φωτό: The Verge

Οι μαθητές στη Γαλλία, από το Σεπτέμβρη θα πρέπει να αφήνουν τα smartphones τους και τις υπόλοιπες έξυπνες συσκευές τους με πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι ή να τις έχουν απενεργοποιημένες όταν βρίσκονται στο σχολείο.

Η απαγόρευση ισχύει για τα smartphones αλλά και για άλλες συνδεδεμένες με το διαδίκτυο συσκευές όπως τα tablets και αφορά παιδιά ηλικίας από τριών έως δεκαπέντε ετών. Ο νόμος πέρασε τη Δευτέρα και επιτρέπει στους καθηγητές και διευθυντές των σχολείων να αποφασίζουν οι ίδιοι για το αν θα εφαρμόσουν την απαγόρευση και στους μαθητές άνω των 15 ετών.

Ο Υπουργός Παιδείας της χώρας, Jean-Michel Blanquer, ανέφερε στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV:

“Γνωρίζουμε σήμερα πως υπάρχει το φαινόμενο της εξάρτησης από τις οθόνες των έξυπνων συσκευών μας και της κατάχρησης των κινητών τηλεφώνων. Ο ρόλος μας είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους.” 

φωτό: PATRICK HERTZOG/AFP/Getty Images

Η απαγόρευση αυτή ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε tweet του ανέφερε (μεταξύ άλλων) πως “η δέσμευση πραγματοποιήθηκε”.

Ο νόμος πέρασε με 62 ψήφους υπέρ και ένα ψήφο κατά. Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να σημειώσουμε πως αντίστοιχος νόμος είχε ψηφιστεί και το 2010. Ο Alexis Corbière, εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Unbowed France και πρώην δάσκαλος, δήλωσε:

“Αυτός δεν είναι νόμος του 21ου αιώνα στα μάτια μας, αλλά ένας νόμος από την εποχή των ειδησεογραφικών καναλιών και των 1 προς 1 συζητήσεων. Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση είναι ήδη σε ισχύ [αναφερόμενος στο νόμο του 2010]. Δεν γνωρίζω ούτε ένα δάσκαλο που να επιτρέπει τη χρήση των smartphones στην τάξη.”

Ο νόμος του 2010 είχε απαγορεύσει τη χρήση των συσκευών smartphone “κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας”, ενώ ο νέος εισάγει κάποιες εξαιρέσεις, όπως στους μαθητές με αναπηρία, αλλά και στις περιπτώσεις όπου οι συσκευές χρησιμοποιούνται για παιδαγωγικούς σκοπούς.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.
ΣΧΟΛΙΑ