Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να αξιολογήσει αν η συλλογή ευαίσθητων δεδομένων από ανεξάρτητους λιανοπωλητές που δραστηριοποιούνται στο δίκτυο της Amazon συνιστά παραβίαση του αντιμονοπωλιακού δικαίου.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού στην Ένωση, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αυξάνουν όλο και περισσότερο τις ηλεκτρονικές αγορές τους. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ενισχύσει τον ανταγωνισμό λιανικής και επέφερε περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές. Αποφάσισα να εξετάσω πολύ προσεκτικά τις επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon και τον διπλό ρόλο της ως εμπόρου και λιανοπωλητή, προκειμένου να αξιολογηθεί η συμμόρφωσή της με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.»

Πιο απλά

Η Amazon φιλοξενεί επιχειρήσεις στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, οι οποίες και πωλούν τα προϊόντα τους. Έχοντας πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των συναλλαγών, είναι σε θέση να γνωρίζει ποια προϊόντα τους «πάνε καλά», ποια όχι και κυρίως, ποια «σκίζουν». Η Amazon (σύμφωνα με τις κατηγορίες) κοπιάρει τα προϊόντα που πάνε πολύ καλά και ξεκινά να τα πωλεί η ίδια, ενώ παράλληλα καταγράφει στα στατιστικά της και τις αποτυχίες για να μην υποπέσει σε αντίστοιχες η ίδια. Οι ανεξάρτητοι λιανέμποροι δεν μπορούν στη συνέχεια να ανταγωνιστούν την Amazon, η οποία λόγω οικονομιών κλίμακας είναι σε θέση να πωλήσει το προϊόν που αντέγραψε από αυτούς, φθηνότερα.

Αν τα Αγγλικά σας είναι έστω και μέτρια, αξίζει να αφιερώσετε ένα εικοσάλεπτο για να παρακολουθήσετε το απόσπασμα που ακολουθεί από το show του ταλαντούχου Hasan Mihaj στο Netflix. Πρόκειται για μία χιουμοριστική, απλοϊκή περιγραφή των κατηγοριών αλλά και της δεσπόζουσας θέσης της Amazon γενικότερα, με εύκολα κατανοητά international English:

ΣΧΟΛΙΑ