Η Google, σε μία ωριαία εκδήλωση αφιερωμένη στο gaming που διοργάνωσε χθες το βράδυ, ανακοίνωσε τα χαρακτηριστικά της νέας της υπηρεσίας, Stadia.

Τι είναι το Stadia;

Οι gamers, αντί να αγοράζουν παιχνίδια και κονσόλες παιχνιδιών ή να στήνουν gaming PCs, θα μπορούν με ένα πάτημα να παίζουν παιχνίδια κατηγορίας ΑΑΑ μέσα σε 5-6 δευτερόλεπτα, αντί μηνιαίας συνδρομής, σε σχεδόν όλες τις συσκευές τους. Αρκεί μία «καθαρή» σύνδεση στο internet.

Τα πλεονεκτήματα για τον χρήστη

 • Υπέροχα γραφικά σε όλες τις συσκευές του. Ακόμα και τα χειρότερα laptops ή τα πολύ φθηνά κινητά, θα μπορούν να αποδώσουν απαιτητικούς τίτλους παιχνιδιών με εξαιρετικά γραφικά. Τα γραφικά και τα fps (frames per second) που θα απολάμβανε ένας χρήστης σε ένα πανάκριβο gaming PC (εννοείται και στα PS4 Pro και Xbox One X που είναι πιο αδύναμα), θα μπορεί να τα χαίρεται σε όλες τις συσκευές του που τρέχουν τον Google Chrome (και στο Chromecast Ultra).
 • Από τη στιγμή που ένας χρήστης θα πατήσει σε ένα παιχνίδι, εντός 6 δευτερολέπτων θα παίζει. Χωρίς εγκαταστάσεις, ενημερώσεις κ.λπ.
 • Δεν χρειάζεται αγορά παιχνιδομηχανής, δεν χρειάζεται αγορά παιχνιδιών που τελικά δεν μας αρέσουν.

Μειονεκτήματα

 • Η λύση αυτή δεν κάνει για όλους. Αν έχεις συνηθίσει σε πάνω από 100 fps με οθόνη στα 144Hz, απλά προσπέρνα.
 • Το Stadia δεν προτείνεται με ταυτόχρονη βαριά χρήση του διαδικτύου στο σπίτι γιατί θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Σημειώσεις

 • Το παιχνίδι τρέχει στους servers της Google, η οποία το «σερβίρει» άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στους χρήστες, μέσω των χιλιάδων κόμβων της. Πραγματικά, δεν υπάρχει lag (καθυστέρηση).
 • Αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα, σύμφωνα με το Project Stream που είχε προηγηθεί, για gaming σε ανάλυση 1080p στα 60fps θα απαιτείται γραμμή internet στα 25Mbps. Υπολογίζουμε πως θα απαιτείται η διπλάσια ταχύτητα για 4K gaming στα 60 fps που θα είναι το αρχικό maximum. Εν καιρώ η Google φιλοδοξεί να υποστηρίξει 8K στα 120 fps.
 • Τα υπάρχοντα χειριστήρια είναι συμβατά, αλλά αυτό που θα κυκλοφορήσει η Google θα 1) ενημερώνει για τα πατήματά μας απευθείας τους servers της εταιρείας και όχι μέσω της συσκευής μας 2) έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης με ένα κουμπί.
 • Το παίξιμο ενός παιχνιδιού, η δημιουργία του και η παρακολούθησή του πλέον βρίσκονται σε μία πλατφόρμα. Η Google προσπαθεί να κλειδώσει την κατηγορία του gaming κουμπώνοντας τη με το YouTube. Και η αλήθεια είναι πως το κάνει καλά.
 • Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσοι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι. Πιθανότατα το συγκεκριμένο event έγινε για να πειστούν και οι developers που είχαν ενδοιασμούς.
 • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Project Stream, είναι πλεόν εφικτό το cloud gaming σε πλήρως αποδεκτές ταχύτητες με ποιότητα γραφικών ΑΑΑ. Δείτε το παράδειγμα του Assassin’s Creed Odyssey® στα 1080p@60pfs (απολαμβάνοντας και τις ατάκες στα Ελληνικά κατά την πλοήγηση του ήρωα):

Η υπηρεσία θα γίνει διαθέσιμη αρχικά στις ΗΠΑ, στο ΗΒ, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στον Καναδά, εντός του έτους (δεν γνωρίζουμε αν θα είναι από την πρώτη μέρα διαθέσιμη και στην Ελλάδα). Η Google δεν ανακοίνωσε τις τιμές των συνδρομών, υποσχέθηκε όμως πως το καλοκαίρι θα επανέλθει με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο gamer, κατά την πλοήγησή του στο διαδίκτυο, απλά θα πατάει το play και θα παίζει σε φουλ ποιότητα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Ακολουθεί το επίσημο video της νέας υπηρεσίας:

 

ΣΧΟΛΙΑ