίσκονται πίσω από αυτές.”

Όντως η Google συνήθως ανταποκρίνεται άμεσα όταν πρόκειται για περιστατικά απρεπούς περιεχομένου. Με δεδομένη τη φαντασία και τη “δημιουργικότητα” των επιτηδείων, αλλά και του μεγάλου αριθμού των διαθέσιμων εφαρμογών (περίπου 3,5 εκατομμύρια), η εταιρεία έχει πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο.

 

Μην ξεχνάτε επίσης να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα