Από τα μέσα του Μάρτη σας είχαμε ενημερώσει για τη συσκευή της Grayshift που ξεκλειδώνει τις συσκευές iPhone και ονομάζεται GrayKey. Το συγκεκριμένο αξεσουάρ χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ για το ξεκλείδωμα των συσκευών σε περιπτώσεις που μπορούν να αντληθούν από αυτές σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με παράνομες πράξεις.

Στις αρχές του Μάη άρχισε να κυκλοφορεί στην πιάτσα η πληροφορία πως η Apple σκοπεύει να κλείσει αυτή την τρύπα με τον πιο απλό τρόπο, αποκόπτοντας δηλαδή την «κυκλοφορία» των δεδομένων όταν η iOS συσκευή συνδεθεί με USB αξεσουάρ και δεν έχει ξεκλειδωθεί από το χρήστη για ένα «χ» χρονικό διάστημα. Τότε βέβαια τα reports έκαναν λόγο για ενεργοποίηση της λειτουργίας μία εβδομάδα μετά το τελευταίο ξεκλείδωμα του χρήστη, ενώ τελικά (όπως είναι λογικό) το χρονικό όριο είναι μία ώρα.

Δηλαδή, αν έχουμε τον κάτωθι διακόπτη ενεργοποιημένο και προσπαθήσουμε να συνδέσουμε το iPhone μέσω USB σε υπολογιστή ή σε οποιοδήποτε αξεσουάρ υποστηρίζει διακίνηση δεδομένων, θα ζητηθεί ο κωδικός του χρήστη εάν έχει περάσει πάνω από μία ώρα από την τελευταία φορά που αυτός ξεκλείδωσε τη συσκευή. Αν δεν εισαχθεί ο κωδικός, δεν διακινούνται δεδομένα. Δεν διακινούνται δεδομένα, δεν μπορεί το (κάθε) GrayKey να «προσπαθήσει» να βρει τον κωδικό της συσκευής.

Η λειτουργία Αξεσουάρ USB είναι παρούσα στη δοκιμαστική έκδοση του iOS 11.4.1 και στην πρώτη beta του iOS 12.

Η Apple επιβεβαίωσε στους New York Times τις προθέσεις της:

«Προγραμματίζουμε μία αναβάθμιση λογισμικού η οποία θα απενεργοποιεί τη θύρα δεδομένων του iPhone [στην πρώτη beta του iOS 12 η λειτουργία είναι διαθέσιμη και στο iPad] μία ώρα μετά από την τελευταία φορά που ο χρήστης ξεκλείδωσε τη συσκευή του. Εάν ο χρήστης επιθυμεί τη μετάδοση δεδομένων θα πρέπει πρώτα να πληκτρολογήσει τον κωδικό του.»

Φυσικά, οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ γνωρίζουν τις προθέσεις της Apple. O Chuck Cohen, επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στην Ιντιάνα, αφού πρώτα ανέφερε πως η υπηρεσία του έχει ξεκλειδώσει έως τώρα 96 συσκευές iPhone, δήλωσε σχετικά:

«Εάν επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς όπου δεν είχαμε πρόσβαση δεν θα μπορούμε να ανακτήσουμε στοιχεία / αποδείξεις και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών. Τώρα πια, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων στον οποίο δεν θα έχουμε πρόσβαση.»

Η Apple γενικότερα δεν προσπαθεί να κλειδώσει εξ ολοκλήρου τις συσκευές έναντι του νόμου. Πολύ συχνά συνεργάζεται με τις αρχές εφόσον έχει ακολουθηθεί η διαφανής νόμιμη διαδικασία και έχει δεχθεί επίσημο αίτημα. Από το 2013 η εταιρεία έχει ανταποκριθεί σε 55 χιλιάδες κυβερνητικά αιτήματα προσπέλασης δεδομένων σε 208 χιλιάδες συσκευές ή λογαριασμούς. Επιπροσθέτως, έχει συστήσει ειδική ομάδα κρούσης για εθνικά ζητήματα ασφαλείας, η οποία μόνο το 2017 δέχθηκε πάνω από 29 χιλιάδες αιτήματα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε (με εξαιρετική διπλωματική γλώσσα) στο MacRumors:

«Στην Apple, βάζουμε τον πελάτη στο επίκεντρο ό,τι και αν σχεδιάζουμε. Βελτιώνουμε συνεχώς τις προστασίες ασφαλείας σε κάθε προϊόν μας για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αμυνθούν έναντι των απειλών από τους hackers, τους κλέφτες ταυτότητας και τις εισβολές στα προσωπικά τους δεδομένα. Έχουμε το μέγιστο σεβασμό στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και δεν σχεδιάζουμε τις βελτιώσεις ασφαλείας μας για την αποτροπή των προσπαθειών αυτών.»

 

ΣΧΟΛΙΑ