Πέντε μέρες μετά το ετήσιο iPhone event και μετά από μία τρίμηνη περίοδο δοκιμών, η Apple διέθεσε προς όλους τους χρήστες το iOS 12. Ας ρίξουμε μια ματιά στις συμβατές συσκευές αλλά και στα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος της Apple για φορητές συσκευές.

Ενημέρωση 20:35

Πρόκειται για το ίδιο build ID με την τελευταία beta έκδοση. Όσοι έχετε εγκατεστημένη beta έκδοση στις συσκευές σας δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, πέρα από το να διαγράψετε το προφίλ εάν δεν θέλετε να λαμβάνετε άλλες beta ενημερώσεις (Ρυθμίσεις > Γενικά > Προφίλ > πατάμε στο προφίλ > Αφαίρεση προφίλ).

Ενημέρωση 20:34

Η εφαρμογή Συντομεύσεις (Shortcuts) είναι πλέον διαθέσιμη στο App Store.

Συμβατές συσκευές

Το iOS 12 μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευές που είναι συμβατές με το iOS 11, δηλαδή με τις εξής:

• iPhone X
• iPhone 8
• iPhone 8 plus
• iPhone 7
• iPhone 7 Plus
• iPhone 6s
• iPhone 6s Plus
• iPhone 6
• iPhone 6 Plus
• iPhone SE
• iPhone 5s
• iPad Pro 2ης γενιάς 12,9 ιντσών
• iPad Pro 1ης γενιάς 12,9 ιντσών
• iPad Pro 10,5 ιντσών
• iPad Pro 9,7 ιντσών
• iPad Air 2
• iPad Air
• iPad (2018)
• iPad 5ης γενιάς
• iPad mini 4
• iPad mini 3
• iPad mini 2
• iPod touch 6ης γενιάς

Νέα χαρακτηριστικά

Πριν περάσουμε στα νέα καλούδια που μας φέρνει το iOS 12 να σημειώσουμε πως το χαρακτηριστικό των ομαδικών FaceTime κλήσεων θα προστεθεί μέσω ενημέρωσης στους προσεχείς 1-2 μήνες.

Ομαδοποίηση Γνωστοποιήσεων

Πλέον οι ειδοποιήσεις μας, ομαδοποιούνται. Αν για παράδειγμα λάβουμε τρεις γνωστοποιήσεις από την ίδια εφαρμογή, αυτές θα εμφανίζονται ως μία ειδοποίηση. Όμως, λόγω του γραφικού στοιχείου της στοίβας είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πως πρόκειται για πολλαπλές γνωστοποιήσεις από την ίδια εφαρμογή.

Πατώντας επάνω στη γνωστοποίηση αποκαλύπτονται όλες οι ειδοποιήσεις αναλυτικά. Μπορούμε να αποκρύψουμε κάποιες συγκεκριμένες ή να τις αποκρύψουμε όλες σύροντας προς τα αριστερά. Για να έχετε καλύτερη εικόνα ετοιμάσαμε ένα μικρό video για εσάς:

Σημείωση: τα μηνύματα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από διαφορετικούς αποστολείς εμφανίζονται σε διαφορετική γνωστοποίηση και ας είναι από το ίδιο app

Απόκριση και Σταθερότητα

Η Apple στη νέα έκδοση του iOS έριξε το βάρος της στην απόκριση και στη σταθερότητα. Σύμφωνα με την εταιρεία, με το iOS 12 οι εφαρμογές θα εκκινούν 40% πιο γρήγορα, το πληκτρολόγιο θα εμφανίζεται στο μισό χρόνο (50% πιο γρήγορα) και η κάμερα θα ανοίγει 70% πιο γρήγορα. Η συσκευή αναφοράς είναι το iPhone 6 Plus, αναμένουμε όμως σημαντικές βελτιώσεις στην απόκριση όλων των μοντέλων, ακόμα και των περσινών.

Τα «κέρδη» αυτά προκύπτουν από τη νέα προσέγγιση της Apple στην οποία οι αποδοτικοί πυρήνες της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας ενεργοποιούνται στο μάξιμουμ πιο γρήγορα και απενεργοποιούνται αμέσως μετά την εκτέλεση της εκάστοτε εργασίας.

Ομαδικές (group) FaceTime κλήσεις

Το FaceTime θα αποκτήσει τη δυνατότητα των ομαδικών συνομιλιών (έως 32 άτομα). Η υλοποίηση είναι έξυπνη προκειμένου να λυθεί το ζήτημα του real estate της οθόνης. Θυμίζει Hangouts ως προς τη μεγέθυνση της εικόνας του προσώπου που ομιλεί, αλλά με πιο έξυπνα animations. Προστίθενται επίσης live effects κατά τη διάρκεια του video chat.

Το χαρακτηριστικό των ομαδικών κλήσεων θα προστεθεί στο iOS αργότερα το Φθινόπωρο μέσω αναβάθμισης λογισμικού.

Βελτιώσεις στα Μηνύματα

Τα Μηνύματα θα υποστηρίζουν βελτιωμένα Animojis (αναγνώριση κίνησης γλώσσας), νέα «μοντέλα» (Κοάλα κλπ), αλλά και τα Memojis. Στην ουσία μέσα από πολλές επιλογές χαρακτηριστικών μπορούμε να αποδώσουμε το πρόσωπό μας.

Όμως το κυριότερο νέο χαρακτηριστικό είναι τα Fun effects με τη χρήση της κάμερας εντός της εφαρμογής των Μηνυμάτων. Stickers, φίλτρα, προσθήκη κειμένου και όλα τα καλούδια που η νεολαία αγαπά στα messaging apps, δίνουν το παρόν στο iOS 12.

ARKit 2

Το ARKit 2 είναι η νέα βελτιωμένη έκδοση του πρωτοκόλλου Επαυξημένης Πραγματικότητας της Apple. Πλέον, θα μπορούμε πραγματικά εύκολα να μετράμε επιφάνειες μέσω της νέας εφαρμογής Measure, αλλά και να μοιραζόμαστε με άλλες iOS συσκευές τον ίδιο εικονικό κόσμο, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία.

Επιπροσθέτως, οι μετρήσεις είναι πιο ακριβείς, με την Apple να τονίζει σε κάθε ευκαιρία τη δυνατότητα που έχει για καλύτερο καλιμπράρισμα των υποσυστημάτων λόγω του «δεσίματος» software και hardware. Πλέον, θα αναγνωρίζονται και αντικείμενα τριών διαστάσεων.

Siri

Η Apple στο ζήτημα του ψηφιακού βοηθού της καλύπτει το χαμένο έδαφος με δύο τρόπους. Πρώτον, βελτιώνοντας τις λειτουργίες και τους αλγόριθμους του Siri. Βελτιώνοντας δηλαδή την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Παράλληλα όμως, η Apple επιθυμεί η ανθρώπινη νοημοσύνη, να βοηθήσει την Τεχνητή. Στο iOS 12 θα μπορούμε να δημιουργούμε shortcuts. Μέσω της εφαρμογής Workflow που εξαγόρασε η Apple (και λογικά θα μετονομαστεί σε Siri Shortcuts) θα μπορούμε να ορίσουμε μία σειρά ενεργειών που θα ενεργοποιούνται με μία εντολή μας.

Για παράδειγμα, όταν εμείς θα λέμε «it’s a new day» στον ψηφιακό βοηθό, αυτός θα μας λέει τον καιρό και θα ανοίγει το Euronews app. Είναι κάτι σαν τις Σκηνές (scenes) που δημιουργούμε στις συσκευές HomeKit και αναμένουμε η συγκεκριμένη λειτουργία (η οποία μπορεί να λάβει δεδομένα / στοιχεία και από εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών) να αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής. Επιπροσθέτως, ο βοηθός θα μπορεί να μεταφράσει σε πάνω από 40 «ζεύγη γλωσσών».

Η Philips έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αναβαθμίσει τις συσκευές της προκειμένου να επιτευχθεί συμβατότητα του οικοσυστήματος Hue με τα Siri Shortcuts 

Βελτιωμένη λειτουργία «Μην Ενοχλείτε»

Προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των οπτικών πληροφοριών σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, το Μην Ενοχλείτε γίνεται πιο έξυπνο και δεν θα μας δείχνει ειδοποιήσεις το βράδυ ακόμα και αν ενεργοποιήσουμε την οθόνη του iPhone / iPad / iPod Touch.

iPad

Το iPad με το iOS 12 αποκτά κάποιες από τις χειρονομίες πλοήγησης του iPhone X. Πλέον το Κέντρο Ελέγχου θα αποκαλύπτεται με σύρσιμο προς τα κάτω, από το επάνω δεξί μέρος της οθόνης. Αν σύρουμε προς τα κάτω από το επάνω μέσο ή αριστερό μέρος της οθόνης αποκαλύπτεται το Κέντρο Γνωστοποιήσεων.

Μπορούμε επίσης να μεταφερθούμε στην οθόνη Αφετηρίας σύροντας από κάτω προς τα πάνω.

Χρόνος επί οθόνης & Στατιστικά Μπαταρίας

Στο iOS 12 θα μπορούμε να ελέγχουμε το χρόνο που σπαταλάμε στο κινητό μας, είτε ανά app, είτε ανά κατηγορία εφαρμογής, είτε συνολικά στη συσκευή. Εβδομαδιαία reports θα μας βοηθούν να αντιληφθούμε καλύτερα το χρόνο που ξοδεύουμε στο iPhone / iPad. Φυσικά, αν έχετε ενεργοποιημένη την Οικογενειακή Χρήση, θα μπορείτε να ελέγξετε και το χρόνο που περνάει το παιδί σας στο κινητό του.

Επιπροσθέτως, νέα οπτικά εργαλεία μας βοηθούν να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για την ενεργειακή επάρκεια / κατανάλωση της συσκευής μας ανά χρονικό σημείο ή εφαρμογή.

Διάφορα

  • Η εφαρμογή των Φωτογραφιών θα αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες αναζήτησης μέσω περισσότερων πεδίων.
  • Το CarPlay θα υποστηρίζει υπηρεσίες χαρτών τρίτων (Google Maps κλπ).
  • Το iPhone X στο iOS 12 δέχεται καταχώριση δύο προσώπων.
  • Η εφαρμογή News θα βελτιωθεί (δεν υποστηρίζεται στη χώρα μας)
  • Η υπηρεσία iBooks μετονομάζεται σε Apple Books φέροντας νέο design
  • Πλέον, μπορούμε στις συμβατές συσκευές (iPhone XS, iPhone XS Max και iPhone XR) να αλλάζουμε το βάθος πεδίου μετά τη λήψη μίας φωτογραφίας.

Πώς αναβαθμίζουμε τις συσκευές μας

Για να εφαρμόσετε την αναβάθμιση στη συσκευή σας πλοηγηθείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού. Αν και στην πιάτσα ακούγεται πως η εγκατάσταση μέσω iTunes είναι προτιμότερη, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς και στα OverTheAir updates τα στοιχεία που έχουν τροποποιηθεί εγκαθιστώνται «από την αρχή» στις συσκευές μας.

Αυτό που σας προτείνουμε αμέσως μετά την αναβάθμιση (και μετά από κάθε update) είναι να εφαρμόσετε στις συσκευές σας μία επιβολή επανεκκίνησης.

Πώς κάνουμε επιβολή επανεκκίνησης σε όλες τις συσκευές iPad και στις συσκευές iPhone έως και το iPhone 7

Πώς κάνουμε επιβολή επανεκκίνησης στα iPhone 8 & iPhone X

Οι έως τώρα εντυπώσεις μας

Πρόκειται για μία στιβαρή έκδοση του iOS που θυμίζει προ iOS 7 παλιές, καλές εποχές. Μπορεί το group video να καθυστερήσει λίγο, όμως το δόγμα της Apple «when it’s ready» έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Δοθείσης της ευκαιρίας να σας αναφέρουμε πως μέχρι την έβδομη developer beta όπου και αφαιρέθηκε το χαρακτηριστικό δεν είχαμε καταφέρει στις δοκιμές μας να πραγματοποιήσουμε ούτε μία απροβλημάτιστη ομαδική κλήση.

Ό,τι λοιπόν η Apple έχει συμπεριλάβει στην τελική έκδοση, λειτούργησε εξαιρετικά στις δοκιμές μας.

Όταν θα εγκαταστήσετε την ενημέρωση θα δείτε πως δεν υπάρχουν οπτικές διαφορές. Στην πορεία όμως θα διαπιστώσετε πως το iOS 12 περιλαμβάνει πληθώρα σημαντικών βελτιώσεων που δεν είναι ορατές στο μάτι. Ειδικά οι κάτοχοι συσκευών iPhone 6 αναμένουμε να δουν μεγάλη βελτίωση στην απόκριση των συσκευών τους.

Η ταπεινή μας γνώμη είναι πως το iOS 12 είναι η καλύτερη έκδοση του iOS έως και σήμερα με τα iOS 6 και iOS 11.3 να ακολουθούν. Όχι ως προς τις αλλαγές του γραφικού περιβάλλοντος (αυτές τις αναμένουμε του χρόνου), αλλά ως προς την ουσία. Πιο αξιόπιστοι συγχρονισμοί, πιο άμεση μεταφορά αρχείων μέσω AirDrop, καλύτερα στατιστικά μπαταρίας, επιτέλους ομαδικές ειδοποιήσεις, νέο εβδομαδιαίο report χρήσης της συσκευής ή των συνδεδεμένων με το λογαριασμό μας συσκευών και πολλά άλλα.

Δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε τα Siri shortcuts καθώς η Apple διαθέτει το app σε beta μορφή μόνο στους πραγματικούς developers.

Φυσικά, όπως πάντα, θα συνεχίσουμε το ψάξιμο στα έγκατα του iOS 12 και θα σας παρουσιάσουμε οτιδήποτε αξιοσημείωτο συναντήσουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ