18.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Google διακόπτει τη συνεργασία της με τη Huawei – οι μελλοντικές συσκευές δεν θα τρέχουν το Play Store και άλλα services

Η απόφαση αυτή της εταιρείας έρχεται ελάχιστες μέρες μετά την υπογραφή του σχετικού εκτελεστικού διατάγματος από τον Πρόεδρο Donald Trump

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το Reuters μετέδωσε πως η Google έχει διακόψει την παροχή προς τη Huawei οποιουδήποτε προϊόντος λογισμικού ή εξοπλισμού που δεν καλύπτεται από άδεια ανοικτού κώδικα. Στη συνέχεια η είδηση επιβεβαιώθηκε από τη Google. Η Huawei δεν θα έχει πρόσβαση σε αναβαθμίσεις λογισμικού του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ στις μελλοντικές συσκευές της δεν θα περιλαμβάνονται το κατάστημα εφαρμογών Google Play και άλλες υπηρεσίες της Google.

Η απόφαση αυτή της εταιρείας έρχεται ελάχιστες μέρες μετά την υπογραφή του σχετικού εκτελεστικού διατάγματος από τον Πρόεδρο Donald Trump. Το διάταγμα είχε υπογραφεί ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του «International Emergency Economic Powers Act» και απαγορεύει ρητώς τις συναλλαγές που δημιουργούν «αδικαιολόγητο κίνδυνο καταστροφικών επιπτώσεων στην ασφάλεια ή τη λειτουργικότητα σημαντικών υποδομών ή της ψηφιακής οικονομίας των ΗΠΑ». Αν και δεν κατονομάζει εταιρείες στην αγορά, είχε θεωρηθεί – ορθώς τελικά – πως φωτογράφιζε τη Huawei.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε πως το Google Play και η υπηρεσία Google Play Protect θα συνεχίσουν να λειτουργούν στις υπάρχουσες συσκευές Huawei.

Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση από τη Google στο ρεπορτάζ του Reuters:

«Συμμορφωνόμαστε με τo προεδρικό διάταγμα και εξετάζουμε τις συνέπειες».

Η είδηση είναι «φρέσκια», κάτι που σημαίνει πως ακόμα δεν «έχει κάτσει η σκόνη» και πως οι σημαντικές για τους χρήστες λεπτομέρειες ακόμα ξεκαθαρίζονται. Έως τώρα, γνωρίζουμε πως:

  • Η Google δεν θα ξανα-παραδώσει ενημέρωση του Android στη Huawei
  • Η Huawei δεν θα μπορεί να έχει στις μελλοντικές συσκευές της το Google Play Store και τις υπόλοιπες υπηρεσίες και εφαρμογές της Google (χάρτες, GMail, YouTube, Google Play Protect κ.λπ.)
  • Στην αγορά της Κίνας το πλήγμα είναι υπαρκτό (ως προς το Android) αλλά μικρότερο, καθώς έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες εφαρμογές της Google δεν είναι εκεί διαθέσιμες

Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τη Huawei, τη στιγμή μάλιστα που αναδείχθηκε σε δεύτερο σε πωλήσεις κατασκευαστή smartphones στον κόσμο, χωρίς καν να έχει επίσημη παρουσία στις ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, εταιρείες όπως η Intel, η Qualcomm, η Xilinx και η Broadcom ανέφεραν στους εργαζομένους τους πως δεν θα παρέχουν στη Huawei εξαρτήματα και κρίσιμες ενημερώσεις λογισμικού «μέχρι νεωτέρας».

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι σε πλήρη εξέλιξη και σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αντίμετρα από πλευράς των Κινέζων που θα πλήττουν σοβαρά μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ ή την οικονομία της χώρας.

Αξιωματούχοι της Huawei είχαν δηλώσει στο Reuters τον περασμένο Μάρτιο: «ανεξάρτητα από το τι θα γίνει, η Android κοινότητα δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να εμποδίσει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε εταιρεία σε περιεχόμενο που καλύπτεται από άδεια ανοιχτού κώδικα»

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ