Όχι, δεν σκοπεύουμε να παρακινήσουμε τους αναγνώστες μας να κατευθυνθούν σε παράνομες λύσεις θέασης premium περιεχομένου. Σκοπεύουμε όμως να καταγράψουμε τον τρόπο που η πειρατεία για μία ακόμη φορά θα «σπρώξει» τους υπεύθυνους προς άλλες πρακτικές που πραγματικά θα σέβονται τους συνδρομητές τους.

Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα

Η συνδρομητική τηλεόραση στη χώρα μας δεν είναι νέο φρούτο. Ξεκίνησε ανεπίσημα (και κατά πολλούς παράνομα) το 1988-1989 με το κανάλι του Δήμου Πειραιά, TV Plus. Τότε βέβαια επρόκειτο για μία κίνηση πολιτικής φύσεως [που δεν αφορά τη σελίδα μας], αποτέλεσε όμως την πρώτη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Έκτοτε, πέρασε από το χώρο ο Alpha Digital, το Filmnet που αργότερα έγινε Nova, η OTE TV μέσω internet (με τεράστια προβλήματα και τους χρήστες σε ρόλο alpha testers), η Cosmote TV μέσω δορυφόρου και internet, ενώ στην πορεία προστέθηκαν η Vodafone TV, η Cyta TV, η Wind Vision, το Amazon, η Netflix και άλλες υπηρεσίες.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το κυρίαρχο περιεχόμενο των συνδρομητικών υπηρεσιών ήταν οι ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις. Αργότερα, άλλοι παίκτες της αγοράς όπως η Fox, η Village και το περιεχόμενο των μεγάλων δικτύων του εξωτερικού (Discovery κλπ) εμπλούτισαν σημαντικά το περιεχόμενο και την κουλτούρα της Pay TV στην Ελλάδα.

Στα χρόνια της κρίσης η συνδρομητική τηλεόραση στη χώρα μας έκανε τα μεγαλύτερα άλματά της από καταβολής της. Αιτία αποτέλεσε η πελατοκεντρική φιλοσοφία των ιθυνόντων της Cosmote TV. Για πρώτη φορά ο πολίτης μπορούσε να έχει συνδρομητική τηλεόραση με κάτω από 60€ το μήνα, χωρίς προηγουμένως να έχει μπει στη ψυχοφθόρο διαδικασία της απειλής διακοπής.

Η Nova, σε μία πλήρως αναμενόμενη πορεία, ξεψυχά και ο ανταγωνισμός βάλλεται. Οι υπεύθυνοι της Nova «φρόντισαν» να δημιουργήσουν εχθρικές σχέσεις με τους συνδρομητές τους επικοινωνώντας τις «πολιτικές της εταιρείας» με τυπικό, «παγωμένο» τρόπο σε κάθε αίτημα των παλαιών συνδρομητών. Τώρα, πώς είναι δυνατόν η αγορά να μένει άναυδη από το ναυάγιο όταν οι ενδείξεις ήταν ορατές επί τουλάχιστον μια δεκαετία, είναι μία άλλη συζήτηση. Υπό την παρούσα διοίκηση / νοοτροπία γνωρίζω πολλούς (μεταξύ τους και εγώ) που δεν θα επέλεγαν τη Nova ακόμα και με συνδρομή 5€/μήνα. Με δαύτους, δεν….

Όμως, δεν είναι σωστό να κοπανάμε τον γονατισμένο, ακόμα και αν αυτός επέλεξε να γονατίσει μέσω των συνειδητών επιλογών του. Τον κυρίαρχο ρόλο τον έχει η Cosmote TV, η οποία ενώ οφείλει να οδηγήσει τις εξελίξεις, επιμένει σε ένα αναχρονιστικό μοντέλο διανομής του περιεχομένου της. Ναι, κάνει προσπάθειες και ανοίγει την πλατφόρμα Cosmote TV Go, αλλά πρόκειται για μία ολοκληρωμένη υπηρεσία υψηλής ποιότητας;

Οι αναχρονιστικές πρακτικές των παρόχων

Τι κοινό έχουν λοιπόν όλες οι υλοποιήσεις που αναφέραμε πιο πάνω εξαιρουμένων των Netflix και Amazon; Η απαίτηση ενός ιδιοκτησιακού δέκτη. Ακόμα και η υπηρεσία Cosmote TV Go που «άνοιξε» και είναι διαθέσιμη σε όλα τα δίκτυα προαπαιτεί ενεργή συνδρομή, η οποία προαπαιτεί ειδικό εξοπλισμό που μπορούμε να προμηθευτούμε μόνο από την Cosmote TV.

Η Cosmote TV σύμφωνα με το ρεπορτάζ προτίθεται να πωλεί την υπηρεσία Cosmote TV Go και ως μεμονωμένο προϊόν μέσω και πάλι ενός ιδιοκτησιακού Android TV Box. Εκτός του ιδιοκτησιακού δέκτη, δεν θεωρούμε πως η υπηρεσία με αυτό το bitrate (bitrate, όχι ανάλυση) μπορεί να θεωρηθεί αξιοπρεπής ως αυτόνομο προϊόν παρά μόνο ως συμπληρωματικό.

Οπότε, εάν ο καταναλωτής θελήσει να έχει (π.χ.) τρεις συνδρομητικές υπηρεσίες, θα πρέπει να έχει στο σπίτι του τρεις δέκτες! Ενώ υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας αυτόνομων εφαρμογών υψηλής ποιότητας με πλήρη διασφάλιση από παράνομες εισόδους σε αυτές, οι πάροχοι επιλέγουν το δικό τους, μοναχικό δρόμο.

OTT (Over The Air)

Το μέλλον είναι ξεκάθαρα οι υλοποιήσεις OTT. Θα έχουμε το Android TV Box μας ή το Apple TV μας και θα εγκαθιστούμε τις εφαρμογές των παρόχων που είμαστε συνδρομητές. Όπως ακριβώς εγκαθιστούμε το Netflix, το Spotify το Amazon κλπ.

Με ξεκάθαρες πολιτικές και τιμολογήσεις, χωρίς αρχικές τιμές «στο Θεό». Μια ματιά στον τρόπο λειτουργίας του Netflix μπορεί να αποδειχθεί πολύ διαφωτιστική στους υπεύθυνους αν και το πρόβλημα δεν εστιάζεται στην έλλειψη γνώσης. Επίσης, δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση πως τα μεγάλα studios αντιμετωπίζουν το Netflix πιο «χαλαρά» σε σχέση με τους δικούς μας παρόχους ως προς τα πνευματικά δικαιώματα.

Η Cosmote TV θα το κάνει το βήμα, μερικώς. Θα δούμε την υλοποίηση και θα κρίνουμε. Αν πάντως η ποιότητα του video είναι στα σημερινά επίπεδα, δεν πρόκειται να έχει μέλλον.

Η υλοποίηση της Wind είναι και η πιο προηγμένη τεχνικά. Επιπροσθέτως, για πρώτη φορά, οι χρήστες μπορούν να συνδυάσουν άλλες υπηρεσίες με τη συνδρομητική τους τηλεόραση. Αν και απευθύνεται αποκλειστικά σε συνδρομητές της Wind και δεν διατίθεται σε όλα τα δίκτυα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είναι μόνο η αρχή. Η κοινή λογική λέει πως η αποσφαλμάτωση μίας νέας υπηρεσίας είναι πιο αποτελεσματική εάν ελέγχεται και το δίκτυο. Και πάλι όμως, θα χρειαζόμαστε το δέκτη της Wind…

H πειρατεία ως ανάχωμα στις αναχρονιστικές πρακτικές των παρόχων

Ο ένας και μοναδικός Bill Gates, αντιλήφθηκε τα οφέλη της πειρατείας πριν οι υπόλοιποι αντιληφθούμε το παραμικρό. Δημιούργησε εκδόσεις των Windows που «έσπαγαν» πανεύκολα και μπορούσαν να εγκατασταθούν παντού. Μέσα σε λίγα χρόνια, μέσω και της πειρατείας, τα Windows βρισκόντουσαν σε κάθε σπίτι…

Στα ζίροους, η μουσική βιομηχανία αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα με την πειρατεία. Να σας θυμίσουμε πως τότε, έπρεπε να πληρώσουμε 20€ για ένα album που πιθανώς να άξιζε το ένα τραγούδι. Η τιμή του single έπαιζε μεταξύ 6 και 8€. Η πειρατεία, δημιούργησε τις συνθήκες για την εμφάνιση του iTunes. Επρόκειτο για μία μέση λύση της εποχής. Ο καταναλωτής μπορούσε να αγοράσει όποιο κομμάτι ήθελε με ένα ευρώ και να ακούσει το album πριν το κατεβάσει. Η πειρατεία μπορεί να μη νικήθηκε, οδήγησε όμως στο iTunes και στη συνέχεια στο YouTube, στο free μοντέλο του Spotify κ.ά.

Σήμερα, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κάποιος τηλεόραση, είναι η πειρατεία. ΜΟΝΟ μέσω παράνομων λύσεων μπορούμε να έχουμε όλο το περιεχόμενό μας σε ένα «σημείο». Παράδειγμα: Android TV Box ή Apple TV με Netflix και IPTV παράνομη υλοποίηση μέσω εφαρμογής. Όλα, σε ένα περιβάλλον χρήστη. Παράνομα, μπορούμε. Νόμιμα, όχι. Από το να δεχθούμε λοιπόν τις αισχρές, περιοριστικές υλοποιήσεις των παρόχων (αναφέρομαι σε software και hardware), όλο και περισσότεροι απομακρυνόμαστε από αυτούς και απλά τους περιμένουμε. Αν εφαρμόσουν εξωστρεφείς πολιτικές και προσφέρουν τίμιες λύσεις, εδώ θα είμαστε. Μέχρι τότε, πληρώνουμε μόνο για ότι πραγματικά απολαμβάνουμε…

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ