Η Amazon πρόκειται να εξαγοράσει την (εξαιρετική) αλυσίδα παντοπωλείων με έμφαση στην υγιεινή διατροφή, Whole Foods, με το ποσό των 13,7 δις δολαρίων. Ακολουθεί, η video ανάλυση του CNN Money.

Αν και οι εξαγορές αλυσίδων καταστημάτων δεν υπόκεινται ευθέως στην κατηγορία “Τεχνολογία”, οι λόγοι που η Amazon προβαίνει στη συγκεκριμένη αγορά, εμπίπτουν εμφανώς στο E-Commerce. Ήδη η εταιρεία έχει πειραματιστεί με διάφορα πρότυπα λιανικής.

  • Το Amazon Go αποτελεί μία προσπάθεια για την πλήρη υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων στην αγορά λιανικής, με παράλληλη κατάργηση των ταμείων, αλλά και τη μη φυσική παρουσία του προσωπικού.
  • To Amazon Books, είναι μία διαφορετική  – εν μέρει – προσέγγιση. Ενώ υπάρχουν ταμεία, το όλο “σύστημα” είναι στημένο κατά τέτοιο τρόπο που καθιστά τη χρήση των smartphones, απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξαγορά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και για τον κλάδο των super markets, αλλά και για τον κλάδο του e-commerce. Μένει να δούμε τις αλλαγές που θα προσπαθήσει η Amazon να επιβάλλει στην αλυσίδα λιανικής και από αυτές σίγουρα θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε τα πρώτα συμπεράσματα ως προς τις προθέσεις της εταιρείας σχετικά με την ενσωμάτωση των δικών της λύσεων, στα logistics και στο συνολικό “retail πνεύμα” της Whole Foods.

ΣΧΟΛΙΑ