18.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η ΕΕ δημιουργεί ταμείο 3,75 δις € για το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης τεχνολογικών startups

Aυτό θα επιτρέψει να αναπτυχθεί ένα σαφώς ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα με τη δική του μοναδική κουλτούρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Πέντε κράτη μέλη της ΕΕ και ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δημιούργησαν ένα νέο ταμείο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των υποσχόμενων ευρωπαϊκών τεχνολογικών startups στο τελευταίο στάδιο και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ηπείρου στην καινοτομία.

Η αποκαλούμενη European Tech Champions Initiative (ETCI) στοχεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης στο τελευταίο στάδιο, ειδικά για εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενίσχυση των ευρωπαϊκών επενδύσεων

«Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups συχνά δεν έχουν επαρκή κεφάλαια για να ανταγωνιστούν σε παγκόσμια κλίμακα και ωθούνται να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό. Το κλείσιμο αυτού του χάσματος θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και να τονώσει την ανάπτυξη», ανέφεραν σε δήλωση οι ιδρυτές του ECTI.

Ενίσχυση των ευρωπαϊκών επενδύσεων

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκτιμά ότι περίπου το 75% των ευρωπαϊκών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας εξαγοράζονται από μη ευρωπαίους επενδυτές – κυρίως Αμερικανούς και Κινέζους – στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης», δήλωσε ο Nick Swan, επιχειρηματίας και ιδρυτής της SEOTesting. «Για να είναι επιτυχημένο το ταμείο μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να περιορίσει την τάση των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας της ΕΕ που πιέζονtai να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό. Θα είναι επίσης ενδεικτικό εάν οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στην ΕΕ για να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή τη μεγάλη δεξαμενή χρηματοδότησης».

Το ETCI έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής συνολικό προϋπολογισμό 3,75 δισ. ευρώ. Η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δεσμεύσει 1 δισ. ευρώ η καθεμία, η Ιταλία 150 εκατ. ευρώ και το Βέλγιο 100 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει παράσχει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Η ικανότητα χρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον.

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε συλλογικά για να ενισχύσουμε την οικονομική και βιομηχανική κυριαρχία της ΕΕ», σημείωσε ο Bruno Le Maire, Γάλλος Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας.

«Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, κάτι που πρέπει να σκεφτούν οι ηγέτες στην ήπειρο. Ενισχύοντας την οικονομική ικανότητα των υφιστάμενων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου, μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα εξαγοραστούν από μη ευρωπαίους επενδυτές, ειδικότερα από τις ΗΠΑ και την Κίνα», δήλωσε η Michaela Jeffery-Morisson. , Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Ascend Global Media.

«Υπάρχει πραγματική αξία στην υποστήριξη των εγχώριων ταλέντων», πρόσθεσε ο Jeffery-Morisson. «Αυτό θα δώσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας την ελευθερία να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν και να μην αποσπώνται αναζητώντας από πού θα προέλθουν τα χρήματα. Και αυτό θα επιτρέψει επίσης να αναπτυχθεί ένα σαφώς ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα με τη δική του μοναδική κουλτούρα».

Ο δρόμος μπροστά

Ενώ το ETCI είναι μια συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη ευκαιρία για καινοτόμους επιχειρηματίες σε όλη την ήπειρο, η οικονομική υποστήριξη από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς απαιτείται και μείωση της γραφειοκρατίας, ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και ταχύτητα.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ