Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποκάλυψη των ερευνητών Karsten Nohl και Jakob Lell της Security Research Labs για τις πλασματικές αναβαθμίσεις ασφαλείας από μερικούς κατασκευαστές του Android οικοσυστήματος προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Η διετής έρευνα της Security Research Labs έγινε αμέσως «αποδεκτή» από τη Google, η οποία σχεδιάζει να βοηθήσει τους ερευνητές παρέχοντάς τους επιπλέον εργαλεία αναγνώρισης τέτοιων περιπτώσεων. Βέβαια, στην απάντησή της η Google καθησυχάζει τους χρήστες, αναφέροντας πως οι αναβαθμίσεις ασφαλείας είναι ένα από τα πολλά επίπεδα προστασίας των συσκευών και κατ’ επέκταση των χρηστών.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας δεν γίνεται καμία αναφορά στους κατασκευαστές που παραπλανούσαν τους πελάτες τους. Επίσης, η Google είναι προσεκτική στις διατυπώσεις της καθώς αποκαλεί ως «εναλλακτικές ενημερώσεις ασφαλείας» τα εν λόγω περιστατικά.

Ακολουθεί η επίσημη απάντηση της Google που εστάλη στο δημοσιογράφο Joe Maring του The Verge:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ερευνητές Karsten Nohl και Jakob Kell για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να ενισχύσουν την ασφάλεια του Android οικοσυστήματος. Συνεργαζόμαστε μαζί τους για να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς εντοπισμού που διαθέτουν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις στις οποίες μια συσκευή χρησιμοποιεί εναλλακτική ενημέρωση ασφαλείας αντί για την προτεινόμενη ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας της Google. Όμως, οι ενημερώσεις ασφαλείας είναι ένα από τα πολλά επίπεδα προστασίας των συσκευών και των χρηστών του Android οικοσυστήματος. Έχουμε ενσωματώσει στην πλατφόρμα μας εξίσου σημαντικά συστήματα προστασίας όπως το Google Play Protect και το sandboxing των εφαρμογών [οι εφαρμογές τρέχουν σε ένα «απομονωμένο» περιβάλλον, ούτως ώστε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, αυτό να μην επηρεάσει άλλες εφαρμογές ή τη σταθερότητα του συστήματος]. Αυτά τα επίπεδα ασφάλειας – σε συνδυασμό με την τεράστια ποικιλία του Android οικοσυστήματος – συμβάλλουν στα συμπεράσματα των ερευνητών ότι η απομακρυσμένη εκμετάλλευση (remote exploitation) των συσκευών Android παραμένει μία πρόκληση.»

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ