Η Apple και η Google αφαίρεσαν εκατοντάδες εφαρμογές οικονομικών συναλλαγών από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, σε συνέχεια έρευνας που αφορά οικονομική απάτη σε βάρος χιλιάδων πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, αρκετοί πολίτες έχασαν περιουσίες «ζωής».

Ο Independent μεταδίδει πώς η δική του έρευνα οδήγησε τις Βρετανικές αρχές στην αποκάλυψη της απάτης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο τρόπος συναλλαγών ενέπιπτε στην κατηγορία Binary Options. Δηλαδή, οι «επενδυτές», πόνταραν χρήματα μέσω απλών επιλογών, όπως την προς τα πάνω ή την προς τα κάτω κίνηση μίας μετοχής, ή ενός νομίσματος.

 

Οι πλατφόρμες που λειτουργούν με αυτό το σύστημα (binary options) είναι αρκετά δημοφιλείς και νόμιμες, αλλά τελευταία, έχουν εμφανιστεί αρκετές στην Αυστραλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, οι οποίες στοχεύουν αποκλειστικά στην εξαπάτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που πείστηκαν να καταβάλουν εφάπαξ μεγάλες πληρωμές στις πλατφόρμες αυτές, αντλώντας τα χρήματα από τα συνταξιοδοτικά προγράμματά τους.

Μετά την παρέμβαση των Αυστραλιανών αρχών, οι Google και Apple αποφάσισαν να αποσύρουν από κοινού τις επίμαχες εφαρμογές από τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ