17.8 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Η ΕΕ κοντά σε μεγάλες επενδύσεις στην εγώρια παραγωγή ημιαγωγών

Στόχος είναι να αυξήσει τις επενδύσεις σε υποδομές έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας προκειμένου να ενισχύσει τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλης κλίμακας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, πολλοί ζωτικοί τομείς τεχνολογίας υποφέρουν από ελλείψεις εφοδιασμού σε τσιπ ημιαγωγών, κυρίως ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής εξάρτησης από εισαγωγές από περιορισμένο αριθμό εταιρειών και χωρών. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ένωση στοχεύει να τονώσει την εγχώρια βιομηχανία της με την εφαρμογή νέας νομοθεσίας.

Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με δύο προτεινόμενα νομοσχέδια: το Νόμο για τους Ημιαγωγούς (Chips Act) και την Κοινή Δράση για τους Ημιαγωγούς (Chips Joint Undertaking).

Όσον αφορά τον νόμο για τα τσιπ, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο που υπέβαλε η Επιτροπή Βιομηχανίας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα τρία κύρια μέτρα της:

  1. Ενίσχυση της τεχνολογικής ικανότητας και της καινοτομίας και προσέλκυση ταλέντων.
  2. Ενθάρρυνση των επενδύσεων και αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.
  3. Εφαρμογή μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να παρακολουθεί την προσφορά ημιαγωγών, να αξιολογεί τους κινδύνους και να προβλέπει ελλείψεις.
  4. Σχολιάζοντας τον νόμο για τους ημιαγωγούς, ο εισηγητής Dan Nica είπε ότι θα πρέπει να καθιερώσει την Ευρώπη ως «βασικό παράγοντα» στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών. «Όχι μόνο ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ανάλογος με τις προκλήσεις και να χρηματοδοτείται από νέους πόρους, αλλά η ΕΕ πρέπει να πρωτοστατεί στην έρευνα και την καινοτομία, να έχει περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις, γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης και να επενδύει σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τον τομέα των ημιαγωγών ,” πρόσθεσε.
  5. Σε χωριστή ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης την πρόταση της Kοινής Δράσης για τους Ημιαγωγούς, η οποία υλοποιεί τα μέτρα που προτείνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Chips for Europe και συμπληρώνει τα προγράμματα Digital Europe και Horizon Europe. Στόχος του είναι να αυξήσει τις επενδύσεις σε υποδομές έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας προκειμένου να ενισχύσει τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλης κλίμακας.
  6. «Τα μικροτσίπ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της ΕΕ, καθώς και της γεωπολιτικής μας ατζέντας», δήλωσε η εισηγήτρια για την Κοινή Δράση για τους Ημιαγωγούς, Eva Maydell. «Ζητούμε νέα χρηματοδότηση που αντικατοπτρίζει τη στρατηγική σημασία του τομέα των ημιαγωγών στην Ευρώπη. Οι εταίροι και οι ανταγωνιστές της Ευρώπης επενδύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στις εγκαταστάσεις, τις δεξιότητες και την καινοτομία τους στους ημιαγωγούς».
  7. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τώρα έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με το Συμβούλιο και για τα δύο νομοσχέδια. Εάν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς, το Chips Act θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την Ευρώπη. Με προϋπολογισμό 43 δισεκατομμυρίων ευρώ και με στόχο να αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας προσφοράς έως το 2030, η δράση θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κυριαρχία της στον τομέα.
NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το απόλυτο wearable- GALAXY RING παρουσιάζει η Samsung

Το δαχτυλίδι Galaxy Ring, που κάνει την καθημερινή ευεξία πιο εύκολη, υποστηρίζοντας έναν έξυπνο και υγιεινό τρόπο ζωής, μέσω της συνδεδεμένης ψηφιακής πλατφόρμας ευεξίας,...