17.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Οκτ 2020
SOFTW | HARDW | APPS ΣΥΣΚΕΥΕΣ Η ΑRΜ ανακοίνωσε τρία νέα chipsets

Η ΑRΜ ανακοίνωσε τρία νέα chipsets

Οι νέοι επεξεργαστές, αλλά και η νέα υπομονάδα γραφικών της ARM, υπόσχονται πιο γρήγορες αλλά και ενεργειακά αποδοτικότερες συσκευές.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΗ ARM ανακοίνωσε τα τρία νέα προϊόντα της που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη μεσαία και στην premium κατηγορία των smartphones και tablets. Πρόκειται για δύο μονάδες κεντρικού επεξεργαστή (CPU), τα chipsets Cortex-A75 και Cortex-A55, αλλά και για μία υπομονάδα γραφικών (GPU), με την ονομασία Mali-G72.

Τα chipsets αυτά, θα αντικαταστήσουν τα Cortex-A73, A-53 και Mali-G71, αντίστοιχα.

Η μονάδα κεντρικού επεξεργαστή Cortex-A75 “απευθύνεται” στο high end σκέλος της αγοράς. Παρέχει νέα, υψηλά επίπεδα αποδόσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί πάνω από 20% σε σύγκριση με το chipset που αντικαθιστά. Το σημαντικό όμως είναι πως η ARM έχει δώσει έμφαση και στη διάρκεια της απόδοσης των νέων επεξεργαστών της. Δηλαδή, δεν θα εμφανίζονται πλέον προβλήματα κατά τη συνεχή επεξεργασία “βαριών εργασιών” σε μεγάλη διάρκεια χρόνου.

Το chipset Cortex-A55 προορίζεται για τις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας. Ενώ και εδώ η βελτίωση στην απόδοση προσεγγίζει το 20%, σε κάποιες συγκεκριμένες διεργασίες, αναμένεται να φτάνει και το 100%. Σαν γενική εικόνα όμως, “κρατάμε” το 20%, καθώς αυτή είναι η πραγματική διαφορά στην απόδοση που θα “καταλάβει” ο χρήστης. Παράλληλα όμως, το τσιπ Cortex-A55 επιτυγχάνει 15% βελτίωση στην κατανάλωση ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για την τελική εμπειρία των χρηστών.

Και τα δύο αυτά νέα chipsets κάνουν χρήση του νέου χαρακτηριστικού, “DynamIQ technology”. Δηλαδή, οι κατασκευαστές, θα μπορούν να επιλέξουν από πολλούς συνδυασμούς κεντρικών επεξεργαστών, αριθμού πυρήνων και υλοποιήσεων, προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό μίγμα απόδοσης / κατανάλωσης ενέργειας. Επιπροσθέτως, πλέον, χρησιμοποιείται η αρχιτεκτονική ARMv8.2-A, η οποία – μεταξύ άλλων – φέρει βελτιωμένη διαχείριση μνήμης.

Η νέα υπομονάδα γραφικών της ARM, Mali-G72, προσφέρει 20% ευρύτερη πυκνότητα απόδοσης, δηλαδή, οι κατασκευαστές θα μπορούν να ενσωματώνουν περισσότερους πυρήνες στις υλοποιήσεις τους, επιλέγοντας στην ουσία το μίγμα μεταξύ απόδοσης και ενεργειακής κατανάλωσης που εξυπηρετεί την εκάστοτε υλοποίησή τους. Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται πως η νέα αυτή GPU είναι κατά 25% ενεργειακά αποδοτικότερη.

Δυο λόγια

Ο φρενήρης ρυθμός που η τεχνολογία προχωρά, συνεχίζεται. Κάθε χρόνο, νέα, ισχυρότερα και ταυτόχρονα ενεργειακά αποδοτικότερα μοντέλα κεντρικών επεξεργαστών και υπομονάδων γραφικών, κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών, κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι αποκομίζουν κάθε χρόνο και πιο θετική εμπειρία χρήσης των συσκευών τους.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων...

Kuo: τι θα κυκλοφορήσει η Apple το πρώτο εξάμηνο του ’20

Ο γνωστός μας και έγκυρος Ming-Chi Kuo σε νέο σημείωμά του ενημερώνει τους επενδυτές για τις προβλέψεις του ως προς τις κυκλοφορίες της Apple...

Kuo: νέο 16″ MacBook Pro, iPhone με τριπλή κάμερα και μεγαλύτερη μπαταρία, 6K monitor στις 32″, iPad στις 10,2″ κ.ά.

Ο έγκυρος αναλυτής Ming-Chi Kuo απέστειλε στους επενδυτές - πελάτες του τις εκτιμήσεις του για τα προϊόντα που θα κυκλοφορήσει η Apple εντός του 2019....

Kuo: iPad Pro με θύρα USB-C, φθηνότερο MacBook με Touch ID, Apple Watch με υποστήριξη ηλεκτροκαρδιογράφου κ.ά.

Σε δυο βραδιές θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Tim Cook και την ομάδα του στο ετήσιο iPhone event της Apple. Και όπως...

9to5Mac: αυτά είναι τα iPhone XS και Apple Watch Series 4

To 9to5Mac δημοσίευσε σήμερα φωτογραφίες και πληροφορίες για τις επερχόμενες συσκευές iPhone και Apple Watch. Αν κρίνουμε από τις δύο φωτογραφίες και την αξιοπιστία...

Σχετικάάρθρα