17.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Μαΐ 2021
SOFTW | HARDW | APPS ΣΥΣΚΕΥΕΣ Η ΑRΜ ανακοίνωσε τρία νέα chipsets

Η ΑRΜ ανακοίνωσε τρία νέα chipsets

Οι νέοι επεξεργαστές, αλλά και η νέα υπομονάδα γραφικών της ARM, υπόσχονται πιο γρήγορες αλλά και ενεργειακά αποδοτικότερες συσκευές.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΗ ARM ανακοίνωσε τα τρία νέα προϊόντα της που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη μεσαία και στην premium κατηγορία των smartphones και tablets. Πρόκειται για δύο μονάδες κεντρικού επεξεργαστή (CPU), τα chipsets Cortex-A75 και Cortex-A55, αλλά και για μία υπομονάδα γραφικών (GPU), με την ονομασία Mali-G72.

Τα chipsets αυτά, θα αντικαταστήσουν τα Cortex-A73, A-53 και Mali-G71, αντίστοιχα.

Η μονάδα κεντρικού επεξεργαστή Cortex-A75 “απευθύνεται” στο high end σκέλος της αγοράς. Παρέχει νέα, υψηλά επίπεδα αποδόσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί πάνω από 20% σε σύγκριση με το chipset που αντικαθιστά. Το σημαντικό όμως είναι πως η ARM έχει δώσει έμφαση και στη διάρκεια της απόδοσης των νέων επεξεργαστών της. Δηλαδή, δεν θα εμφανίζονται πλέον προβλήματα κατά τη συνεχή επεξεργασία “βαριών εργασιών” σε μεγάλη διάρκεια χρόνου.

Το chipset Cortex-A55 προορίζεται για τις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας. Ενώ και εδώ η βελτίωση στην απόδοση προσεγγίζει το 20%, σε κάποιες συγκεκριμένες διεργασίες, αναμένεται να φτάνει και το 100%. Σαν γενική εικόνα όμως, “κρατάμε” το 20%, καθώς αυτή είναι η πραγματική διαφορά στην απόδοση που θα “καταλάβει” ο χρήστης. Παράλληλα όμως, το τσιπ Cortex-A55 επιτυγχάνει 15% βελτίωση στην κατανάλωση ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για την τελική εμπειρία των χρηστών.

Και τα δύο αυτά νέα chipsets κάνουν χρήση του νέου χαρακτηριστικού, “DynamIQ technology”. Δηλαδή, οι κατασκευαστές, θα μπορούν να επιλέξουν από πολλούς συνδυασμούς κεντρικών επεξεργαστών, αριθμού πυρήνων και υλοποιήσεων, προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό μίγμα απόδοσης / κατανάλωσης ενέργειας. Επιπροσθέτως, πλέον, χρησιμοποιείται η αρχιτεκτονική ARMv8.2-A, η οποία – μεταξύ άλλων – φέρει βελτιωμένη διαχείριση μνήμης.

Η νέα υπομονάδα γραφικών της ARM, Mali-G72, προσφέρει 20% ευρύτερη πυκνότητα απόδοσης, δηλαδή, οι κατασκευαστές θα μπορούν να ενσωματώνουν περισσότερους πυρήνες στις υλοποιήσεις τους, επιλέγοντας στην ουσία το μίγμα μεταξύ απόδοσης και ενεργειακής κατανάλωσης που εξυπηρετεί την εκάστοτε υλοποίησή τους. Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται πως η νέα αυτή GPU είναι κατά 25% ενεργειακά αποδοτικότερη.

Δυο λόγια

Ο φρενήρης ρυθμός που η τεχνολογία προχωρά, συνεχίζεται. Κάθε χρόνο, νέα, ισχυρότερα και ταυτόχρονα ενεργειακά αποδοτικότερα μοντέλα κεντρικών επεξεργαστών και υπομονάδων γραφικών, κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών, κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι αποκομίζουν κάθε χρόνο και πιο θετική εμπειρία χρήσης των συσκευών τους.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα