Η Google επενδύει 22 εκατομμύρια δολάρια στο KaiOS, το λειτουργικό σύστημα που φέρουν αρκετά μη έξυπνα τηλέφωνα, ή αλλιώς feature phones (και κατά πολλούς dumb phones). Ένα παράδειγμα συσκευής που φέρει το KaiOS, είναι η “μπανάνα” της Nokia.

Το KaiOS προέκυψε ως fork του Firefox OS της Mozilla, το οποίο και δεν “περπάτησε”. Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε τεχνολογίες HTML5, JavaScript και CSS. Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές και επιλέγεται από όλο και περισσότερους κατασκευαστές τηλεφώνων, όπως η HMD Global (Nokia), TCL και Micromax.

Η επένδυση αυτή από μεριάς της Google φαντάζει λίγο παράξενη, ειδικά αν αναλογιστούμε το project της, Android Go, το οποίο αφορά τις entry level συσκευές. Όμως, από την επίσημη ανακοίνωση είναι εύκολο να αντιληφθούμε τους λόγους:

“Οι Google και KaiOS συμφώνησαν επίσης να εργαστούν μαζί για τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών Google Assistant, Google Maps, YouTube και Google Search σε όλους τους χρήστες του KaiOS”, ανέφερε ο CEO του KaiOS, Sebastien Codeville.

Επειδή το KaiOS κάνει χρήση των τεχνολογιών HTML5, Javascript και CSS, η Google δεν θα έχει δύσκολο ρόλο στο porting των εφαρμογών της. Από στρατηγικής άποψης, η εταιρεία διασφαλίζει πως οι υπηρεσίες της θα είναι διαθέσιμες στην πλειονότητα των μελλοντικών feature phones.

Σύμφωνα με το TechCrunch, ήδη πάνω από 40 εκατομμύρια συσκευές “τρέχουν” το KaiOS. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νούμερο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως ζούμε στην εποχή των smartphones. Βέβαια, η λεπτή γραμμή που χωρίζει τα έξυπνα τηλέφωνα από τα μη έξυπνα, γίνεται όλο και λεπτότερη…

Η Google προσπαθεί να “αδυνατίσει” το Android προκειμένου να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, αλλά και να τρέχει ικανοποιητικά σε συσκευές με 1GB RAM. Αν και με αυτές της τις κινήσεις κάλυψε σε σημαντικό βαθμό την entry level κατηγορία, το Android εξακολουθεί να καταλαμβάνει περίπου 3GB, τη στιγμή που οι συσκευές που τρέχουν το KaiOS φέρουν υποδεέστερα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Nokia 8110 banana phone διαθέτει 512MB RAM και συνολικά 4GB χώρου αποθήκευσης.

Η Google θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να φέρει το Android σε κάθε συσκευή. Ακόμα και αν δεν το καταφέρει βέβαια, έχει ήδη κάνει τα κουμάντα της.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ