Οι ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ περιόρισαν την Τρίτη τις κατηγορίες τους εναντίον της Apple, εστιάζοντας στους κανόνες της στο App Store που εμποδίζουν τους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες για άλλες επιλογές αγορών, ενώ απέσυραν μια άλλη κατηγορία που σχετίζεται με πληρωμές εντός εφαρμογής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενεργεί ως εκτελεστικό όργανο για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών, δεν εξήγησε γιατί απέσυρε τις κατηγορίες κατά του κατασκευαστή του iPhone, για την απαίτηση από τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογής.
Ωστόσο, η νίκη για τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα θα είναι βραχύβια καθώς ένας νέος τεχνολογικός νόμος της ΕΕ, γνωστός ως νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος θα ισχύει από τον Μάιο, απαγορεύει και τις δύο πρακτικές της Apple που διερευνήθηκαν από την Επιτροπή, με πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας για παραβάσεις.
Η Επιτροπή είπε ότι οι όροι της Apple, οι οποίοι εμποδίζουν τους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες για άλλες επιλογές αγοράς, παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για αθέμιτους όρους συναλλαγών.
Αυτοί οι όροι δεν είναι «ούτε απαραίτητοι, ούτε αναλογικοί για την παροχή του App Store σε iPhone και iPad» και «είναι επιζήμιοι για τους χρήστες των υπηρεσιών streaming μουσικής στις κινητές συσκευές της Apple, οι οποίοι μπορεί να καταλήξουν να πληρώσουν περισσότερα», ανέφερε σε δήλωση η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού της ΕΕ. .
Η Apple δήλωσε ικανοποιημένη που η Επιτροπή, η οποία μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου της για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, περιόρισε τις κατηγορίες και θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής.
Το Spotify κίνησε την υπόθεση εναντίον της Apple διαμαρτυρόμενο για το σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογής, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να εκδώσει κατηγορίες κατά της Apple, τον Απρίλιο του 2021.
Ο κολοσσός του streaming προέτρεψε την Επιτροπή την Τρίτη να εκδώσει μια ταχεία απόφαση.