30.2 C
Athens
Παρασκευή, 07 Αυγ 2020
APPLE iOS H Apple κυκλοφόρησε τα iOS & iPadOS 13.5 (και...

H Apple κυκλοφόρησε τα iOS & iPadOS 13.5 (και το tvOS 13.4.5)

-

iOS & iPadOS 13.5

Αν και στις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις υπήρχε η αριθμοδότηση 13.4.5, στη συνέχεια και κυρίως λόγω του exposure notification API, η έκδοση «πήρε» ένα πιο major αριθμό, τον 13.5.

Η νέα έκδοση λοιπόν που κυκλοφορεί σταδιακά απόψε συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο / διεπαφή που δημιουργήθηκε από τις Google και Apple για την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας. Οι αναγνωρισμένοι δημιουργοί των σχετικών εφαρμογών θα μπορούν να «πατάνε» πάνω στο νέο API είτε πρόκειται για Android είτε για iOS συσκευή με εγγυημένη τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών συσκευών / λειτουργικών συστημάτων.

Μπορεί η συνεργασία των δύο κολοσσών να υπήρξε υποδειγματική, πολλές κυβερνήσεις όμως διαφωνούν με την προσέγγιση και πιέζουν για τη χαλάρωση των χαρακτηριστικών ιδιωτικότητας του εγχειρήματος, απειλώντας πως δεν θα το υιοθετήσουν. Προς το παρόν πάντως όλα δείχνουν πως δύσκολα θα «προχωρήσει» αυτό το project καθώς αρκετές χώρες ακολουθούν δικές τους πρακτικές ενώ παράλληλα η επιτυχία «απαιτεί» την εγκατάσταση των σχετικών εφαρμογών από πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε και τη γρήγορη συνεργασία των Apple & Google.

Update: το MacRumors μεταδίδει πως μέχρι αυτή τη στιγμή 22 χώρες έχουν δηλώσει πως θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου API.

Με τη νέα έκδοση, όσοι φοράτε μάσκες θα βλέπετε άμεσα την επιλογή για το ξεκλείδωμα της συσκευής σας με κωδικό αντί του Face ID. Με το που αντιληφθεί το σύστημα πως φοράμε μάσκα, αμέσως εμφανίζεται το πλαίσιο εισαγωγής κωδικού. Η διευκόλυνση αυτή είναι ενεργή σε όλες τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούμε το Face ID (App Store, λοιπές εφαρμογές κ.λπ.) και όχι μόνο για το ξεκλείδωμα της οθόνης.

Επίσης, κατά τις FaceTime βίντεο συνομιλίες με πολλά άτομα θα μπορούμε να επιλέγουμε τη μη αλλαγή του μεγέθους του παραθύρου του συνομιλητή που έχει το λόγο.

Όπως πάντα, εγκαθίστανται οι νεότερες επιδιορθώσεις ασφαλείας και βελτιστοποιήσεις του συστήματος. Κατά την περίοδο δοκιμών καταγράψαμε πολύ θετικά σχόλια σύμφωνα με τα οποία το σύστημα ήταν πιο ομαλό από τις προηγούμενες επίσημες εκδόσεις. Ελπίζουμε το ίδιο να ισχύσει και με την τελική έκδοση.

tvOS 13.4.5

Παράλληλα κυκλοφορεί και το tvOS 13.4.5, το οποίο περιλαμβάνει βελτιώσεις και επιδιορθώσεις σφαλμάτων.

Φυσικά, όπως πάντα, θα ενημερώσουμε το παρόν κείμενο με οτιδήποτε αξιοσημείωτο προκύψει.

 Ακολουθούν οι επίσημες σημειώσεις των νέων εκδόσεων:

iPadOS

Το iPadOS 13.5 επιταχύνει την πρόσβαση στο πεδίο κωδικού σε συσκευές με Face ID όταν φοράτε μάσκα προσώπου, και περιλαμβάνει μια επιλογή ελέγχου της αυτόματης ανάδειξης πλακιδίων βίντεο σε ομαδικές κλήσεις FaceTime. Η παρούσα ενημέρωση περιλαμβάνει επίσης επιδιορθώσεις σφαλμάτων και άλλες βελτιώσεις.

iOS

Το iOS 13.5 επιταχύνει την πρόσβαση στο πεδίο κωδικού σε συσκευές με Face ID όταν φοράτε μάσκα προσώπου, περιλαμβάνει το API γνωστοποίησης έκθεσης για υποστήριξη εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών COVID-19 από δημόσιες υγειονομικές αρχές, καθώς και μια επιλογή ελέγχου της αυτόματης ανάδειξης πλακιδίων βίντεο σε ομαδικές κλήσεις FaceTime. Η παρούσα ενημέρωση περιλαμβάνει επίσης επιδιορθώσεις σφαλμάτων και άλλες βελτιώσεις.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το YouTube έκλεισε χιλιάδες κινεζικά, ρωσικά και ιρανικά κανάλια

Η Alphabet ανακοίνωσε χθες ότι το YouTube έκλεισε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 χιλιάδες κανάλια από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν....

Στον αέρα η πλατφόρμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πιστό στο χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανέβασε σήμερα τη νέα πλατφόρμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Το...

Απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ εξετάζει ο Trump

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται να απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ. Η εφαρμογή επιτρέπει στους...

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Σχετικάάρθρα