Η ARM ανακοίνωσε τα τρία νέα προϊόντα της που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη μεσαία και στην premium κατηγορία των smartphones και tablets. Πρόκειται για δύο μονάδες κεντρικού επεξεργαστή (CPU), τα chipsets Cortex-A75 και Cortex-A55, αλλά και για μία υπομονάδα γραφικών (GPU), με την ονομασία Mali-G72.

Τα chipsets αυτά, θα αντικαταστήσουν τα Cortex-A73, A-53 και Mali-G71, αντίστοιχα.

Η μονάδα κεντρικού επεξεργαστή Cortex-A75 “απευθύνεται” στο high end σκέλος της αγοράς. Παρέχει νέα, υψηλά επίπεδα αποδόσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί πάνω από 20% σε σύγκριση με το chipset που αντικαθιστά. Το σημαντικό όμως είναι πως η ARM έχει δώσει έμφαση και στη διάρκεια της απόδοσης των νέων επεξεργαστών της. Δηλαδή, δεν θα εμφανίζονται πλέον προβλήματα κατά τη συνεχή επεξεργασία “βαριών εργασιών” σε μεγάλη διάρκεια χρόνου.

Το chipset Cortex-A55 προορίζεται για τις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας. Ενώ και εδώ η βελτίωση στην απόδοση προσεγγίζει το 20%, σε κάποιες συγκεκριμένες διεργασίες, αναμένεται να φτάνει και το 100%. Σαν γενική εικόνα όμως, “κρατάμε” το 20%, καθώς αυτή είναι η πραγματική διαφορά στην απόδοση που θα “καταλάβει” ο χρήστης. Παράλληλα όμως, το τσιπ Cortex-A55 επιτυγχάνει 15% βελτίωση στην κατανάλωση ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για την τελική εμπειρία των χρηστών.

Και τα δύο αυτά νέα chipsets κάνουν χρήση του νέου χαρακτηριστικού, “DynamIQ technology”. Δηλαδή, οι κατασκευαστές, θα μπορούν να επιλέξουν από πολλούς συνδυασμούς κεντρικών επεξεργαστών, αριθμού πυρήνων και υλοποιήσεων, προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό μίγμα απόδοσης / κατανάλωσης ενέργειας. Επιπροσθέτως, πλέον, χρησιμοποιείται η αρχιτεκτονική ARMv8.2-A, η οποία – μεταξύ άλλων – φέρει βελτιωμένη διαχείριση μνήμης.

Η νέα υπομονάδα γραφικών της ARM, Mali-G72, προσφέρει 20% ευρύτερη πυκνότητα απόδοσης, δηλαδή, οι κατασκευαστές θα μπορούν να ενσωματώνουν περισσότερους πυρήνες στις υλοποιήσεις τους, επιλέγοντας στην ουσία το μίγμα μεταξύ απόδοσης και ενεργειακής κατανάλωσης που εξυπηρετεί την εκάστοτε υλοποίησή τους. Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται πως η νέα αυτή GPU είναι κατά 25% ενεργειακά αποδοτικότερη.

Δυο λόγια

Ο φρενήρης ρυθμός που η τεχνολογία προχωρά, συνεχίζεται. Κάθε χρόνο, νέα, ισχυρότερα και ταυτόχρονα ενεργειακά αποδοτικότερα μοντέλα κεντρικών επεξεργαστών και υπομονάδων γραφικών, κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών, κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι αποκομίζουν κάθε χρόνο και πιο θετική εμπειρία χρήσης των συσκευών τους.

ΣΧΟΛΙΑ