Ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές κοβαλτίου, η Apple, βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε προχωρημένες συζητήσεις με ορυχεία για να προμηθεύεται απευθείας την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σαν κύριο συστατικό στις μπαταρίες των συσκευών της. Αξίζει να τονίσουμε ότι μόνο η βιομηχανία των smartphones απορροφά σχεδόν το 25% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου. Η διοίκηση της Apple επιθυμεί να κλείσει γρήγορα τις σχετικές συμφωνίες γιατί φοβάται ότι η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα σοβαρές ελλείψεις κοβαλτίου και άλλων πρώτων υλών των μπαταριών.

Η Apple δεν έχει εμπλακεί ποτέ μέχρι σήμερα στις προμήθειες κοβαλτίου αφού ο σχεδιασμός της εφοδιαστικής της αλυσίδας αφήνει αυτό το έργο αποκλειστικά στις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τις μπαταρίες της. Η άμεση εμπλοκή της Apple με τα ορυχεία αναμένεται να φωτίσει και άλλες πλευρές αυτής της αγοράς και να δοκιμάσει τις πολιτικές κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Τα μεγάλα ορυχεία κοβαλτίου βρίσκονται κυρίως σε υπανάπτυκτες χώρες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η εργασία χωρίς χρηματική αμοιβή και ωράριο, η απασχόληση παιδιών και η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

 

Φίλοι της Apple, επισκεφθείτε το Apple Corner @tecky. Στην παρέα μας θα ενημερώνεστε αποκλειστικά για τα Apple related θέματα και νέα, αλλά και θα έχετε την ευκαιρία να κουβεντιάσετε, συζητήσετε και σχολιάσετε μαζί με τους εκλεκτούς Apple Fans του Apple Corner @tecky όλα τα ζητήματα που άπτονται της Apple. Join us!

ΣΧΟΛΙΑ