30.2 C
Athens
Παρασκευή, 05 Ιούν 2020
APPLE MAC Η Apple αποτρέπει τις επισκευές των νέων υπολογιστών Mac...

Η Apple αποτρέπει τις επισκευές των νέων υπολογιστών Mac από επισκευαστικά κέντρα τρίτων *UPD

Εάν δεν εκτελεστεί το ειδικό λογισμικό της Apple μετά από συγκεκριμένες επισκευές, οι υπολογιστές δεν θα λειτουργούν.

-

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Apple τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του Motherboard, η εταιρεία αποτρέπει μέσω ειδικού λογισμικού την επισκευή των νέων μοντέλων Mac που φέρουν το chip T2 από επισκευαστικά κέντρα τρίτων. Το άσχημο αυτό νέο αφορά (προς το παρόν) το MacBook Pro του 2018 και τον iMac Pro.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Apple, μετά από την επισκευή κάθε υπολογιστή που φέρει το T2 chip θα πρέπει να εκτελείται το ειδικό λογισμικό προκειμένου να μην μείνει σε «αδρανή» (inoperative) κατάσταση.

Οι επισκευές που αφορούν το λογισμικό αυτό είναι οι εξής:

MacBook Pro

  • Οθόνη
  • Μητρική πλακέτα
  • Top case (πληκτρολόγιο, επιφάνεια αφής και το πλαίσιο της εσωτερικής αποθήκευσής τους)
  • Touch ID

iMac Pro

  • Μητρική πλακέτα
  • Αντικατάσταση αποθηκευτικού χώρου (flash storage)

Μετά το πέρας των επισκευών οι υπολογιστές δεν θα είναι λειτουργικοί έως την εκτέλεση του διαγνωστικού λογισμικού με την ονομασία Apple Service Toolkit 2. Η διαδικασία αυτή μπορεί να λάβει χώρα αποκλειστικά σε επίσημο συνεργάτη service της εταιρείας.

εικόνα: Apple

Η σουίτα λογισμικού AST 2 System Configuration είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι τεχνικοί της Apple για να ελέγξουν τους υπολογιστές Mac. Περιλαμβάνει τον Mac Resource Inspector, ο οποίος εκτελεί ένα γρήγορο έλεγχο «υγείας» του λογισμικού και του υλικού (υλισμικού). Επιπλέον περιλαμβάνει ειδικά εργαλεία που ελέγχουν τη μνήμη του συστήματος, την οθόνη, το σύστημα ψύξης και διάφορα άλλα υποσυστήματα. Το λογισμικό αυτό λειτουργεί μόνο αν είναι συνδεδεμένο με το Apple Global Service Exchange (GSX), ένα εργαλείο της Apple βασισμένο σε cloud τεχνολογίες, στο οποίο παρέχεται πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

εικόνα: Apple

Αντίστοιχες πρακτικές της Apple έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν. Στην περίπτωση του Touch ID απαιτείται μετά από επισκευή του Home Button η εκτέλεση του λογισμικού «Horizon Machine» προκειμένου να συσχετιστεί το νέο κουμπί με την παλιά συσκευή.

Πλέον όμως η Apple κάνει ένα βήμα παραπέρα μη επιτρέποντας σε τρίτους να διεκπεραιώνουν συνήθεις επισκευές.

εικόνα: Apple

Ο CEO του iFixitKyle Wiens, ανέφερε σχετικά στο Motherboard:

«Υπάρχουν δύο εξηγήσεις: η πρώτη, είναι η συγκέντρωση όλων των επισκευών, εντός του δικτύου της Apple. Η δεύτερη, είναι η ασφάλεια. Αλλά, δεν μπορώ να διανοηθώ ένα σύστημα ασφάλειας που δεν εμπιστεύεται τον ιδιοκτήτη της συσκευής.»

Οι δημοσιογράφοι του Motherboard απεύθυναν σχετικό ερώτημα στην Apple χωρίς να έχουν λάβει απάντηση μέχρι αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε 19 Πολιτείες των ΗΠΑ προωθείται η νομοθεσία “Right to Repair”, σύμφωνα με την οποία οι κατασκευαστές θα πρέπει να μεριμνούν για τη δημόσια διαθεσιμότητα ανταλλακτικών αλλά και των απαραίτητων διαγνωστικών εργαλείων. Η Apple ασκεί ήδη πιέσεις (μέσω των lobbies στη Νέα Υόρκη) κατά του νομοσχεδίου αυτού.

Ενημέρωση 6 Οκτωβρίου 17:20

Πάντως, σύμφωνα με τις δοκιμές που έκανε το βράδυ της Παρασκευής το iFixit, ο περιορισμός αυτός δεν έχει ενεργοποιηθεί. Άλλαξαν οθόνες σε διαφορετικά Touch Bar MacBook Pros και λειτούργησαν μια χαρά.

NewsDeskhttp://www.tecky.eu
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύλληψη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για παραβάσεις των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας

04-06-2020: Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις των νομοθεσιών για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Αθήνα,...

Προσέξτε αν λάβετε αυτό το email

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε σήμερα νέο καταφανώς ψευδεπίγραφο - απατηλό μήνυμα ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο διακινείται μέσω...

Εξαγοράστηκε η ελληνική Think Silicon από την αμερικανική Applied Materials

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στο χώρο της βαθιάς τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η Think Silicon που εδρεύει στην Πάτρα εξαγοράστηκε...

Η Apple κυκλοφόρησε το macOS Catalina 10.15.5 προσθέτοντας τη Διαχείριση υγείας μπαταρίας

H Apple διέθεσε πριν λίγα λεπτά την ενημέρωση 10.15.5 του λειτουργικού της συστήματος για desktop και φορητούς υπολογιστές, macOS. Με τη νέα έκδοση προστίθεται...

Missing Alert: νέα εφαρμογή για smartphones που βοηθά στον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων

Η νέα mobile εφαρμογή που σχεδίασε και υλοποίησε η COSMOTE για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σύντομα διαθέσιμη μέσω Apple Store & Google Play ...

H Apple κυκλοφόρησε τα iOS & iPadOS 13.5 (και το tvOS 13.4.5)

iOS & iPadOS 13.5 Αν και στις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις υπήρχε η αριθμοδότηση 13.4.5, στη συνέχεια και κυρίως λόγω του exposure notification API, η έκδοση...

Σχετικάάρθρα