Ιστορικό

Σας είχαμε ενημερώσει από τις αρχές του προηγούμενου μήνα για τις προθέσεις της Apple ως προς τις επισκευές σε υπολογιστές Mac που φέρουν το Τ2 chip.

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Apple τα οποία είχαν βρεθεί στην κατοχή του Motherboard, η εταιρεία αποτρέπει μέσω ειδικού λογισμικού την επισκευή των νέων μοντέλων Mac που φέρουν το chip T2 από επισκευαστικά κέντρα τρίτων. Το νέο αυτό αφορούσε το MacBook Pro του 2018 και τον iMac Pro.

Πλέον όμως, ισχύει και για τα ολοκαίνουργια MacBook Air και Mac mini τα οποία είχαν παρουσιαστεί στο πρόσφατο event της Apple.

Τι ανέφερε το έγγραφο που κατείχε το Motherboard

Σύμφωνα με το έγγραφο της Apple, μετά από την επισκευή κάθε υπολογιστή που φέρει το T2 chip θα πρέπει να εκτελείται το ειδικό λογισμικό προκειμένου να μην μείνει [ο υπολογιστής] σε «αδρανή» (inoperative) κατάσταση.

Οι επισκευές που αφορούν το λογισμικό αυτό είναι οι εξής:

MacBook Pro

  • Οθόνη
  • Μητρική πλακέτα
  • Top case (πληκτρολόγιο, επιφάνεια αφής και το πλαίσιο της εσωτερικής αποθήκευσής τους)
  • Touch ID

iMac Pro

  • Μητρική πλακέτα
  • Αντικατάσταση αποθηκευτικού χώρου (flash storage)

Τη στιγμή που είχε διαρρεύσει το έγγραφο δεν είχαν ακόμη ανακοινωθεί τα νέα MacBook Air και Mac mini

Μετά το πέρας των επισκευών οι υπολογιστές δεν θα είναι λειτουργικοί έως την εκτέλεση του διαγνωστικού λογισμικού με την ονομασία Apple Service Toolkit 2. Η διαδικασία αυτή μπορεί να λάβει χώρα αποκλειστικά σε επίσημο συνεργάτη service της εταιρείας.

εικόνα: Apple

Η σουίτα λογισμικού AST 2 System Configuration είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι τεχνικοί της Apple για να ελέγξουν τους υπολογιστές Mac. Περιλαμβάνει τον Mac Resource Inspector, ο οποίος εκτελεί ένα γρήγορο έλεγχο «υγείας» του λογισμικού και του υλικού (υλισμικού). Επιπλέον περιλαμβάνει ειδικά εργαλεία που ελέγχουν τη μνήμη του συστήματος, την οθόνη, το σύστημα ψύξης και διάφορα άλλα υποσυστήματα. Το λογισμικό αυτό λειτουργεί μόνο αν είναι συνδεδεμένο με το Apple Global Service Exchange (GSX), ένα εργαλείο της Apple βασισμένο σε cloud τεχνολογίες, στο οποίο παρέχεται πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Έχει ενεργοποιηθεί το «κλείδωμα»;

Όταν είχε πρωτο-εμφανιστεί η είδηση, οι τεχνικοί του iFixit είχαν δοκιμάσει να αλλάξουν οθόνες σε δύο νέα Touch Bar MacBook Pros και είχαν διαπιστώσει πως ο περιορισμός δεν είχε ενεργοποιηθεί.

Το γεγονός αυτό είχε κάνει πολλούς να πιστέψουν πως επρόκειτο για fake news.

Η επιβεβαίωση από την Apple

Όμως, μόνο για fake news δεν πρόκειται. Η Apple επιβεβαίωσε στο The Verge πως όντως σκοπεύει να αποτρέπει κάποιες επισκευές υπολογιστών Mac – που φέρουν το Τ2 chip – από επισκευαστικά κέντρα τρίτων.

Η εταιρεία ανέφερε στο The Verge πως η νέα πολιτική ως προς τις επισκευές, ισχύει. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως μερικές επισκευές όπως της μητρικής πλακέτας ή του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων σε υπολογιστές Mac που φέρουν το Τ2 chip, απαιτούν την ύπαρξη του ειδικού λογισμικού που προαναφέραμε.

Η Apple δεν παρέθεσε κάποια λίστα με τις επισκευές που περιλαμβάνονται στο νέο καθεστώς. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η εταιρεία σκοπεύει να «ανοίξει» τις ειδικές αυτές επισκευές σε μέρος έστω των επισκευαστικών κέντρων τρίτων ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑ