Η αντικατάσταση του φόντου στη φωτογραφία γίνεται παιχνιδάκι

Λογισμικό του ΜΙΤ χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για εύκολη επεξεργασία τμημάτων φωτογραφιών

742

Θέλεις να διορθώσεις κάποιες φωτογραφίες σου αλλά δεν ξέρεις καλό Photoshop ή δεν το έχεις καν εγκαταστήσει στον υπολογιστή σου; Οι ερευνητές του MIT σε σκέφτηκαν και ανέπτυξαν ένα νέο λογισμικό με το οποίο θα μπορείς να “πειράζεις” εύκολα, γρήγορα και κυρίως σωστά ολόκληρα τμήματα φωτογραφιών. Έτσι, μπορείς να αλλάξεις ολόκληρο το φόντο της φωτογραφίας ή να εξαφανίσεις πρόσωπα και αντικείμενα που εμφανίζονται σε αυτήν.

Το νέο λογισμικό γεννήθηκε στο ερευνητικό εργαστήριο CSAIL του MIT και το όνομά του είναι SSS (Semantic Soft Segmentation). Χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσει και να συντμήσει τις διαδικασίες ψηφιακής επεξεργασίας φωτογραφιών που μέχρι τώρα γίνονται με εξειδικευμένα προγράμματα όπως το Adobe Photoshop.

Το SSS διαχωρίζει αυτόματα και με μεγάλη ακρίβεια τα διαφορετικά αντικείμενα που έχουν αποτυπωθεί σε μια φωτογραφία, σου επιτρέπει να τα απομονώσεις, να τα διορθώσεις ή ακόμα και να τα αντικαταστήσεις με πολύ απλό τρόπο. Εξετάζει τα χρώματα, την υφή και τη σύνθεση του φωτογραφικού κάδρου και – με τη βοήθεια νευρωνικού δικτύου – αναγνωρίζει τα πρόσωπα/αντικείμενα αλλά και πιθανές ελαφρές επικαλύψεις π.χ. μαλλιά.

Κατόπιν, το νευρωνικό δίκτυο που χρησιμοποιεί το SSS συνδέει τα pixel και αναγνωρίζει τα διαφορετικά στρώματα που απαρτίζουν τη φωτογραφία. Σύμφωνα με τους ερευνητές του CSAIL, το SSS μπορεί να ενσωματωθεί άμεσα σε εφαρμογές όπως τα Snapchat και Instagram ώστε να βελτιωθούν τα φίλτρα και τα εργαλεία τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον παρόμοια λογισμικά θα είναι εγκατεστημένα στις φωτογραφικές μηχανές για να αυξηθεί η ταχύτητα καταγραφής της εικόνας και να τραβάμε πιο ρεαλιστικές φωτογραφίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ