12.5 C
Athens
Κυριακή, 07 Μαρ 2021
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MacOS Γνώμη: η μεγάλη ήττα της Apple

Γνώμη: η μεγάλη ήττα της Apple

Το ερώτημα "ποιο είναι το πιο ασφαλές desktop λειτουργικό σύστημα" ίσως να μην έχει πια την κλασική, προφανή απάντηση...

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το αδιανόητο (;) ερώτημα

Ποιο είναι το ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα μεταξύ των Windows και του macOS;

Και μόνο στη θέαση του ερωτήματος κάποτε θα γελάγαμε όλοι, ακόμα και οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Μπορεί να υπήρχε το (ορθό) επιχείρημα του μεριδίου αγοράς (είναι απολύτως λογικό οι επίδοξοι χάκερς να ασχολούνται με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί το 90% των χρηστών και όχι με αυτό που κατέχει μερίδιο αγοράς 5-7%), αλλά, η παραδοχή ήταν κοινή. Το OSX (το οποίο πλέον ονομάζεται macOS) ήταν με διαφορά, το ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα για επιτραπέζιες (desktop) συσκευές.

Η πρόοδος της Microsoft

Είναι αλήθεια πως η Microsoft με την πάροδο των ετών έκανε μεγάλα άλματα με τα Windows. Μέσα από τις αποτυχίες της (Vista, Windows Mobile κλπ) έγινε καλύτερη, πιο εξωστρεφής (διαθέτοντας εκδόσεις του Microsoft Office για πληθώρα συσκευών) και έδωσε την απαραίτητη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας, αυτή τη φορά, αποτελεσματικά.

“Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι”

Από την άλλη πλευρά, η Apple, έχοντας να διαχειριστεί και να υποστηρίξει πλέον τέσσερα λειτουργικά συστήματα (iOS, macOS, watchOS, tvOS), αλλά και να μεταφέρει πόρους στο πέμπτο που ετοιμάζει (carOS), δείχνει αναπαυμένη στο επί χρόνια μότο της “με τη δύναμη του UNIX”. Μότο που έχει λογική, αλλά, δεν αποτελεί πανάκεια.

Ένα άλλο (και πρόσφατο) σύνθημα της Apple, είναι το focus. Η εταιρεία ανέκαθεν υποστήριζε πως κανείς δεν μπορεί να ασχολείται με τα πάντα. Αντιλαμβάνομαι όμως πως στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος, έτσι όπως έχει μετασχηματιστεί η αγορά στις μέρες μας, η εταιρεία θα πρέπει να ασχοληθεί με πολλά, παράλληλα projects, αλλά και να τα συνδέσει μεταξύ τους όπως όντως, μόνο αυτή γνωρίζει.

Μήπως όμως η επέκταση αυτή έρχεται με κάποιο κόστος; Μπορεί η εταιρεία να διαχειριστεί την παράλληλη υποστήριξη τεσσάρων λειτουργικών συστημάτων; Πόροι, υπάρχουν. Αν κρίνω όμως από το αποτέλεσμα του KRACK exploit, ή αυτοί δεν έχουν διανεμηθεί σωστά, ή η Apple ορίζει τις προτεραιότητές της λανθασμένα.

Η μεγάλη ήττα της Apple

Πέρασε στα ψιλά γράμματα από τους περισσότερους, αλλά, η πρόσφατη αποκάλυψη της ευπάθειας του πρωτοκόλλου ασφαλείας WPA2 των δικτύων Wi-Fi, μας έδωσε έναν νέο νικητή. Τη Microsoft, η οποία φρόντισε να μη μείνουν οι χρήστες της απροστάτευτοι ούτε ένα δευτερόλεπτο έναντι αυτής της πρωτόγνωρης απειλής.

Η Apple από την πλευρά της, έχει ενσωματώσει στις δοκιμαστικές (beta) εκδόσεις των επόμενων εκδόσεων των λειτουργικών της συστημάτων, το σχετικό διορθωτικό patch. Το οποίο και κάποια στιγμή θα εγκατασταθεί στις συσκευές των χρηστών.

Oh wait… ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ; Σοβαρά; Τι σταματάει την Apple από το να κυκλοφορήσει άμεσα το διορθωτικό patch για τις συσκευές της; Ήδη, στις beta εκδόσεις της, λειτουργεί και επιδιορθώνει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Αλαζονεία, ή έλλειψη αντανακλαστικών;

Όλοι οι κατασκευαστές συσκευών και λειτουργικών συστημάτων γνώριζαν για το KRACK exploit. Η Microsoft φρόντισε να προστατεύσει τους χρήστες της αρκετές μέρες πριν την ανακοίνωσή του. Το ίδιο ισχύει και για κάποιες διανομές του Linux, για να είμαστε δίκαιοι.

Η Apple, μέρες μετά την ανακοίνωση, ακόμα “προγραμματίζει” την κυκλοφορία της επιδιορθωτικής ενημέρωσης, ενώ θα έπρεπε άμεσα να το έχει διαθέσει στους πελάτες της. Ειδικά από τη στιγμή που το patch υπάρχει και “λειτουργεί”.

Κλείνοντας

Όσο θεωρητικός και αν είναι ο κίνδυνος που προκύπτει από το KRACK exploit, η αλήθεια είναι μία: σήμερα, 20 Οκτωβρίου του 2017, οι χρήστες των Windows είναι προστατευμένοι. Και οι χρήστες των λειτουργικών συστημάτων της Apple, όχι. Και όπως δείχνουν τα πράγματα η Apple δεν βιάζεται για να τους προστατέψει.

Είτε πρόκειται για έλλειψη αντανακλαστικών, είτε για αλαζονεία, είτε απλά για λάθος ορισμό προτεραιοτήτων, πρόκειται για μία μεγάλη ήττα της Apple και μάλιστα εντός έδρας: στον τομέα της ασφάλειας.

Ως πελάτης της Apple αισθάνομαι θλίψη. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της απίστευτης αυτής καθυστέρησης. Ελπίζω μόνο αυτή η τεράστια ήττα της Apple να αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό και όχι προπομπό αρνητικών εξελίξεων στον τομέα της ασφάλειας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα