Θυμάστε το πρόβλημα με τις ομαδικές FaceTime κλήσεις και τη δυνατότητα που είχαν κακόβουλοι να μας κρυφακούσουν ή να μας δουν εφαρμόζοντας μία σειρά ενεργειών; Αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε και με το Walkie-Talkie στις συσκευές Apple Watch. Δηλαδή, κακόβουλοι, έπειτα από μία ακολουθία ενεργειών θα μπορούσαν να μας ακούσουν χωρίς τη θέλησή μας.

Οι τεχνικοί της Apple ενημερώθηκαν για την ευπάθεια αυτή και άμεσα απενεργοποίησαν τη λειτουργικότητα της εφαρμογής Walkie-Talkie μέσω των servers που εξυπηρετούν αυτές τις ηχητικές επικοινωνίες. Δηλαδή, η εφαρμογή στις συσκευές μας ανοίγει, αλλά δεν επιτυγχάνεται η αποστολή των ηχητικών μηνυμάτων.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η επικοινωνία μέσω του Walkie-Talkie app είναι στην ουσία μία συνεχής FaceTime κλήση ήχου.

Η Apple εξέδωσε μέσω του TechCrunch την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Μόλις ενημερωθήκαμε για μια ευπάθεια που σχετίζεται με την εφαρμογή Walkie-Talkie στο Apple Watch και απενεργοποιήσαμε τη λειτουργία καθώς διορθώνουμε γρήγορα το πρόβλημα. Ζητούμε συγγνώμη από τους πελάτες μας για την ταλαιπωρία. Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητα το συντομότερο δυνατό. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε πως η ευπάθεια αυτή έχει χρησιμοποιηθεί εις βάρος χρηστών μας και απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες και ακολουθίες γεγονότων για την εκμετάλλευσή της, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των πελατών μας. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η απενεργοποίηση της εφαρμογής ήταν η σωστή κίνηση, καθώς η ευπάθεια αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον να ακούσει κάποιον χρήστη μέσω ενός άλλου iPhone χωρίς τη συγκατάθεσή του. Ζητούμε συγνώμη ξανά για το πρόβλημα και την ταλαιπωρία.”

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η επίλυση του προβλήματος θα υλοποιηθεί server side, ή μέσω επερχόμενης ενημέρωσης. Η οριστική λύση της ευπάθειας στις ομαδικές FaceTime κλήσεις είχε επιτευχθεί μέσω ενημέρωσης λογισμικού τον περασμένο Φλεβάρη.

ΣΧΟΛΙΑ