Η Wall Street Journal αποκάλυψε με χθεσινό άρθρο της πως εργαζόμενοι της Amazon δωροδοκούνται προκειμένου να εξαφανίζουν αρνητικές κριτικές και να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία πωλήσεων τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση. Η Amazon ξεκίνησε τη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών.

εικόνα: MATT ALEXANDER/ZUMA PRESS

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιτήδειοι εντοπίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην υπηρεσία WeChat τους υπαλλήλους της Amazon και τους προσφέρουν μετρητά ως αντάλλαγμα για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και τη διαγραφή των αρνητικών κριτικών σε συγκεκριμένα προϊόντα. Το κόστος για το «κατέβασμα» πέντε αρνητικών κριτικών ανέρχεται στα 300 δολάρια. Μάλιστα, οι ενδιάμεσοι που προσεγγίζουν τους εργαζόμενους της Amazon «προσφέρουν ως μίνιμουμ πακέτο» τη διαγραφή πέντε αρνητικών κριτικών, χωρίς να δίνουν την επιλογή διαγραφής λιγότερων με λιγότερα χρήματα.

εικόνα: The Verge

Από τους εργαζόμενους της Amazon ζητείται επίσης να ενημερώνουν τους πωλητές για τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των ατόμων που έκαναν αρνητική κριτική. Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι παρέχουν στους πωλητές εσωτερικά στοιχεία πωλήσεων, η γνώση των οποίων συνιστά εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, δηλαδή των άλλων πωλητών εντός του οικοσυστήματος της Amazon.

Η πρακτική «είναι ιδιαίτερα έντονη» στην Κίνα, η έρευνα της εταιρείας όμως θα επεκταθεί και στους υπαλλήλους της στην Αμερική.

Εκπρόσωπος της Amazon απέστειλε στο The Verge την ακόλουθη δήλωση:

«Έχουμε εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές και τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας και Ηθικής για τους υπαλλήλους μας. Διαθέτουμε εξελιγμένα συστήματα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της πρόσβασης σε πληροφορίες. Εφαρμόζουμε υψηλό επίπεδο δεοντολογίας και όποιος παραβιάζει τον Κώδικά μας αντιμετωπίζει κυρώσεις όπως η απόλυση και πιθανώς, νομικές και ποινικές κυρώσεις. Επιπλέον, έχουμε μηδενική ανοχή στην κατάχρηση των συστημάτων μας και αν ανακαλύψουμε πως εργαζόμενοί μας έχουν εμπλακεί σε αυτή τη συμπεριφορά, θα προβούμε σε άμεσες ενέργειες εναντίον τους, συμπεριλαμβανομένων του τερματισμού των λογαριασμών [τους] πώλησης, της παρακράτησης κεφαλαίων και της ανάληψης νομικών μέτρων. Διεξάγουμε διεξοδική έρευνα ως προς τους ισχυρισμούς αυτούς

 

ΣΧΟΛΙΑ