27.6 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Για €10 εκατ πουλήθηκε το 50% του skroutz.gr

Η εισηγμένη Dionic μεταβίβασε τη συμμετοχή της στη γνωστή ελληνική διαδικτυακή αγορά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η διαδικασία αποτίμησης, οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 1½ χρόνο και ο Όμιλος Dionic ανακοίνωσε σήμερα την πώληση της συμμετοχής του στο skroutz.gr που ανερχόταν σε ποσοστό 50%, έναντι του τιμήματος των €10.001.000. Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της που ανέρχεται στα €61 εκατ, η εισηγμένη στο ΧΑ Dionic πούλησε και το 37,5% που κατείχε στην εταιρεία φωτοβολταϊκών πάρκων Enalen για €500.000.

Μετά από 12 σχεδόν χρόνια, το σύνολο των μετοχών της Σκρουτζ Α.Ε. επιστρέφει στους ιδρυτές και αρχικούς ιδιοκτήτες της, τους Γ. ΑυγουστίδηΒ. Δήμου και Γ. Χατζηγεωργίου οι οποίοι κατείχαν το υπόλοιπο 50% και το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Η επιχείρηση Σκρουτζ Α.Ε. ιδρύθηκε το 2004 με αντικείμενο τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και το 2006, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω, οι ιδρυτές της πούλησαν το 50% των μετοχών της στον Όμιλο Dionic του επιχειρηματία Θωμά Ρούμπα έναντι €300.000.

Οι ιδρυτές και – μοναδικοί πλέον – μέτοχοι του skroutz.gr Βασίλης Δήμος, Γιώργος Αυγουστίδης, Γιώργος Χατζηγεωργίου

Η Σκρουτζ Α.Ε. ξεκίνησε την πορεία της στην ελληνική και – πλέον και διεθνή – αγορά το 2004, με το λανσάρισμα της ιστοσελίδας www.skroutz.gr που συγκεντρώνει όλες τις τιμές από το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο, τις συγκρίνει και προβάλλει τις αξιολογήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να βρει την καλύτερη τιμή για το προϊόν που αναζητεί. Εξελίσσοντας τη δραστηριότητά της, η Σκρουτζ Α.Ε. πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της δύο ακόμη ιστοσελίδες, τις www.gameover.gr και www.mobilearena.gr που ασχολούνται με το gaming και την κινητή τηλεφωνία αντίστοιχα καθώς και δύο θυγατρικές επιχειρήσεις σε Τουρκία (www.alve.com) και Μεγ. Βρετανία (www.scrooge.co.uk). Από το 2015, στο σχήμα προστέθηκε και η στρατηγική συνεργασία με το ηλεκτρονικό πολυκατάστημα χειροποίητων ειδών www.jamjar.gr.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Σκρουτζ Α.Ε. αγγίζει σήμερα τα €7,5 εκατ, τα κέρδη προ φόρων το €0,5 εκατ και ο αριθμός των εργαζομένων τους 150. Στη χρήση του 2016 ο τραπεζικός δανεισμός ήταν μηδενικός. Την ιστοσελίδα www.skroutz.gr επισκέπτονται κάθε μέρα σχεδόν 250.000 καταναλωτές και το δίκτυο των συνεργαζόμενων ηλεκτρονικών καταστημάτων αποτελείται από 2.650 ιστοσελίδες. Τον τελευταίο 1½ χρόνο εμφανίστηκαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που διεκδίκησαν το μερίδιο της Dionic, όπως η επιχειρηματική ομάδα Realize-Viva και κάποια από τα fund που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αγοράζουν υγιείς και πολλά υποσχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. Παρά τις κωλυσιεργίες των τραπεζών που εμπλέκονταν στην υπόθεση και του αποτιμητή, οι ιδρυτές του skroutz.gr χρησιμοποίησαν τον όρο του συμβολαίου της αρχικής πώλησης που τους επέτρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο σε περίπτωση πώλησης του 50% και κατάφεραν να το αγοράσουν έναντι  €10 εκατ. Το κεφάλαιο προήλθε από χρηματοδότηση από τη SouthBridge Europe Mezannine που διατηρεί δικαίωμα απόκτησης ποσοστού έως 14% με ορίζοντα πενταετίας.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ