Η Apple αυτή τη στιγμή, περιέργως, υπογράφει ψηφιακά και παλαιότερες εκδόσεις του iOS. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για κάποιο σφάλμα ή για αλλαγή τακτικής, σημειώστε όμως πως αυτό το «παράθυρο» μπορεί και να διαρκέσει ελάχιστα.

Στη σελίδα IPSW.me είναι συγκεντρωμένα όλα τα firmwares. Επιλέγουμε τη συσκευή μας από εδώ και μπορούμε να δούμε με πράσινο χρώμα τις εκδόσεις του iOS που υπογράφει η Apple για τη συσκευή μας. Μπορούμε να κατεβάσουμε το λογισμικό και να κάνουμε restore με αυτό μέσω του iTunes.

Για παράδειγμα, εάν επιλέξουμε τη συσκευή iPhone 5s, θα μπορούμε να επιστρέψουμε έως και στην έκδοση iOS 7.0.3!

Θα σας φέρουμε ένα άλλο παράδειγμα. Εάν έχετε συσκευή iPhone 7 και επιστρέψετε σε προγενέστερη της iOS 11.2 έκδοσης, θα αποφύγετε τον υποχρονισμό της συσκευής σας εάν η μπαταρία σας έχει «φθαρεί».

Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε πως η επιστροφή σε προηγούμενες εκδόσεις ενέχει κινδύνους. Όπως είδαμε και με τις ευπάθειες Meltdown και Spectre, οι ενημερώσεις του iOS περιλαμβάνουν και σοβαρές επιδιορθώσεις ασφαλείας. Η απόφαση είναι δική σας.

Τονίζουμε και πάλι πως δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για κάποιο λάθος της Apple ή για τη νέα τακτική της. Αυτή τη στιγμή πάντως το «παράθυρο» παραμένει ανοικτό.

*** Update 10:34

Υπάρχουν αναφορές πως η Apple σταμάτησε να υπογράφει τις παλαιότερες εκδόσεις, αν και το ipsw.me εξακολουθεί να αναφέρει πως υπογράφονται. Πριν δοκιμάσετε, κρατήστε ένα back up για να μπορέσετε να επανέλθετε εάν χρειαστεί. ***

*** Update 10:42

Το party για το iPhone 7 ήδη τελείωσε (iOS 11.2) και σταδιακά ακολουθούν και άλλες συσκευές***

Πώς κάνουμε downgrade

  • Κατεβάζουμε το αρχείο ipsw που μας ενδιαφέρει
  • Συνδέουμε το iPhone με το iTunes
  • Επιλέγουμε «Επαναφορά iPhone» έχοντας πατημένο το πλήκτρο option (Mac) ή shift (PC)
  • Στο πλαίσιο διαλόγου που ακολουθεί επιλέγουμε το αρχείο ipsw που κατεβάσαμε

 

 

Φίλοι της Apple, επισκεφθείτε το Apple Corner @tecky. Στην παρέα μας θα ενημερώνεστε αποκλειστικά για τα Apple related θέματα και νέα, αλλά και θα έχετε την ευκαιρία να κουβεντιάσετε, συζητήσετε και σχολιάσετε μαζί με τους εκλεκτούς Apple Fans του Apple Corner @tecky όλα τα ζητήματα που άπτονται της Apple. Join us!

ΣΧΟΛΙΑ