30.2 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπ 2020
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MacOS Γνώμη: η μεγάλη ήττα της Apple

Γνώμη: η μεγάλη ήττα της Apple

Το ερώτημα "ποιο είναι το πιο ασφαλές desktop λειτουργικό σύστημα" ίσως να μην έχει πια την κλασική, προφανή απάντηση...

-

Το αδιανόητο (;) ερώτημα

Ποιο είναι το ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα μεταξύ των Windows και του macOS;

Και μόνο στη θέαση του ερωτήματος κάποτε θα γελάγαμε όλοι, ακόμα και οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Μπορεί να υπήρχε το (ορθό) επιχείρημα του μεριδίου αγοράς (είναι απολύτως λογικό οι επίδοξοι χάκερς να ασχολούνται με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί το 90% των χρηστών και όχι με αυτό που κατέχει μερίδιο αγοράς 5-7%), αλλά, η παραδοχή ήταν κοινή. Το OSX (το οποίο πλέον ονομάζεται macOS) ήταν με διαφορά, το ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα για επιτραπέζιες (desktop) συσκευές.

Η πρόοδος της Microsoft

Είναι αλήθεια πως η Microsoft με την πάροδο των ετών έκανε μεγάλα άλματα με τα Windows. Μέσα από τις αποτυχίες της (Vista, Windows Mobile κλπ) έγινε καλύτερη, πιο εξωστρεφής (διαθέτοντας εκδόσεις του Microsoft Office για πληθώρα συσκευών) και έδωσε την απαραίτητη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας, αυτή τη φορά, αποτελεσματικά.

“Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι”

Από την άλλη πλευρά, η Apple, έχοντας να διαχειριστεί και να υποστηρίξει πλέον τέσσερα λειτουργικά συστήματα (iOS, macOS, watchOS, tvOS), αλλά και να μεταφέρει πόρους στο πέμπτο που ετοιμάζει (carOS), δείχνει αναπαυμένη στο επί χρόνια μότο της “με τη δύναμη του UNIX”. Μότο που έχει λογική, αλλά, δεν αποτελεί πανάκεια.

Ένα άλλο (και πρόσφατο) σύνθημα της Apple, είναι το focus. Η εταιρεία ανέκαθεν υποστήριζε πως κανείς δεν μπορεί να ασχολείται με τα πάντα. Αντιλαμβάνομαι όμως πως στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος, έτσι όπως έχει μετασχηματιστεί η αγορά στις μέρες μας, η εταιρεία θα πρέπει να ασχοληθεί με πολλά, παράλληλα projects, αλλά και να τα συνδέσει μεταξύ τους όπως όντως, μόνο αυτή γνωρίζει.

Μήπως όμως η επέκταση αυτή έρχεται με κάποιο κόστος; Μπορεί η εταιρεία να διαχειριστεί την παράλληλη υποστήριξη τεσσάρων λειτουργικών συστημάτων; Πόροι, υπάρχουν. Αν κρίνω όμως από το αποτέλεσμα του KRACK exploit, ή αυτοί δεν έχουν διανεμηθεί σωστά, ή η Apple ορίζει τις προτεραιότητές της λανθασμένα.

Η μεγάλη ήττα της Apple

Πέρασε στα ψιλά γράμματα από τους περισσότερους, αλλά, η πρόσφατη αποκάλυψη της ευπάθειας του πρωτοκόλλου ασφαλείας WPA2 των δικτύων Wi-Fi, μας έδωσε έναν νέο νικητή. Τη Microsoft, η οποία φρόντισε να μη μείνουν οι χρήστες της απροστάτευτοι ούτε ένα δευτερόλεπτο έναντι αυτής της πρωτόγνωρης απειλής.

Η Apple από την πλευρά της, έχει ενσωματώσει στις δοκιμαστικές (beta) εκδόσεις των επόμενων εκδόσεων των λειτουργικών της συστημάτων, το σχετικό διορθωτικό patch. Το οποίο και κάποια στιγμή θα εγκατασταθεί στις συσκευές των χρηστών.

Oh wait… ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ; Σοβαρά; Τι σταματάει την Apple από το να κυκλοφορήσει άμεσα το διορθωτικό patch για τις συσκευές της; Ήδη, στις beta εκδόσεις της, λειτουργεί και επιδιορθώνει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Αλαζονεία, ή έλλειψη αντανακλαστικών;

Όλοι οι κατασκευαστές συσκευών και λειτουργικών συστημάτων γνώριζαν για το KRACK exploit. Η Microsoft φρόντισε να προστατεύσει τους χρήστες της αρκετές μέρες πριν την ανακοίνωσή του. Το ίδιο ισχύει και για κάποιες διανομές του Linux, για να είμαστε δίκαιοι.

Η Apple, μέρες μετά την ανακοίνωση, ακόμα “προγραμματίζει” την κυκλοφορία της επιδιορθωτικής ενημέρωσης, ενώ θα έπρεπε άμεσα να το έχει διαθέσει στους πελάτες της. Ειδικά από τη στιγμή που το patch υπάρχει και “λειτουργεί”.

Κλείνοντας

Όσο θεωρητικός και αν είναι ο κίνδυνος που προκύπτει από το KRACK exploit, η αλήθεια είναι μία: σήμερα, 20 Οκτωβρίου του 2017, οι χρήστες των Windows είναι προστατευμένοι. Και οι χρήστες των λειτουργικών συστημάτων της Apple, όχι. Και όπως δείχνουν τα πράγματα η Apple δεν βιάζεται για να τους προστατέψει.

Είτε πρόκειται για έλλειψη αντανακλαστικών, είτε για αλαζονεία, είτε απλά για λάθος ορισμό προτεραιοτήτων, πρόκειται για μία μεγάλη ήττα της Apple και μάλιστα εντός έδρας: στον τομέα της ασφάλειας.

Ως πελάτης της Apple αισθάνομαι θλίψη. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της απίστευτης αυτής καθυστέρησης. Ελπίζω μόνο αυτή η τεράστια ήττα της Apple να αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό και όχι προπομπό αρνητικών εξελίξεων στον τομέα της ασφάλειας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων...

Σχετικάάρθρα