Όταν η Apple είχε ανακοινώσει την κυκλοφορία των AirPods το 2016, την είχε χαρακτηρίσει – μέσω των δηλώσεων του chief designer, Jony Ive – ως την απαρχή ενός ασύρματου μέλλοντος.

Το επόμενο λογικό βήμα ήταν η προσθήκη της δυνατότητας της ασύρματης φόρτισης στις συσκευές iPhone, κάτι που έγινε το 2017 με τα μοντέλα iPhone X, 8 & 8 Plus. Το μόνο που είχε απομείνει για ένα πλήρες ασύρματο οικοσύστημα ήταν η δημιουργία ενός αξεσουάρ με τη σφραγίδα της Apple το οποίο και θα φορτίζει ασύρματα τις συμβατές – πλέον – συσκευές.

Τελικά όμως, οι τεχνικές δυσκολίες στην κατασκευή του AirPower ήταν πολλές. Το αποτέλεσμα είναι η καθυστέρηση των πλάνων της Apple για ένα ασύρματο μέλλον στο οικοσύστημα, αλλά και η επιβεβαίωση των προκλήσεων που μπορούν να προκύψουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Προφανώς ένας κατασκευαστής αναζητεί υλικά, εξαρτήματα και υποσυστήματα τα οποία στην πορεία θα μπορεί να προμηθευτεί σε μεγάλες ποσότητες, με σταθερή ποιότητα.

Η Apple το Σεπτέμβρη που ανακοίνωσε τις νέες συσκευές της που υποστηρίζουν την ασύρματη φόρτιση πρότεινε τη χρήση αξεσουάρ των Mophie και Belkin, μία ασυνήθιστη κίνηση για την εταιρεία. Τότε, είχε αναφερθεί πως το AirPower δεν θα κυκλοφορήσει πριν το 2018.

Από τότε δεν έχουμε δει δημόσιες αναφορές στο AirPower από στελέχη της Apple, καθώς οι μηχανικοί της παλεύουν να επιλύσουν τις τεχνικές προκλήσεις. Μία από τις προκλήσεις είναι το πρόβλημα της υπερθέρμανσης. Επιπροσθέτως, από τους ειδικούς της αγοράς, η πολυπλοκότητα των κυκλωμάτων της συσκευής θεωρείται ως ένας ακόμα λόγος καθυστέρησης.

Σε αντίθεση με τους ασύρματους φορτιστές που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα, το AirPower σχεδιάζεται με σκοπό να φορτίζει τρεις συσκευές ταυτόχρονα. Ένα iPhone, ένα Apple Watch και τα AirPods, για τα οποία ακόμα περιμένουμε το αξεσουάρ που θα τους προσθέτει το χαρακτηριστικό της ασύρματης φόρτισης. Προφανώς αυτό θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του AirPower.

Η Apple επίσης επιθυμεί να κατασκευάσει το AirPower κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να μπορούν να αφήνουν τις συσκευές τους σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας του αξεσουάρ επιθυμούν. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος απαιτεί τη «φιλοξενία» πολλών αισθητήρων φόρτισης, μία δύσκολη διαδικασία κατασκευής σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην ουσία η Apple προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αξεσουάρ που θα είναι πλήρως συμβατό με το πρότυπο Qi και που ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει δικές της τεχνολογίες (ή αλλιώς στα Ελληνικά, καστομιές).

Όταν όμως θα κυκλοφορήσει, το AirPower από τεχνικής άποψης θα είναι ό,τι πιο προηγμένο στο χώρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mark Gurman το αξεσουάρ θα φέρει μονάδα επεξεργασίας σχεδιασμένη από την Apple και θα «τρέχει» μία ειδική, περιορισμένη έκδοση του iOS για την επικοινωνία με τις μονάδες διαχείρισης ενέργειας των προς φόρτιση συσκευών, τη διαδικασία της ζευγοποίησης κ.ά. Να σας θυμίσουμε πως ειδική έκδοση του iOS «φοράει» και το HomePod.

Πηγές του Bloomberg που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αναφέρουν επίσης πως οι τεχνικοί της Apple επιλύουν συνεχώς προβλήματα που παρουσιάζονται στο firmware του AirPower.

Η Apple δεν ανέφερε πότε μέσα στο 2018 θα κυκλοφορήσει το AirPower, οι μηχανικοί της όμως προγραμμάτιζαν να το έχουν έτοιμο έως τον Ιούνη. Πλέον, ο στόχος είναι να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη. Ήδη οι τεχνικοί της Apple τσεκάρουν το προϊόν και αναζητούν σφάλματα μέσω της πραγματικής χρήσης του στα γραφεία τους, αναφέρει μία από τις πηγές.

Όσες προκλήσεις και αν αντιμετωπίσει η Apple το AirPower κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσει. Γιατί, δεν πρόκειται απλά για ένα προϊόν, αλλά για ένα κρίκο της αλυσίδας του σχεδιασμού της για ένα ασύρματο μέλλον.

Η Apple για την κατασκευή του αξεσουάρ θα συνεργαστεί με την Pegatron Corp., η οποία κατασκευάζει επίσης μέρος των συσκευών iPhone. Το Bloomberg επικοινώνησε με την Apple για δηλώσεις επί του θέματος, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ