Πολλοί επαγγελματίες του χώρου ανέμεναν για χρόνια το φουλ photoshop για το iPad. Το Bloomberg το είχε βγάλει ως είδηση τον Ιούλιο, το Affinity Photo για το iPad στο μεταξύ «θερίζει», ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση σήμερα από την Adobe.

Το Photoshop CC for iPad θα κυκλοφορήσει το 2019 και θα είναι μία πλήρης έκδοση, εφάμιλλη με αυτή των desktop συστημάτων.

Έως τώρα, κάποιες από τις λειτουργίες του Photoshop είχαν ενσωματωθεί στις εφαρμογές για το iOS Photoshop Express, Sketch, Mix και Fix, με περιορισμένη όμως λειτουργικότητα. Πλέον, «με τις αυξημένες δυνατότητες των μοντέρνων κινητών συσκευών» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Adobe, η πλήρης έκδοση του Photoshop θα είναι διαθέσιμη στο iPad.

Στην επίδειξη της εταιρείας έγινε επεξεργασία (σε πραγματικό χρόνο) ενός «βαριού», multi-layer PSD αρχείου στο iPad Pro. Σε συνδυασμό με το Apple Pencil έγιναν διάφορες ενέργειες επίδειξης (retouching κλπ).

Όπως και στην desktop έκδοση, θα είναι διαθέσιμη η (πλήρης) γραμμή εργαλείων, αλλά και το περιβάλλον διαχείρισης των layers με τα ίδια εργαλεία και φίλτρα που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε. Η Adobe επιχειρεί να βελτιστοποιήσει το Photoshop για το μέγεθος της multi-touch οθόνης του iPad, διατηρώντας όμως παράλληλα τα περισσότερα στοιχεία του interface σε μια λογική θέση για το μέσο χρήστη της εφαρμογής.

Οι επεξεργασίες μας στα PSD αρχεία στο iPad θα συγχρονίζονται με το Creative Cloud, με πλήρη συμβατότητα σε όλα τα επίπεδα. Η Adobe ανέφερε πως οι δύο εφαρμογές (iPad, desktop) μοιράζονται την ίδια βάση κώδικα.

Προκειμένου το προϊόν να βγει στην αγορά πιο γρήγορα, στην πρώτη έκδοσή του θα φέρει ένα μικρότερο σετ λειτουργιών, ενώ οι υπόλοιπες [λειτουργίες] θα προστίθενται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το χρονοδιάγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ