30.2 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιούλ 2020
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΗΧΟΣ HomePod: οδηγός ενεργοποίησης του stereo pairing και οι εντυπώσεις...

HomePod: οδηγός ενεργοποίησης του stereo pairing και οι εντυπώσεις μας

Τι είναι το multi-room audio, πώς ενεργοποιούμε το stereo pairing, ποια ηχεία τρίτων κατασκευαστών θα αναβαθμιστούν και τελικά, είναι καλός ο στερεοφωνικός ήχος των HomePods;

-

Η Apple προχθές κυκλοφόρησε το iOS 11.4 και μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών της έκδοσης συναντάμε το AirPlay 2. Το πολυ-αναμενόμενο AirPlay 2, το οποίο ενεργοποιεί το multi-room audio και το stereo pairing στο HomePod. Επίσης, άνοιξε και ο δρόμος για την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου από άλλους κατασκευαστές. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Multi-room audio

Με το multi-room audio μπορούμε να:

  • “Στείλουμε” το ίδιο κομμάτι σε ένα, μερικά, ή όλα τα HomePods που διαθέτουμε (HomePods ή AirPlay 2 ηχεία γενικότερα)
  • “Στείλουμε” διαφορετικά κομμάτια σε διαφορετικά HomePods
  • Μεταφέρουμε (με εντολή στη Siri) ένα τραγούδι από το ένα ηχείο στο άλλο (αν θέλουμε μπορεί να διακοπεί η αναπαραγωγή στο πρώτο [μεταφορά], ή απλά να προστεθεί ένα ακόμα ηχείο που αναπαράγει το συγκεκριμένο τραγούδι)

Stereo pairing

Εφόσον έχουμε δύο HomePods στο ίδιο δωμάτιο και έχουμε αναβαθμίσει το iOS στο κινητό και στα ηχεία μας, η στερεοφωνική ζευγοποίηση θα ξεκινήσει αυτόματα. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε εάν έχουμε τα HomePods “δηλωμένα” σε διαφορετικά δωμάτια στην εφαρμογή Οικία (HomeKit). Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα HomePods απέχουν μεταξύ τους περίπου 5 μέτρα και ας είναι “δηλωμένα” σε διαφορετικό δωμάτιο. Δεν δοκιμάσαμε ζευγοποίηση ηχείων που βρίσκονται πραγματικά σε διαφορετικά δωμάτια. 

Ανοίγουμε την εφαρμογή Οικία και πατάμε παρατεταμένα πάνω στο ένα HomePod. Επιλέγουμε Λεπτομέρειες.

Επιλέγουμε Δημιουργία στερεοφωνικού ζεύγους.

Επιλέγουμε το δωμάτιο που βρίσκονται τα δύο HomePods. Και τα δύο ηχεία θα εμφανίζονται σε όποιο δωμάτιο επιλέξουμε.

Επιλέγουμε το δεύτερο ηχείο του ζεύγους.

Αμέσως μετά καλούμαστε να τεστάρουμε αν το αριστερό ηχείο αντιστοιχεί στο αριστερό κανάλι κ.ο.κ. Πατάμε στο ένα ηχείο στο κινητό και αναπαράγεται ήχος στο HomePod. Στην περίπτωσή μας το αυτόματο σετάρισμα ήταν ok. Εάν ήταν ανάποδα θα αρκούσε το πάτημα του πορτοκαλί εικονιδίου αντιστροφής.

Έγιναν ζευγάρι

Πλέον, εμφανίζονται ως ένα ηχείο

Υποστήριξη πρωτοκόλλου AirPlay 2

Η Apple ανακοίνωσε τα μοντέλα ηχείων τρίτων κατασκευαστών που θα αναβαθμιστούν και θα υποστηρίξουν το πρωτόκολλο AirPlay 2:

Οι εντυπώσεις μας

Ήχος

Εδώ και περίπου ένα μήνα χρησιμοποιούσαμε δύο HomePods για ακρόαση μουσικής κυρίως μέσω του iTunes σε υπολογιστή Mac. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσαμε και πριν το AirPlay 2 να “στείλουμε” ένα τραγούδι και στα δύο ηχεία (δύο μονοφωνικά streams).

Η Apple είχε υποσχεθεί πως ο στερεοφωνικός ήχος των HomePods θα είναι πιο πλούσιος από ένα τυπικό στερεοφωνικό σετ. Εφόσον και τα δύο ηχεία φέρουν τη CPU A8, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το καθένα το κάθε κανάλι ήχου και από αυτό να διαχωρίσουν τα back vocals και να τα προωθήσουν μέσω της αντανάκλασης του ήχου ως διαφορετικό κανάλι.

Επίσης, τα δύο ηχεία συνεννοούνται μεταξύ τους και αναλαμβάνουν να γεμίσουν πληρέστερα το χώρο.

Η Apple στις σημειώσεις της έκδοσης αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ο προηγμένος σχηματισμός δέσμης παρέχει πιο διευρυμένη ηχητική σκηνή από ό,τι το συμβατικό στερεοφωνικό ζεύγος”.

Η γνώμη μας μετά από αρκετές ώρες δοκιμών είναι πως η Apple δεν υπερβάλει καθόλου. Ο ήχος είναι εκπληκτικός. Γεμίζει το χώρο, ο διαχωρισμός είναι ξεκάθαρος και η συνολική ένταση αυξάνεται (σε σύγκριση με τα δύο μονοφωνικά streams λίγο, σε σύγκριση με ένα HomePod λίγο παραπάνω από 2Χ).

Επιπροσθέτως, η Apple στην έκδοση 11.4 άλλαξε και πάλι το sound signature του HomePod σετάροντας τα μπάσα στα (αυξημένα) επίπεδα των προ 11.3 εκδόσεων.

Υλοποίηση

Περίμενα από καιρό αυτό το update. Αναρωτιόμουν βέβαια για τον τρόπο που θα υλοποιήσει το Stereo pairing η Apple και είχε κάποιες ανησυχίες. Για παράδειγμα, ήθελα τα δύο ηχεία να συμπεριφέρονται ως ένα στα πάντα. Χαμηλώνουμε την ένταση στο ένα ηχείο (είτε μέσω φωνητικής εντολής είτε μέσω της οθόνης αφής), πρέπει να χαμηλώνει και στο άλλο.

Η Apple έκανε την σχεδόν τέλεια υλοποίηση. Μετά τη δημιουργία του στερεοφωνικού ζεύγους, δεν έχουμε δύο HomePods, αλλά ένα ζεύγος HomePod. Ό,τι κάνουμε στο ένα ηχείο, συμβαίνει και στο άλλο.

Ο ψηφιακός βοηθός “ακούει” και στα δύο ηχεία και “απαντάει” από το κοντινότερο. Εδώ είναι που μπαίνει και το “σχεδόν”, καθώς μετά το αρχικό σετάρισμα σε εμάς απαντούσε και άκουγε μόνο το αριστερό ηχείο. Αφού τα βγάλαμε από την πρίζα το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και είναι και τα δύο ηχεία σε θέση να ακούσουν και να απαντήσουν. Όμως, δεν απαντάει πάντα το κοντινότερο.

Προσωπικά, θα ήθελα την επιλογή να ακούγεται ο ψηφιακός βοηθός πάντα και από τα δύο ηχεία, αλλά προφανώς αυτό είναι υποκειμενικό.

Συνολικά, ένα ζεύγος HomePod προσφέρει εξαιρετική ποιότητα μουσικής για έναν casual ακροατή. Ασφαλώς και το κόστος είναι μεγάλο (περίπου 800€). Πολλοί θα επιχειρηματολογήσουν πως με 800€ αγοράζουν καλύτερο ηχοσύστημα, κάτι που προφανώς ισχύει. Όμως, ένας χρήστης Apple θα ευχαριστηθεί πολύ περισσότερο το ζεύγος των HomePods από ένα τυπικό, παραδοσιακό ηχοσύστημα.

Στην αγορά των έξυπνων ηχείων, απλά δεν υπάρχει ανταγωνισμός ως προς την ποιότητα του ήχου.

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα