10 C
Athens
Πέμπτη, 03 Δεκ 2020
SOFTW | HARDW | APPS ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ H Apple κυκλοφόρησε τα iOS & iPadOS 13.5 (και...

H Apple κυκλοφόρησε τα iOS & iPadOS 13.5 (και το tvOS 13.4.5)

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

iOS & iPadOS 13.5

Αν και στις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις υπήρχε η αριθμοδότηση 13.4.5, στη συνέχεια και κυρίως λόγω του exposure notification API, η έκδοση «πήρε» ένα πιο major αριθμό, τον 13.5.

Η νέα έκδοση λοιπόν που κυκλοφορεί σταδιακά απόψε συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο / διεπαφή που δημιουργήθηκε από τις Google και Apple για την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας. Οι αναγνωρισμένοι δημιουργοί των σχετικών εφαρμογών θα μπορούν να «πατάνε» πάνω στο νέο API είτε πρόκειται για Android είτε για iOS συσκευή με εγγυημένη τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών συσκευών / λειτουργικών συστημάτων.

Μπορεί η συνεργασία των δύο κολοσσών να υπήρξε υποδειγματική, πολλές κυβερνήσεις όμως διαφωνούν με την προσέγγιση και πιέζουν για τη χαλάρωση των χαρακτηριστικών ιδιωτικότητας του εγχειρήματος, απειλώντας πως δεν θα το υιοθετήσουν. Προς το παρόν πάντως όλα δείχνουν πως δύσκολα θα «προχωρήσει» αυτό το project καθώς αρκετές χώρες ακολουθούν δικές τους πρακτικές ενώ παράλληλα η επιτυχία «απαιτεί» την εγκατάσταση των σχετικών εφαρμογών από πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε και τη γρήγορη συνεργασία των Apple & Google.

Update: το MacRumors μεταδίδει πως μέχρι αυτή τη στιγμή 22 χώρες έχουν δηλώσει πως θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου API.

Με τη νέα έκδοση, όσοι φοράτε μάσκες θα βλέπετε άμεσα την επιλογή για το ξεκλείδωμα της συσκευής σας με κωδικό αντί του Face ID. Με το που αντιληφθεί το σύστημα πως φοράμε μάσκα, αμέσως εμφανίζεται το πλαίσιο εισαγωγής κωδικού. Η διευκόλυνση αυτή είναι ενεργή σε όλες τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούμε το Face ID (App Store, λοιπές εφαρμογές κ.λπ.) και όχι μόνο για το ξεκλείδωμα της οθόνης.

Επίσης, κατά τις FaceTime βίντεο συνομιλίες με πολλά άτομα θα μπορούμε να επιλέγουμε τη μη αλλαγή του μεγέθους του παραθύρου του συνομιλητή που έχει το λόγο.

Όπως πάντα, εγκαθίστανται οι νεότερες επιδιορθώσεις ασφαλείας και βελτιστοποιήσεις του συστήματος. Κατά την περίοδο δοκιμών καταγράψαμε πολύ θετικά σχόλια σύμφωνα με τα οποία το σύστημα ήταν πιο ομαλό από τις προηγούμενες επίσημες εκδόσεις. Ελπίζουμε το ίδιο να ισχύσει και με την τελική έκδοση.

tvOS 13.4.5

Παράλληλα κυκλοφορεί και το tvOS 13.4.5, το οποίο περιλαμβάνει βελτιώσεις και επιδιορθώσεις σφαλμάτων.

Φυσικά, όπως πάντα, θα ενημερώσουμε το παρόν κείμενο με οτιδήποτε αξιοσημείωτο προκύψει.

 Ακολουθούν οι επίσημες σημειώσεις των νέων εκδόσεων:

iPadOS

Το iPadOS 13.5 επιταχύνει την πρόσβαση στο πεδίο κωδικού σε συσκευές με Face ID όταν φοράτε μάσκα προσώπου, και περιλαμβάνει μια επιλογή ελέγχου της αυτόματης ανάδειξης πλακιδίων βίντεο σε ομαδικές κλήσεις FaceTime. Η παρούσα ενημέρωση περιλαμβάνει επίσης επιδιορθώσεις σφαλμάτων και άλλες βελτιώσεις.

iOS

Το iOS 13.5 επιταχύνει την πρόσβαση στο πεδίο κωδικού σε συσκευές με Face ID όταν φοράτε μάσκα προσώπου, περιλαμβάνει το API γνωστοποίησης έκθεσης για υποστήριξη εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών COVID-19 από δημόσιες υγειονομικές αρχές, καθώς και μια επιλογή ελέγχου της αυτόματης ανάδειξης πλακιδίων βίντεο σε ομαδικές κλήσεις FaceTime. Η παρούσα ενημέρωση περιλαμβάνει επίσης επιδιορθώσεις σφαλμάτων και άλλες βελτιώσεις.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πρόστιμο €10 εκατ στην Apple για τα υποτιθέμενα αδιάβροχα iPhone

Η διαφημιστική καμπάνια της Apple υποσχόταν ότι το iPhone ήταν ανθεκτικό στο νερό, σε βάθος 4m, για 30 λεπτά. Όμως, η πραγματικότητα ήταν εντελώς...

6η Διημερίδα ITS: Έξυπνα συστήματα μεταφορών στην Ελλάδα

O Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών (ITS Hellas) διοργανώνει διημερίδα με θέμα "Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και Eξελίξεις στην Ελλάδα". Έπειτα από πέντε συνολικά επιτυχημένες...

Οι πάροχοι Internet υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις πραγματικές ταχύτητες

Ισχύουν πλέον κανονικά οι διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα Internet. Οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet...

Η Κίνα πιέζει για παγκόσμια παρακολούθηση των μετακινήσεων

Με αφορμή την πανδημία του Covid-19, η Κίνα ξαναρίχνει στο τραπέζι το θέμα της παγκόσμιας παρακολούθησης και ενημέρωσης των προσωπικών δεδομένων υγείας. Ο Πρόεδρος...

35 χρόνια Windows

Με μερίδιο που αγγίζει το 90% στην παγκόσμια αγορά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Microsoft με το λειτουργικό σύστημα Windows, στους...

Εφαρμογή γυμναστικής μετατρέπει το καθημερινό τρέξιμο σε περιπέτεια

Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου πανελλαδικού lockdown, η αγορά μπήκε πάλι σε ρυθμούς καραντίνας μετά από μισό σχεδόν χρόνο. Οι συνήθειες των πολιτών...

Σχετικάάρθρα