30.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Η Alphabet, μητρική της Google, περικόπτει 12.000 θέσεις εργασίας

Οι απολύσεις υπογραμμίζουν τις ανεύθυνες δαπάνες σε έναν κλάδο που έχει «υπερανάπτυξη».

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, θα περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας, στις τελευταίες απολύσεις προσωπικού που πλήττουν τον κλάδο της τεχνολογίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google και της Alphabet, Sundar Pichai, δήλωσε σε ένα εσωτερικό email ότι αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη» για τις περικοπές.

Οι περικοπές θα επηρεάσουν το 6% του εργατικού δυναμικού της Alphabet παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων εύρεσης προσωπικού και μηχανικής.

Αυτό έρχεται λίγες μέρες αφότου η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας και εβδομάδες αφότου η Amazon ανακοίνωσε περικοπές 18.000 θέσεων εργασίας.

Ο κ. Pichai ευχαρίστησε το προσωπικό που «δούλεψε τόσο σκληρά» στους ρόλους του, προσθέτοντας ότι «η συνεισφορά τους ήταν ανεκτίμητη».

Έγραψε: «Αν και αυτή η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη, θα υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους καθώς αναζητούν την επόμενη ευκαιρία τους.

“Μέχρι τότε, σας παρακαλώ να προσέχετε καλά τον εαυτό σας καθώς λαμβάνετε αυτά τα δύσκολα νέα. Ως εκ τούτου, αν μόλις ξεκινάτε την εργάσιμη ημέρα σας, μη διστάσετε να εργαστείτε από το σπίτι σήμερα.”

Μη βιώσιμη

Ο κ. Pichai ανακοίνωσε πακέτα απόλυσης για τους υπαλλήλους των ΗΠΑ, οι οποίοι θα λάβουν τουλάχιστον 16 εβδομάδες μισθού, το μπόνους τους για το 2022, τις αμειβόμενες διακοπές και έξι μήνες υγειονομικής κάλυψης.

Είπε ότι παραμένει «αισιόδοξος για την ικανότητά μας να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες μας».

Η Wall Street χαιρέτισε τις περικοπές – Οι μετοχές της Alphabet αυξήθηκαν κατά 3,5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν ανοίξει το χρηματιστήριο.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα μεγάλα όπλα της τεχνολογίας είχαν προηγουμένως υπερβολικές δαπάνες, ενώ δεν βλέπουν επιβράδυνση στον ορίζοντα.

Ο Ντάνιελ Άιβς της Wedbush Securities είπε ότι οι απολύσεις υπογραμμίζουν τις ανεύθυνες δαπάνες σε έναν κλάδο που έχει «υπερανάπτυξη».

“Η πραγματικότητα είναι ότι οι τεχνολογικοί κολοσοί υπερπροσλάμβαναν με ρυθμό που δεν ήταν βιώσιμος και τώρα οι πιο σκοτεινές μακροοικονομικές προβλέψεις εξαναναγκάζουν σε απολύσεις όλο τον τεχνολογικό χώρο”, είπε.

Σύμφωνα με τον τεχνολογικό ιστότοπο Layoffs.fyi, σχεδόν 194.000 εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χάσει τις δουλειές τους στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2022, μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανακοίνωσε η Alphabet την Παρασκευή.

Η Hewlett Packard και ο γίγαντας υπολογιστών cloud Salesforce ανακοίνωσαν επίσης μεγάλες περικοπές αυτόν τον μήνα, καθώς ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες αντιμετωπίζουν επίσης έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αρχίσει να επιβάλλει κανονισμούς για να τους εμποδίσει να αποφεύγουν τους φόρους, να καταπνίγουν τον ανταγωνισμό, να επωφελούνται από το περιεχόμενο ειδήσεων χωρίς να πληρώνουν και να λειτουργούν ως πλατφόρμες παραπληροφόρησης και μίσους.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ